Ο διασημότερος ήρωας της δεκαετίας είναι αναμφισβήτητα ο Χάρι Πότερ, που μεγάλωσε κατά τη διάρκειά της. Μόλις προχθές μετά την πρεμιέρα της τελευταίας του περιπέτειας, αποχαιρέτησε την εφηβεία του. Η πορεία του ξεκίνησε το 2001 με τη «Φιλοσοφική Λίθο» και ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Ιούλιο με το δεύτερο μέρος των «Κλήρων του θανάτου».

Και τα επτά βιβλία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η οποία όταν άρχισε να γράφει το πρώτο, δεν φανταζόταν ότι θα κατακτούσε τη σημερινή της φήμη, έχουν μεταφραστεί σε 67 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα. Εξίσου τεράστια εμπορική επιτυχία έχουν σημειώσει και όλες οι κινηματογραφικές μεταφορές τους.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, για πολλούς η άριστη επαφή με την ηλικία στην οποία απευθυνόταν η άνεργη δασκάλα αποτέλεσε και το βασικότερο κλειδί της επιτυχίας. Ο μαθητευόμενος μάγος Χάρι Πότερ ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια κινηματογραφικό φαινόμενο μιας δεκαετίας με ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, ρευστότητα, σύγχυση, φόβο, που για πολλούς αποτέλεσε δεκαετία αναθεώρησης.

Οι κοινωνικοοικονομικές αλλαγές αποτέλεσαν επιτακτική ανάγκη για να επανακαθοριστούν έννοιες όπως η ατομικότητα, η συλλογικότητα, η πραγματικότητα, η ψευδαίσθηση, η μοναξιά η λογική και το συναίσθημα. Σε αυτό το σημείο έρχεται η εικόνα ενός παιδιού που βυθίζεται στο σκοτάδι αναζητώντας την ταυτότητά του. Ο ψυχισμός και η φαντασία κάθε παιδιού υπερβαίνουν τη λογική.

Ο διασημότερος ήρωας της δεκαετίας και για κάποιους «ο μυθικός σταρ», είναι ένας νεορομαντικός ήρωας με ποπ κουλτούρα που βρίσκεται μεταξύ του κόσμου της τεχνολογίας και του μαγικού κόσμου, έχοντας πάντα παρέα ένα ραβδί.

«Έκρηξη» εισιτηρίων σημειώθηκε παγκοσμίως στις κινηματογραφικές αίθουσες και εκατομμύρια θεατές συρρέουν για να δουν τον Χάρι Πότερ που όπως επιβεβαιώνεται δεν απευθύνεται μονάχα στο παιδικό κοινό.

Τα εισπρακτικά κατορθώματα του Χάρι Πότερ

«Η φιλοσοφική λίθος» – Κόστος 91,7 εκατ. ευρώ – Εισπράξεις 715,618 εκατ. ευρώ
«Η καμάρα με τα μυστικά» – Κόστος 73,4 εκατ. ευρώ ευρώ – Εισπράξεις 645,230 εκατ. ευρώ
«Ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν» – Κόστος 95,5 εκατ. ευρώ ευρώ – Εισπράξεις 584,304 εκατ. ευρώ
«Το κύπελλο της φωτιάς» – Κόστος 110,258 εκατ. ευρώ – Εισπράξεις 657,820 εκατ. ευρώ
«Το τάγμα του φοίνικα» – Κόστος 111,258 εκατ. ευρώ -Εισπράξεις 688,762 εκατ. ευρώ
«Ο ημίαιμος πρίγκιψ» -Κόστος 183,752 εκατ. ευρώ  -Εισπράξεις 685,825 εκατ. ευρώ
«Οι κλήροι του θανάτου 1» – Κόστος 183,752 εκατ. ευρώ -Εισπράξεις –

Σύνολο εισπράξεων: 3,977,559,000 ευρώ