Η παράσταση «Ιλιάδα» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού θα παιχτεί αύριο, στις 18:00, στη 16η Μπιενάλε Cinars του Μόντρεαλ στο National Monument. H Cinars είναι μια έκθεση πολυγεγονότων, όπου παρουσιάζονται όλες οι μορφές της τέχνης σε διάφορα σημεία της πόλης. Αποτελεί πλατφόρμα δικτύωσης των καλλιτεχνών, καθώς τους προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουν δεσμούς επικοινωνίας μεταξύ τους.

Η «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού, που από παράσταση πεντάωρη έχει συμπτυχτεί σε μιάμιση ώρα, θα παιχτεί στην αγγλική γλώσσα, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η «Ιλιάδα», το αρχαιοελληνικό έπος του τρωικού κύκλου, είναι η απαρχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Πρόκειται για έργο απαράμιλλης λογοτεχνικής δύναμης και αισθητικής ωριμότητας που απασχολεί χρόνια τώρα τον Στάθη Λιβαθινό. Ο σκηνοθέτης «αφηγείται» μαζί με τους συνεργάτες του το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα από το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα.

Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία τού πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες σκληρές αλλά και τρυφερές με μια απολύτως σύγχρονη θεματική. Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Η λυσσαλέα αναμέτρηση των δύο αιώνιων εχθρών του Αχιλλέα και του Έκτορα κάποτε τελειώνει. Ο γέρος πατέρας του Έκτορα, ο σοφός Πρίαμος και ο νεαρός εκδικητής Αχιλλέας συμφιλιώνονται -έστω για λίγο- πάνω από το πτώμα του νεκρού Έκτορα. Οι δυο γενιές μπορούν να συνομιλήσουν και να συμφιλιωθούν κι ο πόλεμος αυτός θα μείνει στην ιστορία σαν πόλεμος που δεν έχει ούτε νικητή ούτε και νικημένο.