Οι πιο ρομαντικοί έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, οι λιγότερο αναζητούν απλά στέκια και δραστηριότητες με «ζεστασιά».

Ένα ποτήρι ζεστό κρασί ή κονιάκ, μια κούπα σοκολάτα, ένα καραφάκι αρωματικό ρακόμελο, ένα πιάτο καυτή σούπα και φρεσκοψημένα bagels είναι ελάχιστοι από τους λόγους που μας βάζουν σε χειμερινό mood.

Ο χειμώνας θέλει καλοπέραση, και η ομάδα του GreekGuide βρήκε όλα εκείνα που θα σας κάνουν να λατρέψετε τους μήνες που ακολουθούν:

Σοκολάτες να τις πιεις στο… ποτήρι


Σε ένα «σκηνικό» που θα σας μεταφέρει στο Παρίσι, το κουκλίστικο Petite Fleur (Ομήρου 44, Κολωνάκι, τηλ. +30 210 3613169) ξεχωρίζει για τη φίνα αισθητική και τη γαλλική ατμόσφαιρα. Φημίζεται για τη μεγάλη γκάμα σε ροφήματα σοκολάτας, ενώ οι ιδιοκτήτες του έχουν δημιουργήσει πληθώρα συνταγών ζεστής σοκολάτας που παρασκευάζονται την ώρα που τις παραγγέλνετε. Για την παραγωγή τους δεν χρησιμοποιείται κανένα σιρόπι, ενώ όλα τα υλικά είναι φυσικά. Ξεχωρίζουν η σοκολάτα με γαρίφαλο και ροζ πιπέρι, καθώς και η σοκολάτα γάλακτος με ινδική καρύδα.

Εναλλακτικά, η ατμοσφαιρική σοκολατερί The Dark Side of Chocolate (Σόλωνος 49, τηλ. +30 210 3392348) επί της Σόλωνος, θα γίνει σίγουρα το αγαπημένο σας spot στο κέντρο της Αθήνας, αν αγαπάτε τη σοκολάτα. Το άρωμά της, τόσο σε ρόφημα (περίπου 20 επιλογές), όσο και σε γλύκισμα (στο εργαστήριο παρασκευάζονται 12 διαφορετικές γεύσεις σε σοκολατάκια), θα σας τραβήξει στο μικροσκοπικό εσωτερικό της (διαθέτει ελάχιστα τραπέζια) με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, στη δημιουργία της οποίας συμβάλλουν τόσο η διακόσμηση όσο και η μουσική. Οι προτάσεις της παρασκευάζονται με σοκολάτα Valrhona (αποκλειστικοί συνεργάτες), είτε από σοκολάτες λευκές ή γάλακτος είτε από συνδυασμό διαφορετικών χαρμανιών, που θα σας βάλουν σε πειρασμό.

Ζεστό κρασί σε αγαπημένα στέκια


Το Theory Bar & More στο Χαλάνδρι (Πλάτωνος 14, τηλ. +30 210 6801633), υποδέχεται τον χειμώνα προσθέτοντας στον κατάλογό του ζεστό κρασί (τιμή ποτηριού: 7 ευρώ). Εδώ θα το δοκιμάσετε σε μια πιο «πειραγμένη» εκδοχή, με πορτοκάλια -ως βασικό συστατικό του σιροπιού- να σιγοβράζουν για ώρες και να αντικαθιστούν τα (εκτός εποχής) μανταρίνια. Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Σε λιγότερο από μήνα, θα είναι έτοιμη και η νέα cocktail list του, στην οποία μάλιστα θα συμπεριλαμβάνεται και ένα ζεστό cocktail!

Εναλλακτικά, στο cafe-bar Μέντα στην Κηφισιά (Αγίων Θεοδώρων 10, τηλ. +30 210 8080193), που στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο διάσημος έλληνας ποιητής Άγγελος Σικελιανός, όταν σουρουπώσει σερβίρονται ποτήρια ζεστό κρασί, με μπαχαρικά και μέλι. (τιμή ποτηριού:6,5 ευρώ)

Παιχνίδια μυστηρίου με φίλους


Πάρτε μέρος στο νέο, διαδραστικό και διασκεδαστικό παιχνίδι, ό,τι καλύτερο για παρέες, οικογένειες και ανθρώπους που τους αρέσουν τα mind games! Ο λόγος για το Athens Clue (Διοχάρους & Ίωνος Δραγούμη, Αθήνα, τηλ. +30 210 7212018, www.athensclue.gr), που προστέθηκε στον τουριστικό –και όχι μόνο– χάρτη της Αθήνας το Δεκέμβριο του 2013. Πρόκειται για ένα ομαδικό παιχνίδι, όπου οι παίκτες καλούνται να λύσουν γρίφους και να καταφέρουν να αποδράσουν από το (θεματικό) δωμάτιο που έχουν επιλέξει. Στόχος κάθε ομάδας είναι να μπει στο δωμάτιο και μέσα σε καθορισμένο χρόνο (50 ή 60 λεπτά) να καταφέρει μέσω εργαλείων και στοιχείων να λύσει το μυστήριο της κάθε υπόθεσης, αλλά και να αποδράσει από το δωμάτιο. Σε κάθε δωμάτιο, μπορούν να παίξουν 3-5 άτομα. Οι τιμές των εισιτηρίων για το Athens Clue ξεκινούν από τα 10 ευρώ/άτομο και ποικίλλουν, αναλόγως των ατόμων της ομάδας και των ωρών αιχμής.

Πιο mainstream επιλογή, το Play House στα Εξάρχεια (Βαλτετσίου 49, τηλ. +30 210 3821200) για καφέ συνοδεία επιτραπέζιου παιχνιδιού όπου μπορείτε να «επενδύσετε» εκατομμύρια, να δημιουργήσετε καινούριες πολιτείες, να πείτε ψέματα χωρίς να σας νοιάζει κ.α.

Καυτές και γευστικές σούπες


Οι πιο παραδοσιακοί προτιμήστε τον Βαρβάκη (Αριστογείτονος 1 & Φιλοποίμενος, τηλ. +30 210 3318311) μέσα στην κεντρική αγορά της Αθήνας, (ανάμεσα στους σταθμούς του μετρό Ομόνοια και Μοναστηράκι). Σερβίροντας ζεστό πατσά και άλλες σούπες, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ξενύχτηδες, και όχι μόνο, της πόλης, καθώς το εστιατόριο παραμένει ανοιχτό όλο το 24ωρο. Στη Βαρβάκειο, επίσης, βρίσκεται και το αγαπημένο από «ψαγμένους» Δίπορτο (Σωκράτους 9 & Θεάτρου), μια αθηναϊκή ταβέρνα βγαλμένη από άλλη εποχή. Δεν έχει τηλέφωνο, βρίσκεται στα υπόγεια της γης και σερβίρει την πιο γευστική ρεβυθόσουπα της Αθήνας. Με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από τις δύο προηγούμενες προτάσεις το Θείο Τραγί στα Άνω Πετράλωνα (Κυδαντιδών 36, τηλ. +30 210 3410296) είναι ένα punk bistrot με βιομηχανική αισθητική και cozy ατμόσφαιρα, ιδανική επιλογή για μια ζεστή σούπα τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Λιχναροβραδιές στα Ρωμανάκια


Κάθε Τρίτη ο χρόνος γυρνάει πίσω στα Ρωμανάκια, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, τότε που φέγγανε μόνον οι λύχνοι και όλοι τρώνε υπό το φως τους κατά τη διάρκεια της Λυχναροβραδιάς σε μια ρομαντική και ζεστή ατμόσφαιρα. Ο κατάλογος του εστιατορίου, γνήσιος εκπρόσωπος των γεύσεων της Κρήτης είναι πλήρης, ικανός να καλύψει τις επιθυμίες ακόμη και των πλέον απαιτητικών πελατών, ενώ ο χώρος είναι φιλικός και θυμίζει σπίτι έτοιμο να σας φιλοξενήσει με τον καλύτερο τρόπο (Λεωφόρος Μεσογείων 366, Αθήνα, τηλ. +30 210 6532278).

Ρακόμελα με καλή παρέα


Κρυμμένο στα στενάκια της Πλάκας, το Γιασεμί (Μνησικλέους 23, τηλ. +30 213 0417937) με το ατμοσφαιρικό περιβάλλον και τη ρομαντική διάθεση, ξεχωρίζει για τις παρεΐστικες μαξιλάρες στα σκαλοπάτια όπου θα απολαύσετε αρωματικό ρακόμελο με γαρύφαλλο. Υπάρχει βέβαια και ο εσωτερικός χώρος με την παραδοσιακή διακόσμηση, όπου ένα κομμάτι σπιτική πορτοκαλόπιτα συνοδεύει ιδανικά το ρόφημα της επιλογής σας. Οι λάτρεις των βορείων προαστίων προτιμήστε το άρτι αφιχθέν Big Spoon (Αγίου Ιωάννου 65, τηλ. +30 210 6019405) στην Αγία Παρασκευή, για ένα καραφάκι γευστικό ρακόμελο σε ένα περιβάλλον τη διακόσμηση του οποίου έχει επιμεληθεί το Ninedesign και σίγουρα θα γίνει το στέκι σας. Όσοι, βέβαια, αναζητάτε ένα πιο απλό και πραγματικά παρεΐστικό χώρο για να «κλειστείτε» στο εσωτερικό του και να χουχουλιάσετε πίνοντας τσίπουρα ή ρακόμελα, Τα Κανάρια στον Κεραμεικό (Κεραμεικού 88 & Πλαταιών, τηλ. +30 210 3425166) αποτελούν ιδανική επιλογή.

Φρεσκοψημμένα bagels από το Madeya


Προσεγμένο νεοϋρκέζικο design με στιλάτες καρέκλες, εντυπωσιακά φωτιστικά, μεγάλα φωτεινά παράθυρα. Αυτός είναι ο χώρος του Madeya στο Κολωνάκι, ο οποίος σας καλωσορίζει για να απολαύσετε καθημερινά ψρεσκοψημμένα bagels. Σε διάφορους συνδυασμούς όπως με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο, ολικής άλεσης, με κανέλα-σταφίδα, raspberry, γεμιστό με bitter σοκολάτα, σολoμό, προσούτο κ.ά., η επιλογή είναι 100% δική σας. Εκτός από τον πρωινό καφέ ή το coffee break καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα το επιλέξετε και για τα λαχταριστά γλυκά του. Για το lunch break προτιμήστε κάποιο από τα κρύα ή τα ζεστά πιάτα που παρασκευάζονται στην ανοιχτή κουζίνα μπροστά σας, όπως σούπες ημέρας, πλατό τυριών και αλλαντικών και δροσερές σαλάτες. (Σκουφά 9, τηλ. +30 210 3388201).

Λικέρ στο Βρεττό


Το παλιότερο αποστακτήριο της Πλάκας -κουβαλά μια ιστορία που ξεκινάει το 1909 και σήμερα, πέραν από το πλέον φημισμένο ποτοπωλείο, αποτελεί αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφτείτε- στην οδό Κυδαθηναίων, εξελίχτηκε σε κορυφαίο wine-bar και προσφέρεται για «χουχουλιάρικες» βραδιές με καλή παρέα. Κάντε τη διαφορά, ωστόσο, και προτιμήστε κάποιο από τα φημισμένα λικέρ του, τα οποία μάλιστα μπορείτε να τα προμηθευτείτε και για το σπίτι. Σημειώστε, ότι ο Βρεττός έχει κοσμήσει τις σελίδες της Guardian, του National Geographic, του αμερικανικού εκδοτικού οίκου ταξιδιωτικών οδηγών Let’s Go (βραβείο για την εξυπηρέτηση πελατών) και πολλών ελληνικών και ξένων ιστοσελίδων, ως ένα από τα καλύτερα μέρη να πας στην Αθήνα (Κυδαθηναίων 41, τηλ. +30 210 3232110).

Ένα ποτήρι κονιάκ στο μικροσκοπικό Grain


Είναι τόσο μικρό, όσο χρειάζεται για να δημιουργήσει μια άκρως ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα. Το Grain Espresso Bar, επί της Ομήρου στο Κολωνάκι είναι ένα μικρό, αλλά ταυτόχρονα πολύ ατμοσφαιρικό cafe γαλλικής αισθητικής. Παρότι διαθέτει ελάχιστα τραπέζια στον εσωτερικό του χώρο (θα είστε πολύ τυχεροί αν βρείτε κάποιο ελεύθερο), έχει καταφέρει να δημιουργήσει το δικό του κοινό και να δώσει ένα ρομαντικό χαρακτήρα στο Κολωνάκι. Γαλλικές μουσικές (κυρίως jazz) συνοδεύουν τις στιγμές σας εδώ, όσο εσείς έχετε αφήσει πίσω το κρύο απολαμβάνοντας ένα ποτήρι καλό κονιάκ (Ομήρου 33, τηλ. +30 210 3616409).

Καλλιτεχνικές (χειμερινές) ανησυχίες


Δίνοντάς σας την δυνατότητα να ξεφύγετε από την καθημερινότητα, το Black Duck Multiparte ένας διαφορετικός all day χώρος σας περιμένει για να μοιραστείτε μαζί του ξεχωριστές στιγμές τέχνης και αισθητικής. Εντοπίζεται στην πλατεία Καρύτση και αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα after office ποτό ή κρασί (ακόμη και δείπνο) με soundtrack από jazz, swing, soul, oldies, rock ‘n’ roll επιλογές, αλλά και πιο πρόσφατα ακούσματα ελληνικής και ξένης μουσικής.

Ο καλλιτεχνικός χαρακτήρας του -στο υπόγειό του διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, αλλά και live μουσικές εκδηλώσεις και happenings- μάλιστα, θα σας κάνει να το μετατρέψετε σε αγαπημένο στέκι, στην καρδιά της πόλης (Χρήστου Λαδά 9Α, Πλατεία Καρύτση, τηλ. +30 210 3234760).

Γαστριμαργικές ξεναγήσεις και γευστικές εμπειρίες


Το πρώτο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας -ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό τουριστικό κενό- είναι γεγονός και λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2014 στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, σε ένα πανέμορφο και άκρως προσεγμένο νεοκλασικό του 1890, στην οδό Αγίου Δημητρίου, στου Ψυρρή, στεγάζεται ο νέος πολυχώρος πολιτισμού που πρέπει να εντάξετε οπωσδήποτε στο πρόγραμμά σας.

Στην έκθεση που φιλοξενεί αυτή την περίοδο, η οποία έχει τίτλο «Μοναστηριακή Διατροφή, παραδοσιακές πρακτικές- διαχρονικές αξίες», θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την παραγωγή τροφής με παραδοσιακές τεχνικές, ακολουθώντας τα διακονήματα των μοναχών. Θα ξεναγηθείτε σε βασικές πρώτες ύλες της μοναστηριακής διατροφής, καθώς και σε απαραίτητα «εργαλεία» των αντίστοιχων δραστηριοτήτων τους. Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά αντικείμενα από το κελάρι και το λιοστάσι, το ελαιοτριβείο και την κουζίνα που ζωντανεύουν τη μοναστηριακή ζωή μπροστά στα μάτια σας, ενώ σε κεντρικό σημείο δεσπόζει η μορφή του Άγιου Ευφρόσυνου, προστάτη των μαγείρων. Ολοκληρώστε την μοναδική αυτή εμπειρία στο εστιατόριο που λειτουργεί στο μουσείο (η κράτηση είναι απαραίτητη), στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε fix menu (με θέμα κρέας, ψάρι ή λαχανικά) που τιμά την ελληνική κουζίνα, δίνοντάς της μια μοντέρνα διάσταση. Οι οινο-λάτρεις θα ενθουσιαστείτε με τις ετικέτες που φιλοξενεί η wine list. Το μενού κοστίζει 24ευρώ/άτομο. (Είσοδος: ελεύθερη, Αγίου Δημητρίου 13, Ψυρρή, τηλ. +30 210 3211311, www.gastonomymuseum.gr).

Γλυκά… Σερμπέτια

Σε ένα σκηνικό που θυμίζει Αθήνα της δεκαετίας του 1960, στην πολυσύχναστη συνοικία του Ψυρρή, τα Σερμπέτια θα γλυκάνουν όλες σας τις αισθήσεις με τις γλυκές λιχουδιές τις οποίες σερβίρουν σε χορταστιμές μερίδες. Προφιτερόλ, σερμπετόπιτα, φωλίτσα με κρέμα ή σοκολάτα, εκμέκ πολίτικο, μαστιχάτο, μπισκοτόπιτα, καζάν ντιπί, ραβανί, σιροπιαστά ταψιού, κιουνεφέ, σου με κρέμα βουτηγμένο σε πραλίνα ή μηλόπιτα είναι κάποιες από τις επιλογές στις οποίες δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε. Συνοδέψτε με ελληνικό καφέ στη χόβολη με λουκούμι στο πιατάκι ή μυρωδάτο ρακόμελο, αναλόγως την ώρα που θα το επισκεφτείτε (Αισχύλου 3, τηλ. +30 210 3245862).

Πεζοπορική βόλτα στην Πάρνηθα


Δεν χρειάζεται να πάρετε τα… μακρινά βουνά για να νιώσετε ότι ήρθε ο χειμώνας. Η Πάρνηθα αποτελεί μια καλή επιλογή για πεζοπορία, τόσο κοντά και τόσο μακριά από την Αθήνα ταυτόχρονα. Το ελατόδασος της Πάρνηθας θα σας μαγέψει με την ομορφιά του και θα σας χαρίσει αμέτρητες στιγμές με αξέχαστες εικόνες. Στο τέλος της βόλτας σας επισκεφτείτε το καταφύγιο Μπάφι για χειροποίητες χωριάτικες πίτες, σπιτικό μαγειρευτό φαγητό και ζεστά ροφήματα.

Αρώματα και γεύσεις… Ανατολής


Στην οδό Ευρυπίδου, θα πραγματοποιήσετε ένα νοητό ταξίδι μέσα από τα αρώματα που αναδύονται από τα παραδοσιακά καταστήματα με μπαχαρικά, βότανα και αρωματικά φυτά αλλά και τις γεύσεις που θα δοκιμάσετε στα φημισμένα στέκια κυρίως αλλαντικών αλλά και τυριών. Μια στάση στη σταθερή αξία της Ευρυπίδου Μπαχάρ (τηλ. +30 210 3217225) ή στο Elixir (τηλ. +30 210 3215141) λίγο πιο κάτω θεωρείται απαραίτητη για να οξύνει την όσφρησή σας μέσα από τις μεγάλες ποικιλίες που διαθέτουν και τα δύο σε μπαχαρικά και βότανα. Το ταξίδι, όμως, συνεχίζεται τόσο στο αλλαντοπωλείο Αραπιάν (τηλ. +30 210 3217238) όσο και σε εκείνο του Μιράν (τηλ. +30 210 3217187) με τον γευστικό παστουρμά και το σουτζούκι, που μεγαλώνουν γενεές και γενεές καλοφαγάδων από τη δεκαετία του 1920 να αποτελούν και σημείο αναφοράς τους.

Αν θέλετε να μάθετε ποια είναι τα καλύτερα στέκια για φαγητό και καφέ στην περιοχή κατεβάστε την εφαρμογή Athens by GreekGuide.com στο κινητό σας δωρεάν και απολαύστε ένα άλλο «πρόσωπο» της Αθήνας!