Tο νέο πρόγραμμα παρουσιάσεων-ξεναγήσεων, που με συγκεκριμένη θεματική θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο μεσημέρι μέχρι και τον Ιούνιο, ανακοίνωσε το Μουσείο Ακρόπολης. Μέσα από επιλεγμένα εκθέματα που θα παρουσιάζουν οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του Μουσείου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με ενδιαφέρουσες πτυχές της αρχαιότητας, όπως η συναρμολογούμενη τέχνη, οι ιερές σπηλιές της Ακρόπολης, το Ερέχθειο και πολλές ακόμα.

«Η τρισδιάστατη τέχνη στην αρχαία Αθήνα δεν είναι αποκλειστικά μονοκόμματη ή από ένα μόνο υλικό, π.χ. λίθο, πηλό ή μέταλλο. Ποικιλία μελών του ίδιου ή διαφορετικών υλικών που δένονται μεταξύ τους σε ένα αρμονικό σύνολο χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της σε ποικίλα μεγέθη και για διάφορες χρήσεις. Οι επισκέπτες συζητούν με τους αρχαιολόγους- φροντιστές για τους αρχαίους, μικρού και μεγάλου μεγέθους, αντιπροσώπους αυτής της τέχνης μέσα στο Μουσείο, όπως τα νευρόσπαστα, τα ξόανα, τα ακρόλιθα και τα χρυσελεφάντινα αγάλματα, καθώς και για τις διαφορετικές τους λειτουργίες στα πλαίσια ενός αρχαίου ιερού». Τα παραπάνω αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Μουσείου Ακρόπολης ως προς την πρώτη θεματική παρουσίαση που θα γίνει αυτό το Σάββατο 1 Νοεμβρίου.

Ακολουθεί το επόμενο Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, η παρουσίαση «Ερέχθειο. Η ταυτότητα της Αθήνας», με την αφήγηση να αφορά τις αρχαίες μυθικές προσωπικότητες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην περιοχή της αρχαιότερης λατρείας στην Ακρόπολη, αυτή της Αθηνάς Πολιάδος. Ο τελευταίος ναός που φιλοξένησε τη λατρεία της ήταν το Ερέχθειο, ένα συγκλονιστικό κτίριο με μοναδικό χαρακτήρα τόσο ως προς τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά του στοιχεία όσο και ως προς τα λατρευτικά. Τη συζήτηση με τους αρχαιολόγους θα διευκολύνουν μακέτες και εποπτικό υλικό σε ηλεκτρονικά φορητά μέσα.

Στις απόμερες περιοχές των σπηλιών που δημιουργήθηκαν σε μικρότερες και μεγαλύτερες κοιλότητες στον ασβεστολιθικό βράχο της Ακρόπολης, προσφέροντας καταφύγιο σε λατρείες σημαντικών θεών και ηρώων της αρχαίας Αθήνας, θα «εισβάλουν» οι επισκέπτες του Μουσείου το Σάββατο της 15ης Νοεμβρίου, με τη βοήθεια των αρχαιολόγων-φροντιστών, που θα συζητήσουν μαζί τους για τους αρχαίους αλλά και τους νεότερους χρήστες τους.

Πληροφορίες για το νέο πρόγραμμα της Εναλλασσόμενης Θεματικής Παρουσίασης δίνονται στον παρακάτω σύνδεσμο της ιστοσελίδας του Μουσείου Ακρόπολης http://www.theacropolismuseum.gr/el/content/enallassomeni-thematiki-parousiasi, ενώ κατόπιν συνεννόησης, οι συζητήσεις του Σαββάτου μπορούν να γίνουν και στην αγγλική γλώσσα.