Η ταινία «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο 4ο Φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που θα διεξαχθεί στην Τουρκία από τις 5 έως τις 19 Δεκεμβρίου.

Η «10η Μέρα» αφηγείται την ιστορία του Αλί, ενός Αφγανού μουσουλμάνου, που ζει στην Αθήνα, μαζεύοντας παλιοσίδερα. Προσπαθεί να κατακτήσει το δυτικό όνειρο, ενώ περιβάλλεται από τις μνήμες της πατρίδας του, το ταξίδι του ως την Ευρώπη και τους «εφιάλτες» του.

Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο Βασίλης Μαζωμένος και η παραγωγή είναι των Horme pictures & η X-rated, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ.

Η ταινία έχει βραβευτεί με το Ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου το 2012. Συμμετείχε στο επίσημο Διαγωνιστικό του Fantasporto International Film Festival το 2013, είχε τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και απέσπασε τρία βραβεία στο London Greek Film Festival την ίδια χρονιά. Επίσης, κέρδισε το Ειδικό Βραβείο στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου το 2013.

Το 4ο Φεστιβάλ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιείται με αφορμή τη 10η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Άγκυρα (EUD) σε συνεργασία με τα κράτη- μέλη της Ένωσης και τους πολιτιστικούς τους φορείς, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου μέσω του πολιτισμού και του κινηματογράφου, οργανώνει την προβολή επιλεγμένων κινηματογραφικών ταινιών, ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους που πραγματεύονται ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα διοργανώνει εκδηλώσεις (πάνελ, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης) για τις αξίες της Ε.Ε.