Το 37ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας έφτασε στο τέλος του. Με ένα μαραθώνιο προβολών με 38 ταινίες στο ελληνικό διαγωνιστικό και 58 στο διεθνές του πρόγραμμα, αφιερώματα και λογοτεχνικά αίθρια, η Δράμα για μια εβδομάδα μεταμορφώθηκε σε ένα σημείο συνάντησης νέων δημιουργών από όλο τον κόσμο. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας, σε ειδική τελετή που διήρκησε τρεις ώρες.

Ειδικότερα, στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα η Επιτροπή (αποτελούμενη από τους Γιώργο Τσεμπερόπουλο, Δημήτρη Αθανίτη, Κατερίνα Μαραγκουδάκη και Γιάννη Σακαρίδη) αποφάσισε ομόφωνα να βραβεύσει με τον «Χρυσό Διόνυσο», τον Θανάση Νεοφώτιστο για την ταινία του «Προσευχή», που αναφέρεται στο σχολικό εκφοβισμό. Ένα νέο σκηνοθέτη σπουδαστικής ταινίας, ο οποίος αξιοποίησε «αποτελεσματικά την φωτογραφία, τον ήχο και το μοντάζ, σε ένα σφιχτό σύνολο, με ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας καθημερινά».

«Η διάκριση αυτή είναι μία επιβεβαίωση που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να δημιουργώ», ανέφερε παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Θανάσης Νεοφώτιστος, το οποίο αφιέρωσε στους συνεργάτες του που τον βοήθησαν και τον στήριξαν στην υλοποίηση της ταινίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο «Αργυρός Διόνυσος» απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Σαμαρά για το φιλμ «Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις» , μια «γοητευτική ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες και αισθητική, η οποία με χιούμορ και παράλογες ανατροπές, μας ταξιδεύει από την απώλεια στην εύρεση και πάλι πίσω». Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο δήλωσε πως «το κράτος είναι εχθρικό απέναντι στο ελληνικό σινεμά» και πρόσθεσε πως αν και πιστεύει πως δεν θα αλλάξει τίποτα, καλό είναι να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.

Ακόμη, τιμητικές Διακρίσεις Καλύτερης Γυναικείας και Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκαν ομόφωνα στην Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου και στον ‘Αλκη Παναγιωτίδη για την ερμηνεία του στην ταινία «Εβίβα» των Δημήτρη Νάκου και Αμέρισσας Μπάστα.

Το μεγάλο βραβείο του Διεθνούς Προγράμματος του Φεστιβάλ απέσπασε η ταινία «Λίγο Φως» του Αντρέ Μάρκες (Πορτογαλία/ Ρουμανία). Ενα εξαιρετικό φιλμ για μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Μία ταινία- που σύμφωνα με την κριτική επιτροπή (που αποτελείται από τους Thomas Stenderup, Gerald Weber, Ιωακείμ Μυλωνάς, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Miroslav Momcilovic και Manuela Cernat ) -αντιπροσωπεύει τέλεια την κινηματογραφική τέχνη σε όλα τα στάδια : σκηνοθεσία, υποκριτική, φωτογραφία, μουσική και του δυναμικού συμβολισμού στην αφήγηση.

Παρούσα στην τελετή απονομής των βραβείων ήταν και η υφυπουργός Πολιτισμού ‘Αντζελα Γκερέκου που δήλωσε εντυπωσιασμένη από την συμμετοχή , την προσέλευση και την επιτυχία που είχε και φέτος το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας , ένα φεστιβάλ «που σε πείσμα των καιρών προσφέρει έργο υψηλής πολιτιστικής στάθμης και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως». «Το υπουργείο Πολιτισμού καταβάλλει ως οφείλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη του Φεστιβάλ. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ δυσάρεστο σημείο και δυστυχώς ο χώρος του κινηματογράφου δεν χρηματοδοτείται και στηρίζεται όπως πρέπει. Αυτήν την περίοδο επεξεργαζόμαστε θέματα θεσμικής φύσης που θα βοηθήσουν και θα ισχυροποιήσουν την κινηματογραφική διοργάνωση», ανέφερε μεταξύ άλλων η υφυπουργός.

Ακολουθούν ολόκληρες οι λίστες με τα βραβεία του Εθνικού και του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος:

Βραβεία 37ου Εθνικού και το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής:

  • Χρυσός Διόνυσος: «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου. Το βραβείο συνοδεύεται από δύο έπαθλα: Η ΝΕΡΙΤ προσφέρει παροχές εξοπλισμού και τεχνικών εργασιών, αξίας 10.000Euro για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του βραβευθέντα. Η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.
  • Αργυρός Διόνυσος: «Τρεις Αυγουλιέρες Παραλίγο Τέσσερις» του Κωνσταντίνου Σαμαρά. Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές υπηρεσιών post production και ψηφιακής κινηματογραφικής μηχανής 4Κ, με πλήρες πακέτο αξεσουάρ και σετ φακών, αξίας 10.000Euro για την παραγωγή της επόμενης μικρού μήκους ταινίας του σκηνοθέτη, προσφορά της Authorwave.
  • Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Έλληνες του Κόσμου»: «A single body» του Σωτήρη Δουνούκου. Ένας δημιουργός, που με ευαισθησία και δυναμισμό μας μιλάει για την επιβίωση τη φιλία και την μοναξιά, σε ένα σκληρό απρόσωπο και ακέφαλο σημερινό εργασιακό περιβάλλον. Το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «A single body» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Δουνούκου. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.000Euro, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
  • Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας: «Jennings Lodge» της Αλίκης Σούμα. Για την ελεύθερη αναζήτηση μιας κινηματογραφικής γραφής που δοκιμάζει να πειραματιστεί πάνω στη σχέση λόγου και εικόνας. Το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1. Το Βραβείο, συνοδεύεται από ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα ψηφιακού μοντάζ Avid Media Composer, Προσφορά της Τelmaco σε συνεργασία με την Avid.
  • Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»: Χάρης Λαγκούσης («Maasai»). Μια μίνιμαλ ταινία, με δύναμη χαρακτήρων και ερμηνειών, τομή στη σχέση δύο αδελφών που δεν είναι πια παιδιά. Το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1. Η οικογένεια Κατσουρίδη προσφέρει στον βραβευμένο σκηνοθέτη, πλήρη τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του.
  • Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη ταινία κοινωνικού προβληματισμού: «The Immortalizer» του Μάριου Πιπερίδη. Σε μια μεγάλη παραγωγή, η οποία αγγίζοντας την κοινωνία και τις διαιρέσεις της καταφέρνει να μετατρέψει τον θάνατο σε ένωση φιλίας και βαθιάς ανθρωπιάς, που γεφυρώνει τα χάσματα. Το βραβείο απονεμήθηκε ομόφωνα. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει 1.500Euro ως έπαθλο του βραβείου.
  • Τιμητική Διάκριση Σεναρίου: Βαγγέλης Σέρφας (για το «Sunday» του ιδίου). Ενα σενάριο, που με αξιοσημείωτη απλότητα αποκαλύπτει σταδιακά τους χαρακτήρες των τριών ηρώων, με αβίαστο ρυθμό και εξέλιξη.
  • Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για τη «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου (ομόφωνα).
  • Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Αλκης Παναγιωτίδης για το «Εβίβα» των Δημήτρη Νάκου και Αμέρισσας Μπάστα. Από τον Κανονισμό του Φεστιβάλ δεν μας επιτράπηκε να δώσουμε το βραβείο και στους δύο. Ομόφωνα, λοιπόν, το απονέμουμε στον ‘Αλκη Παναγιωτίδη για την ερμηνεία του στην ταινία «Εβίβα», των Δημήτρη Νάκου και Αμέρισσας Μπάστα και του ζητάμε να δώσει αυτός το μισό στον κολλητό του Γιώργο Κοτανίδη.
  • Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας: Χρήστος Βουδούρης για το «ΙΙ» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη. Για το δημιουργικό ρόλο της κάμερας και του φωτισμού στην αποτύπωση της πραγματικότητας, υπηρετώντας με άρτιες εικόνες την νεωτερική ματιά του σκηνοθέτη, το βραβείο απονέμεται ομόφωνα στο Χρήστο Βουδούρη, για την φωτογραφία της ταινίας «ΙΙ», σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Kosemund Σανίδη. Το βραβείο συνοδεύεται από πλήρη τεχνική κάλυψη για τα γυρίσματα της επόμενης μικρού μήκους ταινίας προσφορά του Νίκου Καββουκίδη.
  • Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής: Κώστας Χρηστίδης για το «Δείπνο για Λίγους» του Νάσου Βακάλη (ομόφωνα).
  • Τιμητική Διάκριση Μοντάζ: Αγγελος Αγγελίδης για το «A Single Body» του Σωτήρη Δουνούκου (ομόφωνα).
  • Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Hχου: Αλιχάντρο Καμπρέρα για την «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου.
  • Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Πηνελόπη Βαλτή για το «Τρεις Αυγουλιέρες Παραλίγο Τέσσερις» του Κωνσταντίνου Σαμαρά.
  • Τιμητική Διάκριση Κουστουμιών: Λίζα Τουλούπα για το «The Immortalizer» του Μάριου Πιπερίδη.
  • Ειδικό Βραβείο: Για την ισχυρή οπτική σύλληψη και την σύνθεση ενός κόσμου αφηρημένου, αλλά απόλυτα πειστικού, το ειδικό βραβείο απονέμεται ομόφωνα στην ταινία «ΙΙ» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη.
  • Ειδικό Βραβείο: Για μια σύνθεση, που επιχειρεί με αριστοτεχνική δύναμη και άψογη τεχνική μια αλληγορική ματιά του κόσμου, το ειδικό βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «Δείπνο για Λίγους» του Νάσου Βακάλη.
  • Εύφημος Μνεία: Για μια ολοκληρωμένη αισθητικά και τεχνικά πρόταση, από μια ανεξάρτητη παραγωγή και από ένα σκηνοθέτη με ελπιδοφόρα ματιά, η εύφημος μνεία απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «Πέρασμα» του Λάμπρου Γεωργόπουλου.
  • Εύφημος Μνεία: Σε μια δύσκολη κινηματογραφική σύλληψη, με πρωτοτυπία και τόλμη, μας δίνει την ευχαρίστηση να απονείμουμε ομόφωνα εύφημο μνεία στην ταινία «For Εternity» της Μαρίας Λάφη.
  • Βραβείο Animation: Η επιτροπή διαπίστωσε την παρουσία πολλών και καλών ταινιών animation στο Φεστιβάλ. Ομόφωνα συμφώνησε, να βραβεύσει μια ταινία που με αφορμή τη μουσική της, μας μετέφερε σε ένα δικό της σκοτεινό σύμπαν. Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Drag me: an urban music tale» του Νίκου Κέλλη.
  • Βραβείο Ντοκιμαντέρ: Το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «Οταν αρχίζει το τραγούδι» του Γιάννη Πόθου για την κινηματογραφική της αρτιότητα. Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές εξοπλισμού και τεχνικών εργασιών αξίας 5.000Euro για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του βραβευθέντα, προσφορά της ΝΕΡΙΤ.

Βραβεία Διεθνούς 2014

  • Grand Prix 2014: «Λίγο Φως» του Αντρέ Μάρκες (Πορτογαλία/ Ρουμανία).
  • Δεύτερο Βραβείο: «Άσπρο & Μαύρο» σε σκηνοθεσία Τζαλάλ Σεντπανάχ (Ιράκ) / Για την ρεαλιστική διαπραγμάτευση της καθημερινής ζωής, αποτυπωμένης σχεδόν σαν ντοκιμαντέρ, για τη χρήση της φωτογραφίας και της παραγωγής που ενίσχυσαν αυτό το αίσθημα, για την ευαισθησία της στην προσέγγιση των χαρακτήρων, που μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και στα πιο απομονωμένα σημεία του πλανήτη, η ελπίδα μπορεί να νικήσει την σκληρότητα της ζωής. Απονέμεται στην ταινία: ‘Άσπρο & Μαύρο, Jalal Saedpanah, Ιράκ
  • Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2014», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: «Ακόμη ζω» του Γιαν-Γκέριτ Σέιλερ (Γερμανία) / Παρά την άσκηση κριτικής από ενήλικη σκοπιά για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των video games δυο νέοι δημιουργούν μια σχέση εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και υποστήριξης. Τρυφερό, αισιόδοξο, δυνατό δράμα με λεπτομερή υποκριτική δεινότητα , η ταινία αποδεικνύει ότι η αγάπη μπορεί να επιβιώσει υπο οποιεσδήποτε συνθήκες.
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας Και Ανατολικής Ευρώπης: «Springtime Suns» του Στέφαν Ιβάντσιτς (Σερβία) / Για την πολύ ποιητική και αυθεντική προσέγγιση της ενηλικίωσης, για την έξοχη σκηνοθεσία στιγμών ξέγνοιαστης νεανικής μελαγχολίας και ονείρων επανάστασης, απονέμεται στην ταινία: Οι ήλιοι της ‘Άνοιξης, Stefan Ivancic, Σερβία
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «Αγαπημένη» της Ιζαμπέλα Πλουτσίνσκα (Γερμανία/Πολωνία) / Για το εντυπωσιακό της οπτικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με έναν εξαιρετικό σχεδιασμό ήχου, χάρη στα οποία ξετυλίγεται σε μόνο έξι λεπτά ένα παιχνίδι αναμνήσεων στο μυαλό μιας γυναίκας, σε ένα συνοθύλευμα αλληγοριών, φόβων και πραγματικότητας, και την οδηγεί σε ένα βαθύτερο νόημα για την ύπαρξη. Απονέμεται στην ταινία: Αγαπημένη, Izabela Plucinska, Γερμανία/Πολωνία
  • Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE: «Στο Έδαφος» του Αλέξις Μιχάλικ (Γαλλία) / Η ταινία αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορεί μια ταινία μικρού μήκους να κρατήσει σε ενδιαφέρον το κοινό, χάρη στην αποτελεσματική αφήγηση και την αξιοπιστία της ροής της αφήγησης , χρησιμοποιώντας όλα τα κινηματογραφικά μέσα στον ύψιστο βαθμό, παρουσιάζοντας ένα ανθρώπινο πρόσωπο σε ένα απάνθρωπο περιβάλλον.
  • Εύφημος Μνεία: «Victor» του Κάβεχ Τεχράνι (Νορβηγία) / Ένα λεπτομερές σενάριο και μια εξονυχιστικά ακριβής κινηματογραφική δραματουργία σε σχέση με το μετατραυματικό στρες νέων στρατιωτών και της αδυναμίας τους να επιστρέψουν στην κανονική ζωή. Η υποδόρια βία δημιουργεί την ατμόσφαιρα του φόβου και της απόγνωσης καθ’όλη τη διάρκεια ενός ανέμελου πάρτι
  • Εύφημος μνεία Ντοκυμαντέρ: «Shoot for the Moon» της Ζάρα Ζέρνι (Δανία) / Μια ταινία γεμάτη τρυφερότητα και ελπίδα για τη ζωή, πνευματώδης και διασκεδαστική, χωρίς καμία στιγμή να χλευάσει τους δυο πρωταγωνιστές αλλά αναδεικνύοντας το πάθος τους και το κατόρθωμα τους να συνδεθούν με το σύμπαν.
  • Βραβείο «Drama Pitching Lab» (1500 ευρώ από τη Finos Film): «Fighting for Death» της Ελεονόρα Βελινόβα (FYROM).