Ως μια «συναρπαστική έκθεση» που δείχνει «την προετοιμασία την πολιτιστική, την εμπορική, την κοινωνική του μεγάλου μακεδονικού και ελληνικού έπους της Ασίας, που πραγματοποίησε το ιστορικό τέκνο αυτής της περιοχής (σ.σ. της Πέλλας), ο Μέγας Αλέξανδρος» χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας την έκθεση «Μακεδονικοί Θησαυροί», εγκαινιάζοντάς την, σήμερα, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Μοναδικοί θησαυροί από τις Αιγές και το Αρχοντικό (προκάτοχος της Πέλλας στα αρχαϊκά χρόνια, 7ος-6ος αι. π.Χ.) παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, σε μια μεγάλη περιοδική έκθεση, με χρυσά στεφάνια, χρυσές μάσκες, κοσμήματα, χρυοποίκιλτα όπλα, μοναδικά γλυπτά, μετάλλινα, αλαβάστρινα και πήλινα αγγεία και πολλά ακόμη ευρήματα – «δώρα» της αρχαιολογικής έρευνας των τελευταίων 25 χρόνων από τις δύο πολύχρυσες νεκροπόλεις.

«Είναι πολιτισμός να προστατεύεις και να αναδεικνύεις τον πολιτισμό σου» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός, ενώ λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε: «Αποστολή του υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναδεικνύει το παρελθόν, όχι για να στρεφόμαστε αποκλειστικά σε αυτό, αλλά για να έχουμε το παρελθόν ως αφετηρία, ως υπερηφάνεια, ως δείγμα αξιοπρέπειας και για να μπορέσουμε να κάνουμε νέα βήματα επιτυχημένα, που τόσο ανάγκη τα έχει η Ελλάδα και που θα γίνουν, στηριγμένοι σε πολύ γερές και πολύ συναρπαστικές ρίζες. Ο ελληνικός λαός έχει πολύ ενδιαφέρουσες ρίζες γι’ αυτό κι έχει πολύ καλές προοπτικές».

Ο κ. Τασούλας δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, λέγοντας πως «θησαυρός της Μακεδονίας» δεν είναι μόνο τα χρυσά εκθέματα, αλλά «και αυτό το ωραιότατο μουσείο, που με έναν τρόπο διακριτικό και συνεσταλμένο, μέσα στο τοπίο το αρχαιολογικό, κρύβει όλο αυτό το παρελθόν και το παρουσιάζει», αλλά και για το αρχαιολογικό έργο που συντελείται στην περιοχή -τις προσπάθειες του ΥΠΠΟ, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων- χαρακτηρίζοντάς το σπουδαίο.

Αναφέρθηκε, δε, στους κατοίκους και τις προοπτικές ανάπτυξης της Πελλαίας γης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θησαυρός της Μακεδονίας είναι και οι σύγχρονοι Μακεδόνες, είναι και οι σύγχρονες δυνατότητες αυτής της ιστορικής περιοχής».

Στα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης, που θα φιλοξενείται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, το παρών έδωσαν -μεταξύ άλλων- η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών και θρησκευτικών αρχών του νομού, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος.

Η έκθεση
Περισσότερα από 500 αντικείμενα παρουσιάζονται στην έκθεση που, όπως είπε η διευθύντρια της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, στόχο έχει να παρουσιάσει μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα του πολιτισμού στην “καρδιά” της Μακεδονίας στα αρχαϊκά και πρώιμα κλασικά χρόνια, την εποχή δηλαδή που συντελούνται οι θεμελιώδεις αλλαγές και μπαίνουν οι βάσεις για την εδραίωση του βασιλείου των Μακεδόνων.

Το 2011, ορισμένα από τα αντικείμενα της έκθεσης κατέκτησαν το ευρωπαϊκό κοινό σε δύο μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, στην Οξφόρδη (Μουσείο Ashmolean) και το Παρίσι (Λούβρο) και τώρα πλέον παρουσιάζονται στη γενέτειρά τους, μαζί με πολλούς άλλους θησαυρούς της μακεδονικής γης.

Η περίφημη «Δέσποινα των Αιγών», σύζυγος του Αμύντα Α΄ (530-495 π.Χ.), βασίλισσα και πρωθιέρεια των Μακεδόνων, με το σύνολο των χρυσών κοσμημάτων και των χρυσών ελασμάτων που διακοσμούσαν τη φορεσιά της αποτελεί ένα από τα κεντρικά εκθέματα. Απέναντί της στέκονται οι χρυσοφόροι πολεμιστές του Αρχοντικού με τις εντυπωσιακές πανοπλίες και τις μυστηριώδεις χρυσές νεκρικές μάσκες που φορούν αυτοί και οι γυναίκες τους, μαρτυρίες αδιάψευστες της ηγετικής τους θέσης.

Πλάι στα εντυπωσιακά χρυσά κοσμήματα και άλλα ευρήματα στέκουν τα αινιγματικά πήλινα κεφάλια δαιμόνων και θεών, που χρησιμοποιήθηκαν στις ταφικές τελετές μιας βασίλισσας των Αιγών, εύγλωττοι μάρτυρες της μακεδονικής τέχνης στην αυγή της κλασικής εποχής (480 π.Χ.), αλλά και οι πολυδαίλαδες πανοπλίες, τα περίτεχνα χάλκινα αγγεία και σκεύη, οι λευκές λήκυθοι με την υπέροχη ζωγραφική του 5ου αι. π.Χ., τα μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, τα μοναδικά αλαβάστρινα και μαρμάρινα σκεύη από τον τάφο της βασίλισσας του Περδίκκα Β΄(454-413 π.Χ.), αλλά και από τον τάφο της βασίλισσας Ευρυδίκης, μητέρας τριών βασιλιάδων και γιαγιάς του Μεγαλέξανδρου, καθώς και τα εξωτικά όσο και πολύτιμα αβγά στρουθοκαμήλου, τα ολόγλυφα μυροδοχεία και τα αντικείμενα από φαγιεντιανή και πολύχρωμο γυαλί.

Στο τέλος της έκθεσης παρουσιάζεται ένα σύνολο αγγείων συμποσίου με αντικείμενα του 4ου αιώνα από τις Αιγές και την περιοχή της Πέλλας που αποτελεί το συνδετικό κρίκο με την μόνιμη έκθεση του μουσείου που αναπτύσσεται στο ισόγειο και είναι αφιερωμένη στην ίδια την Πέλλα.

Κοντά στην είσοδο του μουσείου, δύο πολύτιμα χρυσά στεφάνια, το αντρικό στεφάνι βελανιδιάς από το ιερό της Εύκλειας στις Αιγές που συσχετίζεται με την οικογένεια του Αλέξανδρου και ένα γυναικείο στεφάνι μυρτιάς από την περιοχή της Πέλλας ζευγαρώνουν, συμβολίζοντας την Ελληνιστική Κοινή, την ενιαία «γλώσσα» που θα κυριαρχήσει στις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό της ελληνιστικής Οικουμένης.

Ενώ στην εισαγωγική γκαλερί αναπτύσσεται η φωτογραφική έκθεση «Εικόνες του Μεγαλέξανδρου», που είναι αφιερωμένη στον τρόπο που οι λαοί και οι αιώνες είδαν τον πρώτο Πολίτη και δημιουργό της Ελληνιστικής Οικουμένης.

Οι ανασκαφές στην Πέλλα
Σε ό,τι αφορά το ανασκαφικό έργο στην Πέλλα, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τα εγκαίνια, επεσήμανε πως όλη η αρχαιολογική δουλειά που γίνεται στην Πέλλα και την ευρύτερη περιοχή χρηματοδοτείται κυρίως από το ΕΣΠΑ.

Διευκρίνισε, δε, πως «στην ευρύτερη περιοχή ξεπερνάει τα 35 εκατομμύρια ευρώ (η χρηματοδότηση) αυτή τη στιγμή και η Υπηρεσία έχει υποβάλλει ήδη από τον Μάιο, για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για έργα, ανασκαφές και κυρίως πολιτιστικές και φυσιολατρικές διαδρομές σε όλη την ευρύτερη περιοχή, οι οποίες θα αναδείξουν περισσότερο την ομορφιά των αρχαιοτήτων της περιοχής, αλλά και θα τις δέσουν ακόμη περισσότερο με τους επισκέπτες».

«Ο πολιτισμός δεν είναι μια διαδικασία, η οποία είναι ξέχωρη από την οικονομία. Ο πολιτισμός, εκτός από μόρφωση, εκτός από παιδεία, παράγει και ανάπτυξη. Και στην Ελλάδα, είναι ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης» κατέληξε ο κ. Τασούλας.