Με το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «20 Feet from Stardom» ξεκινά απόψε στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης το IΝ-EDIT International Music Documentary Film Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο.

Η διάρκειας 87 λεπτών βραβευμένη ταινία περιγράφει τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, την αστραφτερή ζωή αλλά και τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τις αγωνίες των τραγουδιστριών/τραγουδιστών που κάνουν φωνητικά με στόχο το… «σταριλίκι», τη φαινομενικά φανταχτερή ζωή του κόσμου της μουσικής βιομηχανίας. Εκτός μάλιστα από τις backup singers, η ταινία εμπεριέχει συνεντεύξεις και παλαιότερα αποσπάσματα με γνωστούς τραγουδιστές και παραγωγούς.

Το IΝ-EDIT International Music Documentary Film Festival, διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η πρώτη του διοργάνωση ξεκίνησε το 2003 στη Βαρκελώνη με στόχο τη διασύνδεση παραγωγών μουσικών ντοκιμαντέρ. Μετά από 11 χρόνια παρουσίας, το IN-EDIT έχει εξελιχθεί πλέον σε έναν παγκόσμιο θεσμό που στοχεύει στην ανταλλαγή μουσικών και εικόνων ανάμεσα στις πόλεις που διοργανώνεται ανά τον κόσμο.

Έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, τη Βαρκελώνη, το Σάο Πάολο, το Σαντιάγκο και τη Μπογκοτά, καθώς επίσης στο Μπουένος Άιρες και στην Πόλη του Μεξικού. Κομμάτι αυτού του διαρκώς διευρυνόμενου δικτύου γίνεται πλέον και η Ελλάδα, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη.

«Η μουσική έχει το πλεονέκτημα να κρύβει πολύ δυνατές ιστορίες. Έννοιες όπως η πτώση, η επιστροφή, η αναβίωση και οι κοινωνικές συγκρούσεις εκφράζονται μέσω της μουσικής, ενώ παράλληλα η μουσική αντανακλά την κοινωνία ανά πάσα στιγμή. Το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ καταφέρνει να “ακτινογραφεί” μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα τις ανθρώπινες κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες. Εάν μπορείς να διαβάζεις πίσω από τις λέξεις, μπορείς και να μάθεις πολλά από αυτές τις ιστορίες», δηλώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του πρώτου παγκοσμίως φεστιβάλ- του In-Edit Barcelona, Cristian Pascual.

Στη Θεσσαλονίκη, το In-Edit πραγματοποιείται από σήμερα (έναρξη με την προβολή της βραβευμένης ταινίας στις 21.30) ως και τις 27 Απριλίου 2014, στους χώρους του κινηματογράφου Ολύμπιον. Το πρόγραμμά του, απαρτίζεται από περίπου 30 προβολές μουσικών ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, πάρτι, lives από μπάντες της πόλης, dj sets και masterclasses.

Οι προβολές στον κινηματογράφο Ολύμπιον ξεκινούν στις 14.00 καθημερινά και ολοκληρώνονται (έναρξη τελευταίας προβολής) στις 23.00. Τα εισιτήρια κοστίζουν 5 και 4 ευρώ (φοιτητικό) ανά προβολή. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του φεστιβάλ, in-edit.gr.