Θέλετε να μάθετε πώς επιλύουν πρακτικά προβλήματα οι μηχανικοί; Αν η απάντηση είναι «ναι» και σας αρέσουν οι κατασκευές, μπορείτε να λάβετε μέρος στην δραστηριότητα «Σχεδίασε την δική σου πλωτή πλατφόρμα», στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας εξηγούν πώς μέσα από μία διαδικασία 5 βημάτων (ρώτησε, φαντάσου, σχεδίασε, δημιούργησε, βελτίωσε) μπορεί να δοθεί λύση σ’ ένα πρακτικό πρόβλημα, αλλά και πώς μέσα από τη διερεύνηση μπορεί να παραχθεί καινούργια γνώση γύρω από κάποιο θέμα.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία «πρόκληση» από το πεδίο της Ναυτικής Μηχανικής, δηλαδή το σχεδιασμό μίας λειτουργικής πλωτής πλατφόρμας, με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το περιεχόμενο της δραστηριότητας αυτής έχει δημιουργηθεί από την ομάδα εργασίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σε συνεργασία με την Σχολή Μωραΐτη και εντάσσεται στην κύρια φάση του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού έργου ENGINEER.

Το ENGINEER, στο οποίο συμμετέχει το Ίδρυμα Ευγενίδου, δημιουργεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα διερευνητικής μάθησης σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, αξιοποιώντας τις αρχές σχεδιασμού και την μεθοδολογία εργασίας από την Εφαρμοσμένη Μηχανική (Engineering) για την εκπαίδευση. Στο έργο ENGINEER συμμετέχουν 26 φορείς, μεταξύ των οποίων 10 μουσεία και κέντρα επιστημών, 10 σχολεία, πανεπιστήμια και οργανισμοί με εξειδίκευση και εμπειρία στη διδακτική των φυσικών επιστημών και σε εφαρμογές διερευνητικής μάθησης. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα/Υποπρόγραμμα «Επιστήμη στην Κοινωνία»). Πιο αναλυτικά, το έργο επιδιώκει:
α) Να προωθήσει τη μάθηση στο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, αλλά και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Ε’, Στ’ δημοτικού και Α’ γυμνασίου) και
β) να υλοποιήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με χρήση του διδακτικού μοντέλου της μάθησης μέσω διερεύνησης (Inquiry based learning) αξιοποιώντας αρχές σχεδιασμού και μεθοδολογία εργασίας από την Εφαρμοσμένη Μηχανική.

Η δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές των σχολικών τάξεων της Ε’, Στ’ δημοτικού και Α’ γυμνασίου, διαρκεί 1.30 ώρα και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η δραστηριότητα θα διεξάγεται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, ώρες 9:30-11:00 και 11:30-13:00, στο περιστύλιο του 2ου ορόφου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, από τις 15 Οκτωβρίου 2013 (εκτός την 23η Οκτωβρίου 2013) και έως τις 18 Δεκεμβρίου 2013.

Σε κάθε εργαστήριο μπορεί να συμμετάσχουν έως 25 άτομα.

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή με αποστολή μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], δηλώνοντας ημερομηνία και ώρα, ονοματεπώνυμο υπευθύνου, τίτλο, φορέα, αριθμός ατόμων και στοιχεία επικοινωνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες 210 9469626, Δευτέρα – Πέμπτη.