«Σκοπός της τέχνης» έλεγε ο Ζαν Ανούιγ, «είναι να δίνει σχήμα στη ζωή». Και σκοπός του δεύτερου γαλλόφωνου Low Budget Festival, που διοργανώνει το tospirto.net σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, είναι να δώσει σχήμα και βήμα στη σύγχρονη γαλλική δραματουργία μέσα από τη δημιουργική ματιά τεσσάρων ταλαντούχων Ελλήνων σκηνοθετών.

Ο θετικός απολογισμός της περσινής διοργάνωσης κατέδειξε πως και το νέο γαλλικό θέατρο «μιλάει» άπταιστα ελληνικά.

Μοντέρνα έργα, φρέσκιες μεταφράσεις, ρηξικέλευθες σκηνοθετικές προσεγγίσεις υπόσχεται η φετινή ελληνογαλλική θεατρική σύμπραξη που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 28 Απριλίου, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου. Ο Δημήτρης Λιγνάδης, η Σύλβια Λιούλιου, ο Έκτορας Λυγίζος και η Μαριάννα Κάλμπαρη, «σκηνοθέτες καταξιωμένοι που όμως δεν σταματούν να πειραματίζονται», όπως ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Άννα Βλαβιανού, θα συστήσουν στο ελληνικό κοινό τέσσερα έργα της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτή τη διοργάνωση» δήλωσε ο εμπνευστής του φεστιβάλ χαμηλού προϋπολογισμού, Λάκης Λαζόπουλος και πρόσθεσε πως: «Σήμερα, οι άνθρωποι της τέχνης μοιάζουν να είναι απεγνωσμένοι, σαν να προσπαθούν κάτι μάταιο. Αλλά ματαιότητα είναι αυτό που επιχειρούν οι άλλοι. Το σημαντικό είναι αυτό που δημιουργείται στα μικρά θέατρα, στις μικρές σκηνές, στις σκέψεις των νέων παιδιών που βασανίζονται και μένουν αύπνα το βράδυ προσπαθώντας να βρουν τρόπους να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα».

«Σε αυτή την εποχή που αφήνονται ερείπια, εκείνο που θα μείνει τελικά στο μέλλον είναι οι σκέψεις μας και αυτό που δημιουργούμε σήμερα. Αυτή τη στιγμή το φως δεν είναι ούτε οι οικονομίες, ούτε οι κυβερνήσεις, αλλά η τέχνη. Και αν με βάση την τέχνη και τον πολιτισμό γινόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν θα περνούσαμε αυτά που περνάμε σήμερα» συμπλήρωσε.

Ειδικότερα, το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία στις 13 Απριλίου με το έργο του Ενζό Κορμάν «Η θύελλα επιμένει», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη (13-14-15-16/4). Ενός έργου που, ανεξαρτήτως… πλοκής -όπως λέει ο Δημήτρης Λιγνάδης- μιλάει για τον ηθοποιό ως άνθρωπο μα και ως καλλιτεχνική «ψυχοσύνθεση», για τα ερέβη της ανθρώπινης ψυχής και για την απομυθοποίηση των ανθρώπινων «ιστοριών».

Ακολουθεί το «Στο σπίτι περιμένοντας τη βροχή» του Ζαν Λυκ Λαγκάρς, σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου (17-18-19-20/4). Στο έργο δύο γυναίκες (Ιωάννα Παππά και Ελενα Τοπαλίδου)αναμετρώνται με την έννοια της αναμονής και της διάψευσης των ελπίδων. «Η πρόταση αυτή ήρθε την στιγμή που βρισκόμουν μπροστά σε ένα καλλιτεχνικό αδιέξοδο» είπε η Σύλβια Λιούλιου και πρόσθεσε πως «πρόκειται για όμορφη ιστορία απώλειας και πένθους. Μια ελεγεία στον ανθρώπινο πόνο».

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει ο Έκτορας Λυγίζος και «οι Πολεμιστές» του Φιλίπ Μινυανά (21- 22 -23- 24/4). Μια ξεκαρδιστή αλλά πολύ πικρή κωμωδία που αγγίζει τα όρια της φάρσας, είναι -σύμφωνα με τον νεαρό σκηνοθέτη- η ιστορία τριών στρατιωτών του Α Παγκοσμίου Πολέμου που επιστρέφοντας από το μέτωπο διεκδικούν την ίδια γυναίκα, με τον μόνο τρόπο που έχουν εκπαιδευτεί να λύνουν τις διαφορές τους: κάνοντας πόλεμο.

Τέλος, η Μαριάννα Κάλμπαρη θα ανεβάσει το «Γκιγιόμ γλυκιά μου» του Γκιγιόμ Γκαλιέν(25- 26 -27- 28/4). Κεντρικό θέμα της παράστασης, είναι η πορεία που διαγράφει κανείς προσπαθώντας να ορίσει την ερωτική του ταυτότητα και συμπεριφορά, αλλά και την ίδια τη ζωή που επιθυμεί να ζήσει εγκαταλείποντας τη σφαίρα επιρροής της οικογένειάς του. Τον νεαρό Γκιγιόμ θα υποδυθεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, ο οποίος στήνει με τη βοήθεια των «ΚΑΤΑΛΑΘΟΣ» συμπρωταγωνιστών του, ένα αυτοσχέδιο «σόου» προς τιμήν της μητέρας του.

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινάει 29 Μαρτίου.

Γενική είσοδος 10 ευρώ.