Πιο επίκαιρος και εύστοχος από ποτέ είναι σήμερα ο στοχασμός του Τζoρτζ Όργουελ, του οποίου, τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 63 χρόνια από το θάνατό του.

Αυτήν τη μέρα επέλεξε ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης και οι συντελεστές της παράστασης «Φάρμα Ζώων» για την επίσημη πρεμιέρα, καθώς αυτή η αλλιώτικη θεατρική πράξη που παρουσιάζουν κρατά τον καμβά του συγκλονιστικού μύθου της «Φάρμας των ζώων», με την υπογραφή του κορυφαίου Βρετανού συγγραφέα και δημοσιογράφου.

Κρατώντας τον καμβά του μύθου της «Φάρμας των ζώων» και αποσπάσματα από το «1984» του G. Orwell αλλά και το νήμα της παράδοσης των ραψωδών, των τροβαδούρων, των αφηγητών με τη συνεχή παρουσία της μουσικής, ο Σταύρος Τσακίρης, παρουσιάζει μια θεατρική παράσταση, με πρωταγωνιστές τους: Βασίλη Βασιλάκη, Τατιάνα Παπαμόσχου, Πηνελόπη Σεργουνιώτη και Ρένο Χαραλαμπίδη.

Την μουσική υπογράφει ο Μίνως Μάτσας, τα σκηνικά- Flash animation : Αλέξανδρος Ψυχούλης, τα κοστούμια- Μάσκες ο Γιάννης Μετζικώφ. Όπως λέει ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης:

«Κρατώντας τον καμβά του μύθου της « Φάρμας των ζώων» μέσα από μικρές σκηνές και με τη συνεχή παρουσία της μουσικής τέσσερις συνηθισμένοι άνθρωποι «αφηγούνται» μια σύγχρονη ιστορία. Ανάμεσα και στους πιο κοντινούς ανθρώπους, που τους δένουν κοινά όνειρα και προσδοκίες, ελλοχεύει το αναπόφευκτο(;) ρήγμα της προσωπικής επιβολής. Όσο υπάρχουν νόμοι «κατασκευασμένοι» από ανθρώπους, δεν υπάρχει δικαιοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους και θα στεκόμαστε εμπόδιο στον φυσικό μας προορισμό.

Μέσα σ’ έναν άδειο χώρο με ελάχιστα αντικείμενα οι τέσσερις ηθοποιοί- performers «αφηγούνται» για μια ακόμη φορά την ιστορία του Όργουελ και βιώνουν μαζί με τους θεατές το χάσμα που άνοιξε ο χιλιετής πολιτισμός μας ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά και απομάκρυνε το ανθρώπινο γένος από το σύμπαν. Ο ανθρώπινος πολιτισμός της καθημερινότητας είναι μια ψευδαίσθηση που μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Η εμπιστοσύνη στις «μηχανές» μας και ο διαχωρισμός μας από τα υπόλοιπα ζώα είναι μια τερατώδης παρεξήγηση.

Άνθρωποι και ζώα, ζωντανοί και σκιές, θεατές και ηθοποιοί, όνειρα και πραγματικότητα, ελπίδες και ενοχές, στην πίστα ενός ανέμελου εφιάλτη».

Η παράσταση ανεβαίνει στον πολυχώρο Αθηναΐδα.