Το «Fame», το φαντασμαγορικό μιούζικαλ που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 15 Δεκεμβρίου και για όλη την εορταστική περίοδο, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Τη σκηνοθεσία του έχει αναλάβει η Θέμις Μαρσέλλου, η οποία έχει κάνει τη μετάφραση των στίχων και συνυπογράφει την απόδοση του κειμένου μαζί με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο.

Τριανταπέντε καλλιτέχνες θα συμμετέχουν συνολικά σε αυτή τη θεατρική υπερπαραγωγή και θα μεταφέρουν στη σκηνή τις φιλοδοξίες, τα όνειρα, τους έρωτες και τις περιπέτειες μιας ομάδας ταλαντούχων νέων φοιτητών στη Σχολή Τεχνών της Νέας Υόρκης, που αγωνίζονται να πετύχουν στον χώρο της βιομηχανίας του θεάματος.

Ανάμεσά τους και ονόματα-εκπλήξεις όπως αυτό της Αλέκας Κανελλίδου, η οποία θα υποδυθεί το ρόλο της κ. Σέρμαν, της διευθύντριας της Ακαδημίας, αλλά και του γνωστού ράπερ Νίκου Βουρλιώτη, που θα υποδυθεί έναν καθηγητή κλασικού χορού.

«Η πρόθεση μας γι αυτό το καστ ήταν να φτιαχτεί ένας θίασος-παζλ, που να συγκεντρώνει μία ετερόκλητη ομάδα καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους» είπε στη συνέντευξη Τύπου η «ψυχή» της παραγωγής, η Θέμις Μαρσέλλου, που καταπιάνεται με τον πέμπτο μιούζικαλ της καριέρας της.

«Αν και στην αρχή είχα άγχος για την έκβαση του όλου εγχειρήματος, ευτυχώς όλα λειτούργησαν πολύ καλά. Είμαι έκπληκτη από το πόσο καλά έχουν δέσει όλοι μαζί και ανταποκρίνονται στις πρόβες ακόμα και άτομα που δεν είχαν ξανανέβει ποτέ στη σκηνή» συμπλήρωσε.

«Το «Fame» είναι σύμβολο της νέας γενιάς σε κάθε εποχή, της γενιάς που πρωτοβγαίνει στον κόσμο με το όνειρο να τον κατακτήσει. Είναι ένας ύμνος στην ορμή της πρώτης νιότης που έχει όνειρα, φιλοδοξίες κι ελάχιστες έως καθόλου απογοητεύσεις» τόνισε ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος που συνυπογράφει την απόδοση του κειμένου. Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικό κίνητρο ήταν ένα έργο, που έχει συνδεθεί στη συνείδηση του κόσμου με τη δεκαετία του 80, να πάει ένα βήμα παρακάτω και να έρθει πιο κοντά στην τωρινή εποχή.

Έπειτα από 40 χρόνια πορείας στο ελληνικό τραγούδι, η Αλέκα Κανελλίδου δέχθηκε την απρόσμενη πρόταση να συμμετέχει στο «Fame». «Είμαι εντυπωσιασμένη από όλα τα παιδιά, που συμμετέχουν σε αυτήν την παράσταση. Αγαπούν τόσο πολύ αυτό που κάνουν και θέλουν να το φτάσουν ψηλά» δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της; « Εγώ περνάω καλά, διασκεδάζω, άλλωστε δεν μου επιτρέπεται να κάνω και κάτι άλλο στην ηλικία μου».

«Στοχεύουμε σε ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα» τόνισε η Νάντια Μπουλέ. Αν και εξοικειωμένη με το τραγούδι, όσο και με το χορό, παραδέχτηκε ότι η παράσταση έχει πολλές ιδιαιτερότητες, που σε υποχρεώνουν να καθίσεις ξανά στα «θρανία».

Προερχόμενη από τον τηλεοπτικό χώρο -όπως είπε- δεν είχε φανταστεί τον εαυτό της να συμμετέχει σε ένα τέτοιο μουσικοθεατρικό σύνολο. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε ιστορία και πολλές προσλαμβάνουσες σε ό,τι αφορά το μιούζικαλ. Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι με φαντασία, όρεξη και δημιουργικότητα που το τολμούν.

Δημιουργείται έτσι ένα σκηνικό πολύ βοηθητικό, ώστε να γίνουν και στο μέλλον και άλλες τέτοιου είδους παραγωγές» επiσήμανε.
Η παράσταση-θρύλος του Ντέιβιντ Ντε Σίλβα έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ υπήρξε υποψήφια για τρία βραβεία Λόρενς Ολίβιε στο Λονδίνο.

Είναι βασισμένη στο κλασικό κινηματογραφικό μιούζικαλ του 1980, που κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ, έγινε σήριαλ, αλλά και κινηματογραφικό ριμέικ 30 χρόνια μετά, φέρνοντας ξανά το «Fame» στην καρδιά της νεότερης γενιάς.

Στις δυσκολίες της ελληνικής σκηνικής μεταφοράς του Fame αναφέρθηκε ο παραγωγός Διονύσης Ποτσολάκης. «Ένα μιούζικαλ, για να ανέβει σε μία περίοδο αμείλικτης κρίσης, δεν είναι εύκολο πράγμα. Όμως, διακρίνοντας πίσω από αυτό, κέφι, ενθουσιασμό και νεανική ορμή, αποφασίσαμε να το τολμήσουμε» είπε.

Άλλωστε, όπως δηλώνει και ο Ντε Σίλβα, γνωστός στον καλλιτεχνικό κόσμο ως «Father Fame», «ως τώρα, δεν είχαμε δώσει τα δικαιώματα του “Fame, the musical” στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ανεβαίνει τώρα, αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, γιατί ελπίζω πως θα εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους να βρουν διέξοδο μέσα από την τέχνη».

Κλείνοντας, η Θέμις Μαρσέλλου τόνισε: «Όπως λέει και η κ. Σέρμαν, η διευθύντρια της σχολής τού Fame,« …είναι σπάνιο προνόμιο να δουλεύεις γι’ αυτό που αγαπάς”. Μακάρι η παράστασή μας, η δουλειά, η αγάπη κι ο ενθουσιασμός όλων γι’ αυτό που κάνουμε, να είναι μια μικρή αφορμή για ένα χαμόγελο παραπάνω, λίγη πίστη, ελπίδα, αισιοδοξία και χαρά».

Τη διεύθυνση της ορχήστρας και τις ενορχηστρώσεις έχει αναλάβει ο Νίκος Πλατύραρχος και τις χορογραφίες ο Αλέξανδρος Γιαννής. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Χριστίνας Κωστέα και οι φωτισμοί του Τάσου Ζαφειρόπουλου.

Συμμετέχουν ακόμη, μεταξύ άλλων οι: Demy, Κωνσταντίνος Λάγκος, Ησαΐας Ματιάμπα, Σοφία Κουρτίδου, Χρήστος Ζαν Μπατίστ, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Βασίλης Αξιώτης, Idra Kayne.