Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διοργανώνει απογευματινό εργαστήρι με θέμα «Ταξίδι στις πέντε αισθήσεις» μέσα από τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου για παιδιά ηλικίας ενός έως δυόμιση χρόνων κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με τον Προυστ η πιο ισχυρή από τις μνήμες είναι αυτή της γεύσης. Μια από τις ισχυρότερες γευστικές μνήμες που ενώνει μικρούς και μεγάλους είναι εκείνη του μπισκότου. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους με βασικό εργαλείο την αίσθηση της όρασης, με οδηγό τις υπόλοιπες αισθήσεις τους και με αφορμή ένα μπισκότο και οδηγό τις αισθήσεις τους ανακαλύπτουν μέσα σε τέσσερα διαφορετικά εκθέματα του μουσείου υφές, γεύσεις, ακούσματα, εικόνες και μυρωδιές. Απλά υλικά μαγειρικής, μουσικά όργανα, μαγειρικά σκεύη, χρώματα, σχήματα και φυσικά οι συλλογές του μουσείου πλέκονται και ξεπλέκονται βοηθώντας τα παιδιά να εξοικειωθούν, να χρησιμοποιήσουν τις αισθήσεις τους και να αποκτήσουν μια πρώτη ευχάριστη μουσειακή εμπειρία.

Τα εκθέματα που θα αξιοποιηθούν στη διάρκεια του ταξιδιού ανακάλυψης των αισθήσεων είναι:
– «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, Θεματική ενότητα: Πώς κινούμαι;» – Αίσθηση «Αφή»
Πόσο διαφορετικό είναι το αλεύρι από τη ζάχαρη; Ποιο είναι πιο μαλακό; Τι διαφορά έχει ένα ξύλινο από ένα μεταλλικό κουτάλι όταν χαϊδεύει το μάγουλό σου; Τα παιδιά και οι συνοδοί τους ανακαλύπτουν διαφορετικά υλικά και υφές με το σώμα τους.
– «Γεια σου, Πυθαγόρα!» – Αίσθηση «Ακοή»
Τι ήχο κάνουν οι κατσαρόλες και τα κουτάλια; Πόσο διαφορετικά ηχεί ένα γυάλινο από ένα μεταλλικό ποτήρι;
Τα παιδιά και οι συνοδοί τους ξεχωρίζουν υλικά της κουζίνας με βάση τους ήχους τους και τα συνδέουν με μουσικά όργανα. Στη συνέχεια οργανώνουν μια πρωτότυπη συναυλία από μαγειρικά σκεύη και τα υλικά της συνταγής ενός μπισκότου.
– «Σοφίτα» – Αίσθηση «Όσφρηση»
Πόσο διαφορετικές είναι οι μυρωδιές ενός παλιού κι ενός καινούριου βιβλίου συνταγών; Πώς μυρίζει η ζεστή και πώς η κρύα σοκολάτα; Βανίλια ή ρίγανη; Τα παιδιά και οι συνοδοί τους μυρίζουν διαφορετικά υλικά και προσπαθούν να ξεχωρίσουν ποια ταιριάζουν και ποια όχι σε μια συνταγή για μπισκότα, με στόχο να δημιουργήσουν μια δική τους πρωτότυπη συνταγή με μόνο οδηγό τη μύτη τους!
– «Κουζίνα, ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου» – Αίσθηση «Γεύση»
Πικρό, γλυκό, ξινό, αλμυρό, καυτερό! Τα παιδιά και οι συνοδοί τους ανακαλύπτουν τις διαφορετικές γεύσεις και τις συνδυάζουν με διαφορετικά υλικά. Εξερευνούν τα υλικά ενός μπισκότου, το παρασκευάζουν και το δοκιμάζουν!

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί τις ακόλουθες ημέρες:
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 & ώρες 17:00 έως 18:00
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 & ώρες 17:00 έως 18:00
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012 & ώρες 17:00 έως 18:00
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 & ώρες 17:00 έως 18:00

και επίσης,
το ίδιο εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί τις παραπάνω ημέρες και κατά τις ώρες 19:00 έως 20:00

H οικονομική συμμετοχή στο εργαστήρι ανέρχεται στο ποσό των
70,00 € (για 1 ενήλικα και 1 παιδί) & 60,00 € για τους συνδρομητές του Ε.Π.Μ.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3312995