Η «Φεύγουσα κόρη» δημιουργήθηκε πάνω στον καμβά του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Μια ψυχή». Πάνω σε αυτό το πλούσιο από μόνο του υλικό μιας και ο λόγος του σκιαθίτη συγγραφέα με τα νανουρίσματα, τα παραμύθια και τα μοιρολόγια εμπεριέχει από μόνος του ποιητικότητα και μουσικότητα, δούλεψε η ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή, καθοδηγούμενη από την Μίρκα Γεμεντζάκη, τη μεγάλη δασκάλα του ελληνικού θεάτρου που έχει ασχοληθεί όσο καμία άλλη με την φωνή του ηθοποιού και την εκφορά του λόγου.

Οι δυο τους γρήγορα οδηγήθηκαν στα τραγούδια της Ηπείρου και ξεκίνησαν ένα ταξίδι αναζήτησης και καταγραφής υλικού, παραμυθιών, αφηγήσεων, τραγουδιών, νανουρισμάτων και κυρίως μοιρολογιών. Ηπειρώτισσες μοιρολογίστρες δέχτηκαν να τις μυήσουν στην τέχνη τους. Κι έτσι, την ερμηνεία της Ρηνιώς Κυριαζή που φέτος απολαύσαμε ως Ισμήνη στην «Αντιγόνη» της ομάδας ΑΣΙΠΚΑ και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπίτου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, συνοδεύει διακριτικά ο ήχος του κλαρίνου του Μανούσου Πλουμίδη.

Η «Φεύγουσα κόρη» που έχει συμπληρώσει ήδη μια διαδρομή επτά χρόνων, ξεκινώντας από το θέατρο «Λιθογραφείον» της Πάτρας το 2005 και συνεχίζοντας στον «Φούρνο», στο «θέατρο του Νέου Κόσμου» αλλά και σε διάφορα ΔΗΠΕΘΕ ανά την Ελλάδα, επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά, την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στον ατμοσφαιρικό χώρο του «Παλαιού Ελαιουργείου» στην Παραλία Ελευσίνας στο πλαίσιο των φετινών 37ων «Αισχυλείων» (26/8- 29/9).

Η Μίρκα Γεμεντζάκη ετοιμάζει για τον χειμώνα τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη στην μετάφραση του Γιάννη Τσαρούχη, οι οποίες θα παρουσιάζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Φούρνος, από τις 19 Νοεμβρίου. Παλαιό Ελαιουργείο – Παραλία Ελευσίνας. Ώρα έναρξης: 20:30. Εισιτήρια: 12 ευρώ

Πηγή: tospirto.net