Τα εισιτήρια είναι δυσεύρετα και το κοινό ταξιδεύει σε ένα σύμπαν χαοτικό, όπου δυο ζευγάρια διδύμων που έχουν χωριστεί από τότε που γεννήθηκαν, αναζητούν ο ένας τον άλλον, σε μια πόλη που συμβαίνουν σημεία και τέρατα.

Ο λόγος για την «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» («Comedy of Errors») του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που θα μεταδοθεί απευθείας από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας στην οθόνη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 1η Μαρτίου στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 9 το βράδυ.

Χιούμορ, λογοπαίγνια, σύγχυση ταυτοτήτων, ανατροπές, προδοσίες, αποπλανήσεις και έρωτας, όλα σε μεγάλες δόσεις συναντώνται στην ιλιγγιώδη αυτή κωμωδία του Σέξπιρ, σε μια ευρηματική, συγκινητική και με αξιοπρόσεχτες ερμηνείες σύγχρονη εκδοχή, που υπογράφει ο βιρτουόζος σκηνοθέτης, Ντόμινικ Κουκ.

Στην «Κωμωδία των Παρεξηγήσεων» οι χαρακτήρες κινούνται σε έναν κόσμο που είναι απόλυτα ρεαλιστικός, αλλά και σε ένα σκηνικό ψευδαίσθησης και πλάνης. Ο σκηνοθέτης μας ξεναγεί σε μια πόλη θαυμάτων και καταφέρνει να μας κάνει να αισθανθούμε αυτή τη διπλή της υπόσταση» γράφει ο Μάικλ Μπίλινγκτον της Guardian.

Η «Κωμωδία των Παρεξηγήσεων» είναι από τα πρώιμα έργα του Σαίξπηρ, το πιο σύντομό του, γραμμένο πριν από το 1598. Συνδυάζει τη θορυβώδη φάρσα με το εξιδανικευμένο ειδύλλιο και είναι ένας προπομπός των πιο ώριμων κωμωδιών του -Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Τέλος Καλό Όλα Καλά, Δωδέκατη Νύχτα, Αγώνας Αγάπης ‘Αγονος, Πολύς Θόρυβος για το Τίποτα, Καταιγίδα κλπ.

Έχει γίνει όπερα, κινηματογραφικό έργο και μιούζικαλ και ένα από τα στοιχεία αυτής της φαρσοκωμωδίας είναι ότι, ενώ ο Σέξπιρ δανείζεται στοιχεία της πλοκής από τις φάρσες του Ρωμαίου Πλωτίνου, προετοιμάζει ήδη το δικό του κωμικό ιδίωμα με τις συναρπαστικές καθάρσεις και τους περίπλοκους χαρακτήρες.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας που φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.