Ένα θεατρικό ταξίδι μνήμης, από το Χόλιγουντ του 1936, στο μικρό ανατολικοευρωπαϊκό χωριό των αρχών του 20ου αιώνα, στα πρώτα βήματα της κινούμενης εικόνας και στην έκρηξη του θαύματος της τεχνολογίας, είναι το καινούργιο έργο του Νίκολας Ράιτ σε σκηνοθεσία του Νίκολας Χάιτνερ, που μετατρέπει τη θεατρική σκηνή σε οθόνη κινηματογράφου.

Ο λόγος για την παράσταση «Το Φως που Ταξιδεύει» (Travelling Light), που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη) την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου (στις 9μ.μ.) σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.

Το έργο συνδυάζει την ιδέα της μετανάστευσης και του σινεμά, τη διαδρομή από την εβραϊκή λαϊκή παράδοση της Ευρώπης στον αμερικανικό κινηματογράφο και εμπνέεται από το γεγονός ότι πολλοί σκηνοθέτες του Χόλυγουντ ήταν Εβραίοι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους το αθηναικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον πολυβραβευμένο θεατρικό ηθοποιό ‘Αντονι Σερ, και τον Πολ Τζέσον.

Δύο χρόνοι και δύο τόποι είναι ο χωροχρόνος της δράσης: Στην αρχή βρισκόμαστε στο Χόλιγουντ του 1936 παρέα με τον Μορίς Μοντγκόμερι, έναν επιτυχημένο σκηνοθέτη, ο οποίος στα 60 του, «επισκέπτεται» τις αφετηρίες της καριέρας του σε ένα μικρό χωριό της Ανατολικής Ευρώπης στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα.

Η δεξιοτεχνική σκηνοθεσία του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, Νίκολας Χάιτνερ, μαζί με το σκηνικό του Μπομπ Κρόουλι, που παραπέμπει στον Σαγκάλ και στον Βιολιστή στη Στέγη, δημιουργούν το κατάλληλο τοπίο για τα βίντεο και τις προβολές του Τζον Ντίσκολ, με τις οποίες ταξιδεύουμε από τις πρώτες ταινίες, με τους γενειοφόρους χωρικούς, στα μελοδράματα του βωβού κινηματογράφου. Ένα μεγάλο μέρος του «Travelling Light» παίζεται στην οθόνη, πίσω από τους ηθοποιούς, ένας υπαινιγμός της παραγωγής για τις οφειλές του σημερινού θεάτρου στον κινηματογράφο.

Πρόκειται για την τέταρτη μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας- μετά το «Υπηρέτης δύο αφεντάδων», την «Κουζίνα» και τους «Collaborators»- που «φιλοξενεί» το Μέγαρο Μουσικής φέτος, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.