Μετρούν πολλές δεκαετίες λειτουργίας, αντέχουν στο χρόνο και συνεχίζουν να είναι πόλος έλξης για τους ντόπιους και τους επισκέπτες της πόλης. Με ταυτότητα, αυθεντικό χαρακτήρα και μοναδική ατμόσφαιρα, τα παρακάτω στέκια παίρνουν επάξια μια θέση στη λίστα με τα σημεία της Θεσσαλονίκης που δεν πρέπει να χάσετε. Γυρνάμε στους δρόμους της πόλης και κάνουμε στάσεις σε εστιατόρια, cafe και ταβερνάκια που αποδεικνύουν ότι το παλιό μπορεί να είναι –και είναι– διαχρονικό. Καθένα έχει να μας διηγηθεί μια ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα ιστορία. Αν δεν τα έχετε επισκεφθεί, καιρός να το κάνετε.

Ζύθος Ντορέ

zythos1 Οι συστάσεις είναι περιττές για το μαγαζί-θρύλο στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Στην πλατεία απέναντι από το σύμβολο της πόλης, θα βρείτε ένα all time classic στέκι τόσο των καλλιτεχνών που επισκέπτονται την πόλη όσο και εκείνων που λατρεύουν το ποιοτικό, γευστικό φαγητό. Σε ένα περιβάλλον οικείο και φιλόξενο, κάντε το διάλειμμα από τη δουλειά σας ή τη βόλτα σας στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Το ελληνικό-μεσογειακό ταμπεραμέντο της κουζίνας με επιρροές από τη Βόρεια Αφρική, την Καππαδοκία, τη Μικρά Ασία και τη Μέση Ανατολή ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη. Οι προτάσεις του συνοδεύονται ιδανικά από την ποικιλία σε ελληνικές μπύρες που διαθέτει το κατάστημα.

Πληροφορίες

Τσιρογιάννη 7, τηλ. 2310 279010, www.zithos.gr, fb page: Dore Zithos

Clochard

clochard Το Clochard που φέτος κλείνει 40 χρόνια λειτουργίας είναι ένα από τα απειροελάχιστα μέρη της πόλης που εκπροσωπούν την γνήσια αστική κουζίνα επιπέδου. Έχει βραβευτεί πολλάκις στην κατηγορία της Ελληνικής Κουζίνας και αποτελεί ένα γευστικό στολίδι της συμπρωτεύουσας από το 1978, όταν και πρωτολειτούργησε. Το Clochard μας συστήνεται σε έναν προσεγμένο χώρο, που έχει κατορθώσει να διατηρήσει την κλασική του αξία, παρά την έντονη μοντέρνα διακόσμηση και το minimal design του. Εδώ δίνεται βάση στη μοντέρνα και ποιοτική μεσογειακή κουζίνα, από την οποία δεν λείπουν οι ελληνικές πινελιές. Το μενού εδώ αλλάζει τρείς φορές το χρόνο με τα τοπικά προϊόντα και την εποχική πρώτη ύλη να πρωταγωνιστούν. Best seller πιάτα είναι τα πετρόψαρα ταρτάρ, αβοκάντο, μάνγκο, αυγά βασιλικής ρέγγας, η αθηναϊκή σαλάτα και το γκρατέν θαλασσινών από τα ορεκτικά, ενώ από τα κυρίως πραγματικά ό,τι κι αν επιλέξετε θα σας ανταμείψει με το παραπάνω. Συνοδεύστε τις επιλογές σας με κάποια από τις 200 επιλεγμένες ετικέτες της ενημερωμένης wine list τόσο από τον ελληνικό όσο και από τους αμπελώνες της Χιλής, της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Πληροφορίες

Προξένου Κορομηλά 4, τηλ. 2310 239805, www.clochard.gr, fb page: Clochard

Τσινάρι

tsinari Αν θέλετε να πάρετε μια εικόνα από την αυθεντική Θεσσαλονίκη, δεν έχετε παρά να ανηφορίσετε προς την Παλιά Πόλη. Εκεί, στην πλατεία Τσιναρίου, το καφέ-ουζερί Τσινάρι είναι το μέρος που αναζητάτε. Σε ένα νοσταλγικό και απλό περιβάλλον θα ζήσετε τις πιο όμορφες στιγμές κατά τη διαμονή σας στη Θεσσαλονίκη. Πάρτε την παρέα σας και ετοιμαστείτε να μερακλώσετε με τα γευστικότατα μεζεδάκια και το χύμα κρασί ή το ουζάκι που ρέει άφθονο. Μεταξύ άλλων, προτιμήσετε τα σμυρνέικα σουτζουκάκια και τους μαγειρευτούς τζιγεροσαρμάδες.

Πληροφορίες

Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 52 & Ισμήνης, Άνω Πόλη, τηλ. 2310 284028, fb page: Ouzeri Tsinari

Τσαρούχας

tsarouxas Από τα πιο θρυλικά εστιατόρια-πατσατζίδικα στη Θεσσαλονίκη, ο Τσαρούχας μετρά περισσότερο από μισό αιώνα ζωής (λειτουργεί από το 1950) και εξακολουθεί να μένει πιστός στην παράδοση. Θα το βρείτε στην οδό Ολύμπου, στο ιστορικό κέντρο της Νύμφης του Θερμαϊκού. Οι μυρωδιές του φρεσκοκομμένου πατσά που σιγοβράζει στα καζάνια θα σας τραβήξουν στο εσωτερικό του για να δοκιμάσετε τη φημισμένη σούπα που, κατά πολλούς, λειτουργεί ως βάλσαμο για το στομάχι των ξενύχτηδων. Εδώ στον πατσά βάζουν σάλτσα και κόκκινο γλυκό πιπέρι διαλυμένο στο λίπος.

Πληροφορίες

Ολύμπου 78, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 271621, fb page: Εστιατόριο-Πατσατζίδικο ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Διαγώνιος

diagwnios Η Διαγώνιος είναι ένα ιστορικό γευστικό στέκι που λειτουργεί από το 1977 στην ομώνυμη γειτονιά της Θεσσαλονίκης. Ερχόμενοι εδώ δεν πρέπει να περιμένετε κάτι περισσότερο από έναν απλό και καθαρό χώρο ταβέρνας και ζουμερά πεντανόστιμα πιάτα. Φημίζεται για τα λαχταριστά σουτζουκάκια και τον άπαιχτο γύρο της.

Πληροφορίες

Στρατηγού Καλλάρη 13, τηλ. 2310 260958, fb page: Διαγώνιος Ο.Ε.

Θερμαϊκός

thermaikos Το παλιό καφενείο της δεκαετίας του 1970 μετατράπηκε από το 1992 σε αγαπημένο στέκι στη λεωφόρο Νίκης. Με όνομα που παραπέμπει στη θεά του, γρήγορα εξελίχτηκε σε σημείο αναφοράς για όλη την πόλη. Η art deco αισθητική του αρέσει σε πολλούς, ωστόσο συγκεντρώνει ένα λίγο πιο εναλλακτικό κοινό. Η ατμόσφαιρα του χώρου, σε συνδυασμό με την άμεση εξυπηρέτηση και τα καθαρά ποτά, το ανέδειξαν πρώτο στις επιλογές των επισκεπτών. Το cafe-bar έχουν επισκεφτεί εκπρόσωποι της τέχνης, διάσημοι ηθοποιοί, μουσικοί και διακεκριμένοι τουρίστες από το εξωτερικό.

Πληροφορίες

Λεωφόρος Νίκης 21, τηλ. 2310 239842, fb page: Μπαρ Θερμαϊκός – Thermaikos Bar