Ο Τζο Ντι Πιέτρο, βραβευμένος με Τονy Award για το μιούζικαλ «Μέμφις», στο έργο «Έξυπνα μικρά ψέματα» επιβεβαιώνει αυτά που είπε ο Χάρυ Φράνκφουρτ: «όποιος λέει ψέματα έχει στο μυαλό του πάντα την έννοια της αλήθειας».

Γράφει η Χαρά Κιούση

Στην καθημερινή ζωή συχνά καταφεύγουμε σε κατά συνθήκη ψεύδη ή σε «λευκά» ψέματα προκειμένου να αποτρέψουμε μιαν άσχημη εξέλιξη ή να αποφύγουμε μιαν άβολη κατάσταση. Πόσο όμως ακίνδυνα είναι αυτά τα «έξυπνα μικρά ψέματα» και έως που μπορεί να φτάσει η βαλίτσα;

Ο Τζο Ντι Πιέτρο στην καλογραμμένη κωμωδία του –διασκευασμένη επιτυχώς και σκηνοθετημένη από τον Πέτρο Φιλιππίδη- μας παρουσιάζει μια οικογένεια σε κρίση, εξ αιτίας ενός ανώριμου έρωτα.

Δυο ευτυχισμένοι μεσήλικες γονείς με ζωή στρωμένη και αξιοζήλευτη σχέση, έχουν αναστατωθεί με τα καμώματα του γιου τους. Ο νιόγαμπρός τους  δικηγόρος και μπαμπάς μια νεογέννητης μικρούλας, σύζυγος μιας παραδοσιακής δραστήριας γυναίκας, έχει ερωτευτεί την προσωπική του γυμνάστρια. Μια καλλονή που του πήρε τα μυαλά και κοντεύει να διαλύσει το σπίτι του. Στην απόγνωσή του εμπιστεύεται το δράμα του στον τρυφερό μπαμπά του.

Έλα όμως που η δυναμική του μαμά πιάνει στον αέρα ό,τι του συμβαίνει. Η μητρική της διαίσθηση δεν ξεγελιέται και παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. Προσκαλεί το ζευγάρι σε δείπνο στο σπίτι της. Η νύφη της που δεν υποψιάζεται τίποτα και βλέποντας τον άντρα της τόσο αναστατωμένο –κάτι που αποδίδει στην κούραση της δουλειάς- οργανώνει ένα ταξίδι στη Χαβάη.

Η απόφασή της αυτή πέφτει σαν βόμβα ανάμεσά τους. Το τι θα επακολουθήσει, οι έξυπνες ανατροπές του, με τα «έξυπνα μικρά ψέματα» δεν προκαλούν μόνο επιθυμία και γέλια αλλά και συγκίνηση. Οδηγούν τον θεατή να κατανοήσει την αξία της οικογένειας, προεκτείνοντας επίσης τον δεσμό με τους γονείς που λειτουργεί συχνά σαν ασπίδα σωτηρίας.

Η μελετημένη σκηνοθεσία ανέδειξε το βάθος, την αποφασιστικότητα, τις προεκτάσεις και την ανάληψη της ευθύνης στις διαπροσωπικές σχέσεις. Σε ποιο βαθμό μια διπλωματική συμπεριφορά και μια ειλικρινής παρέμβαση μπορούν να σώσουν ένα γάμο. Κυρίως όμως έναν άνθρωπο που δεν το είχε ψάξει πολύ, που δεν είχε αντιληφθεί τις προτεραιότητες που αξίζουν.

Η εξαιρετική Κάτια Δανδουλάκη με υποκριτική δύναμη ως σύζυγος ξέρει να μαζεύει πληροφορίες να ξεψαχνίζει τον άντρα της με τη μια, να τον αγαπά. Έχει την δύναμη και τον τρόπο να πει την αλήθεια που αφορά τη ζωή της, χωρίς να καταφύγει ως μάνα σε ενοχλητικές συμβουλές και παρεναίσεις. Τολμά να θυσιάσει την δική της ασφάλεια για το καλό του γιού της. Αυτό όμως  που κάνει, είναι μια καθυστερημένη εξομολόγηση ή μια έξυπνη και θαρραλέα κίνηση που βασίζεται στην προσωπική της αυτοεκτίμηση;

Ο Γιώργος Παρτσαλάκης – μπαμπάς, παίζει με φυσικότητα ένα ρόλο που του πάει γάντι. Γλυκύς, φιλικός, στοργικός ως πατέρας, συνεργάσιμος, αφοσιωμένος, υποχωρητικός απέναντι στη γυναίκα του.

Προδομένη σύζυγος η Δανάη Σκιάδη. Δίνει ζωή στο ρόλο της με την πίστη, την αφοσίωση, την αγάπη στους δικούς της. Με τις αντιδράσεις της προξενεί ισορροπία, τη μέση φυσιολογική συνέχεια των πραγμάτων που θα οδηγηθούν στη λύση και στη λύτρωση.

Ο  Αλμπέρτο Φάις υποδύεται  έναν ταλαιπωρημένο ήρωα, που απεύχεσαι  να ήσουν στη δραματική του θέση. Η έξαρση και ο εξωσυζυγικός ερωτικός  πόθος –μια δραπέτευση από την πλήξη- δίνουν βαθμιαία τη θέση τους σε ξεσπάσματα, νεύρα, ανασφάλειες και ψυχολογικά στριμώγματα. Εξαντλημένος από την πίεση, προσφεύγει ανασφαλής σε ψέματα, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο με την ελπίδα πως η γυναίκα του θα πιστέψει αυτό που ο ίδιος θέλει.

Η παράσταση με το κομψό, πλούσιο, μοντέρνο σκηνικό, τα καλόγουστα κοστούμια, την εξαιρετικά μουσική και τους εντυπωσιακούς φωτισμούς, ακολουθεί γρήγορους ρυθμούς διασκεδαστικούς και ευχάριστους. Μπορεί η μύτη του παρασυρμένου σε ψέματα συζύγου, να μην μεγαλώνει όπως του Πινόκιο. Φανερώνεται όμως πόσο αναγκαία είναι κάποιες φορές έξυπνα μικρά ψέματα που κάνουν τελικά να φαίνεται γελοία η κολακευμένη πλευρά του εγώ μας.

Συντελεστές

Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργος Παρτσαλάκης, Αλμπέρτο Φάις, Δανάη Σκιάδη.

Μετάφραση Απόδοση: Πέτρος Φιλιππίδης, Δημήτρης Φιλιππίδης, Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης, Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, Κοστούμια : Παναγιώτα Κοκκορού, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Μουσική επιμέλεια : Ιάκωβος Δρόσος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Χάρης Χιώτης

Πληροφορίες

Πού: Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη

Πότε: Από 2 Νοεμβρίου

Ώρες Παραστάσεων:

Τετάρτη 19:30 – Πέμπτη 20:00 – Παρασκευή: 21:00

Σάββατο 18:00 (Λαϊκή Απογευματινή) και Βραδινή: 21:00

Κυριακή 19:30

Τιμές Εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 20 ευρώ

Γενική είσοδος κάθε Πέμπτη: 15 ευρώ

Λαϊκή απογευματινή: 17 ευρώ

Άνεργοι,φοιτητές, πολύτεκνοι: 15 ευρώ

Διάρκεια: 2 ώρες (Με διάλειμμα)