Το θεατρικό έργο «Οι γαμπροί της Ευτυχίας» των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη έγινε ταινία το 1962 διασκεδάζοντας και την νεότερη γενιά.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ποιος δεν έχει δει και ξαναδεί την απολαυστικότατη κωμωδία όπου πρωταγωνιστούν  η ανεπανάληπτη Γεωργία Βασιλειάδου, ο Βασίλης Αυλωνίτης και ο Νίκος Ρίζος. Τώρα σκηνοθετημένο από τον Γιάννη Μπέζο παρουσιάζεται στο όμορφο θέατρο Προσκήνιο, σκορπώντας άφθονο γέλιο.

Ο Βαγγέλης Τριάντης ένας μεσήλικας κρεοπώλης είναι απελπισμένος καθώς η κακάσχημη αδελφή του Ευτυχία είναι ανύπαντρη. Φοβερή ατυχία γιατί ακολουθώντας τους άγραφους νόμους της εποχής, για να παντρευτεί ο ίδιος πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει την αδελφή του. Εις μάτην η αρραβωνιαστικιά του, η Λίνα και η ανεψιά του η Γιούλα προσπαθούν να σουλουπώσουν και να εκμοντερνίσουν την παλιομοδίτικη εμφάνισή της,  που απωθεί  κάθε υποψήφιο γαμπρό.

Από πάνω η σπουδασμένη φιλόμουσος γαλλομαθής Ευτυχία έχει τα κότσια και την μεγαλοϊδέα να απορρίπτει τους τρομαγμένους νυμφίους. Τελευταίος επίδοξος νυμφίος  που αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, είναι ο Κλεομένης. Στο ταξίδι τους στην Ύδρα, όπου η Ευτυχία γνώρισε τον πρώτο της έρωτα  στο πρόσωπο του Χαρίλαου, ο Μένης ερωτεύεται την Γιούλα. Εν τω μεταξύ εμφανίζεται ως γαμπρός και ο Κούλης, ένας προικοθήρας που νομίζει πως η άσχημη γεροντοκόρη  κληρονομεί 120.000 λίρες, που ευελπιστεί πως θα περιέλθουν στα δικά του χέρια. Όμως η κληρονόμος είναι η όμορφη Γιούλα που αρραβωνιάζεται τον Μένη.

Μετά από σοκ που παθαίνει η Ευτυχία και θέλει να καλογερέψει, η ευτυχία θα χτυπήσει την πόρτα της. Σε μια εποχή  που  οι γονείς και οι γιαγιάδες μας είχαν βάλσαμο το γέλιο και οι άνθρωποι είχαν χιούμορ, αυτοσαρκασμό και αγάπη για τη ζωή, ανθούσαν τέτοιοι χαρακτήρες. Αυθεντικοί, λαϊκοί , αφτιασίδωτοι στο φέρεσθαι αλλά με πάθος για ζωή.

Η παράσταση σκηνοθετημένη παραδοσιακά μας έδωσε ένα καινούργιο πρόσωπο για την ηρωίδα Ευτυχία. Την απομονωμένη από τον κόσμο βλάχα που ξεσπαθώνει στη δεδομένη στιγμή, διψασμένη να γλεντήσει και να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, ερμηνεύει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη. Κυριολεκτικά μεταμορφωμένη και αγνώριστη με κάθε παρεμβατική ασχήμια.

Γεγονός που αποδεικνύει πόσο καλή ηθοποιός είναι. Στη σκηνή τα δίνει όλα παρασύροντας το κοινό να διασκεδάσει μαζί της. Μια αίθουσα γεμάτη συνόδευε με παλαμάκια τα ζεϊμπέκικα της Ευτυχίας ξεσπώντας  σε πηγαίο γέλιο. Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη έγινε φυσικά το πρόσωπο της παράστασης. Οι υπόλοιπες ερμηνείες καλές αλλά χωρίς εκπλήξεις, μας έδωσαν  την δημοφιλή φαρσοκωμωδία ηθών, θυμίζοντας τις ακτύπητες ατάκες του Αυλωνίτη.

Το σκηνικό μουντό και παλλαϊκό στην Α’ πράξη μεταβάλλεται σε φωτεινό, χαρούμενο κι ευχάριστο με Υδραίικες  εικόνες στη Β’ πράξη. Λειτουργικά κοστούμια (σύγχρονα και καλόγουστα σε αντίθεση με το προπολεμικό της Ευτυχίας), έντυσαν τους κεφάτους ηθοποιούς  σε μια παράσταση «μετ’ ασμάτων», που επιμελήθηκε ο Φοίβος Δεληβοριάς, και πολύ γέλιο.

Πιστεύω πως κάθε παραλληλισμός και σύγκριση με την ταινία είναι άστοχος. Οι εποχές  επαναλαμβάνονται  και κάθε παράσταση έχει το δικό της χρώμα.

Οι συντελεστές:

Κείμενο: Νίκος Τσιφόρος – Πολύβιος Βασιλειάδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Μουσική & Τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου
Χορογραφίες: Σοφία Καλπενίδου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Γιάννης Μπέζος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Γιάννης Στόλλας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Ντένια Στασινοπούλου, Σταύρος Μαρκάλας, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Θανάσης Ισιδώρου.
Θέατρο Προσκήνιο, Στουρνάρη & Καπνοκοπτηρίου 8, Αθήνα

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη 19.00, Πέμπτη 20.00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18.00 και 21.00,
Κυριακή 18:00

Εισιτήρια:

Τιμές: 15 ευρώ, 17 ευρώ, 18 ευρώ, 20 ευρώ.

Κρατήσεις: 210 8256838 (ώρες ταμείου: 10.00-13.30, και 17.00-21.00, εκτός Δευτέρας 10:00-14:00)