Με αφορμή την 28η Οκτωβρίου -μπορεί  φέτος να πέφτει Σάββατο, ωστόσο μια απόδραση από το κλεινόν άστυ πάντα μοιάζει ιδανική επιλογή- βάλαμε στο μικροσκόπιο οχτώ προορισμούς από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ανδρίτσαινα και από τα Μαστοροχώρια έως την Αράχωβα και ανακαλύψαμε σε αυτούς δωμάτια ξενώνων και ξενοδοχείων σε low budget όρους. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Τι εννοούμε; Καταφέραμε να βρούμε διανυκτερεύσεις που ξεκινούν από 20 ευρώ- 45 ευρώ/βραδιά/άτομο με παροχές που δεν υπολείπονται σε ποιότητα και πληθώρα. Δείτε παρακάτω τις προτάσεις μας και επιλέξτε σε ποιον προορισμό θα ταξιδέψετε το επόμενο σαββατοκύριακο για ένα άκρως αναζωογονητικό break από την καθημερινότητα.

Ανδρίτσαινα: Απόδραση στη φύση

andritsaina_shutterstock_54124684 Αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά του Λυκαίου Όρους, η Ανδρίτσαινα –ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Ηλείας που θυμίζει πολύ αγαπημένους προορισμούς στην Αρκαδία (βρίσκεται στα σύνορα του νομού με την Αρκαδία)– εντυπωσιάζει τον επισκέπτη τόσο με την προσεγμένη αρχιτεκτονική της όσο και με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον ολόγυρά της. Λιθόστρωτα, δαιδαλώδη σοκάκια –μην διστάσετε να ανηφορίσετε μέχρι τα ψηλότερα δρομάκια για να απολαύσετε τόσο θέα στο χωριό όσο και στην περιβάλλουσα φύση–, μεγαλοπρεπή αρχοντικά και πέτρινες βρύσες συνθέτουν γραφικές εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Καθίστε για καφέ κάτω από τον γεροπλάτανο στην κεντρική πλατεία, επισκεφτείτε την ιστορική βιβλιοθήκη –εδώ θα βρείτε έγγραφα ιστορικής αξίας που αφορούν στη Γαλλική και την Ελληνική επανάσταση, σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 15ο αι.– κάντε μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο, επισκεφτείτε τον μοναδικό αρχαίο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα (έργο του Ικτίνου) στην περιοχή Βάσσες (14 χλμ.), οργανώστε μια εξόρμηση στο φαράγγι της Νέδας. Ό,τι και να αποφασίσετε να κάνετε θα φύγετε με τις καλύτερες εντυπώσεις, συμπεριλαμβάνοντας (πλέον) και την Ανδρίτσαινα στους αγαπημένους σας προορισμούς. arxontiko2_andritsainas Διαμονή: Στεγασμένο σε ένα πέτρινο ανακαινισμένο αρχοντικό του 1865 το ξενοδοχείο Αρχοντικό (τηλ. 26260 22401, www.archontiko-andritsenas.gr) αποτελεί την επιτομή της φιλοξενίας. Με προνομιακή θέση σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία του χωριού διαθέτει cozy και άνετα δωμάτια με παραδοσιακή ατμόσφαιρα, πληθωρικές παροχές και εξαιρετική θέα. Τιμή: Από 55 ευρώ

Νάουσα: Οινικές περιπλανήσεις

naousaok Η Νάουσα, η μοναδική ηρωική πόλη της Ελλάδας, βρίσκεται στο νομό Ημαθίας χτισμένη στις ανατολικές παρυφές του επιβλητικού ορεινού όγκου του Βερμίου, σε απόσταση 45′ με το αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη, και αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση απόδρασης. Οι παραδοσιακές γειτονιές με το ιδιαίτερο χρώμα θα σας μαγέψουν, ενώ οι θαυμάσιες εξοχές που απλώνονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη θα σας αποκαλύψουν ομορφιές απερίγραπτες. Το όνομά της άρρηκτα συνδεδεμένο με το κόκκινο κρασί της το οποίο παράγεται από την ποικιλία ξινόμαυρο και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή. Γνωρίστε την ιστορία του και μυηθείτε στα μυστικά του επισκεπτόμενοι το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου (Χατζημαλούση 17, τηλ. 23320 29800) και φυσικά μην παραλείψετε να βρεθείτε σε κάποιο από τα φημισμένα οινοποιεία της περιοχής, όπως το Οινοποιείο Μπουτάρη στη Στενήμαχο και το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι. Επιπλέον, από τις στάσεις που αξίζει να κάνετε στην όμορφη πόλη αυτή στο Δημοτικό Πάρκο με τις λίμνες και τις πάπιες (από εδώ θα απολαύσετε θέα στον κάμπο της Ημαθίας), στην Παλιά Πόλη με τα παραδοσιακά σπίτια, στους Στουμπάνους (το σημείο απ’ όπου επέλεξαν να πέσουν με τα παιδιά τους στον ποταμό Αράπιτσα οι Ναουσαίες επί Τουρκοκρατίας αντί να παραδοθούν στους κατακτητές) και φυσικά στο Άλσος του Αγίου Νικολάου (3 χλμ. από το κέντρο της πόλης), μια καταπράσινη έκταση με πηγές, πλατάνια, μια μικρή τεχνητή λίμνη για ψάρεμα και βαρκάδα, εστιατόρια, εγκαταστάσεις αναψυχής κ.ά. villa anthemiaok Διαμονή: Ο Γιάννης και η Ελισάβετ έχουν δημιουργήσει ένα cozy ξενοδοχείο λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης (4,5 χλμ.) και σας υποδέχονται στα αυτόνομα σπιτάκια τους για να σας εντάξουν στη ζεστή οικογένειά τους. Μέσα σε ένα αγρόκτημα με διάσπαρτα bungalows και καταπράσινους κήπους, απολαύστε την απλόχερη φιλοξενία των ιδιοκτητών του Villa Anthemia (τηλ. 23320 43480, www.villaanthemia.gr) και χαλαρώστε με την οικογένεια ή τους φίλους σας στο ήσυχο και φιλόξενο περιβάλλον του. Τιμή: Από 40 ευρώ με πρωινό (για 2 ή περισσότερες διανυκτερεύσεις)

Μαστοροχώρια: Ανεξερεύνητος παράδεισος

kentiki_mastorochoria_shutterstock_558229603 Πρόκειται για μια συστάδα μικρών και γραφικών χωριών στο βορειότερο τμήμα του νομού Ιωαννίνων, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους δημοφιλείς προορισμούς της Ηπείρου, όπως τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα. Τα Μαστοροχώρια, λοιπόν, αποτελούν πατρίδα των φημισμένων μαστόρων της πέτρας που έχουν αφήσει εντυπωσιακά μνημεία (γεφύρια, μοναστήρια, αρχοντικά κ.α.) σε διάφορα σημεία της χώρας μας αλλά και των Βαλκανίων, καθώς και αρκετών καλλιτεχνών –κυρίως αγιογράφων, ξυλογλυπτών κ.α. Περιβάλλονται από κατάφυτες και πανέμορφες εκτάσεις στους ορεινούς όγκους των Γράμμου, Σμόλικα και Τύμφης, που διασχίζονται από τους ποταμούς Αώο, Σαραντάπορο και Βοϊδομάτη. Σε απόσταση περίπου 20′ λεπτών και με βόρεια κατεύθυνση με ορμητήριο την Κόνιτσα, συναντώνται τα πρώτα χωριουδάκια. Πιο γνωστό απ’ όλα η Πυρσόγιαννη, όπου βρίσκεται και το Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων, με τα παλιά σπίτια που χρονολογούνται από τον 17ο αι., τα πέτρινα καλντερίμια και τις εντυπωσιακές, πέτρινες βρύσες. Αξίζει να επισκεφτείτε, επίσης, και την Καστάνιανη, ένα από τα πιο ιδιαίτερα από άποψη αρχιτεκτονικής χωριά των Μαστοροχωρίων, καθώς οι τεχνίτες του ήταν γνωστοί για το πελέκημα και χτίσιμο της πέτρας, με έργα τους να υπάρχουν ακόμη “ζωντανά” σε διάφορα σημεία της χώρας. Η περιοχή ενδείκνυται και για διάφορες δραστηριότητες όπως ορειβασία, αναρρίχηση, καγιάκ, ράφτινγκ, αιωροπτερισμό κ.α. konitsa panorama Διαμονή: Επιλέξτε ως ορμητήριό σας την Κόνιτσα και προτιμήστε το ξενοδοχείο Konitsa Panorama (τηλ. 26550 23135, http://panorama-konitsa-gr) για την διαμονή σας στην περιοχή. Στεγασμένο σε ένα πέτρινο κτήριο που συμβαδίζει με την τοπική αρχιτεκτονική, διαθέτει δωμάτια παραδοσιακής αισθητικής, εξοπλισμένα με σύγχρονες ανέσεις. Κάποια διαθέτουν και τζάκι. Στο ξενοδοχείο φιλοξενείται και μουσείο με τοπικά εκθέματα καθώς και εστιατόριο που σερβίρει παραδοσιακές, τοπικές γεύσεις. Τιμή: Από 65 ευρώ με πρωινό Η έρευνα διενεργήθηκε στις 10/10 για κρατήσεις από 27-29/10/2017. Οι τιμές και οι διαθεσιμότητες, έκτοτε, μπορεί να έχουν διαφοροποιηθεί. **Οι τιμές αφορούν σε δίκλινο δωμάτιο.