Διανύουμε ήδη την τέταρτη εβδομάδα της νέας και ολοκαίνουριας σεζόν της τηλεοπτικής σειράς φαινόμενο, Game of Thrones. Το σόου με τους εκατομμύρια φανς σε όλο τον πλανήτη οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως για το ποιος, ποια ή ποιοι θα κατακτήσουν τον Σιδερένιο Θρόνο.

Πολλοί ωστόσο αναρωτιούνται ένα τηλεοπτικό δίκτυο το οποίο δεν έχει διαφημίσεις ανάμεσα στις σειρές και τις εκπομπές του, πώς μπορεί να επιβιώνει με τόσο ακριβές παραγωγές; Την απάντηση την δίνει ο Τζον Λαφαγέτ, οικονομικός συντάκτης του Broadcasting & Cable.

tyrion

«Οι εγγεγραμμένοι συνδρομητές στο HBO μόνο για το Game of Thrones την περασμένη σεζόν έφτασαν τα 9,3 εκατ. Αυτό που ξεχωρίζει για το HBO είναι πως οι συνδρομητές του θα παραμείνουν στο δίκτυο και για τα υπόλοιπα σόου που αφορούν το GoT», σχολιάζει ο Λαφαγιέτ.

Σύμφωνα με τους New York Times η 6η σεζόν του Game of Thrones απέφερε στο δίκτυο κοντά στο 1 δις έσοδα. «Δεν χρειάζεται να περιμένουν από τις διαφημίσει για να βγάλουν τα έξοδά τους», λέει ο Λαφαγιέτ. «Το HBO έχει από τις πιο κερδοφόρες αγορές για τα post-show προϊόντα. DVD και διαδικτυακά προγράμματα βάζουν το δίκτυο σε αγορές που μέχρι πρότινος δεν είχε πρόσβαση».

Πόσα χρήματα κοστίζει κάθε επεισόδιο

Η επιτυχία ωστόσο και οι επικές σκηνές μαχών δεν έρχονται φθηνά. Όπως μετέδωσε το cnbc.com κάθε επεισόδιο της έκτης σεζόν της σειράς κόστισε περίπου 10 εκατ. δολάρια. Οι σεζόν προχωρούν και η επιτυχία της σειρά τόσο αυξάνεται. Οπότε και το μπάτζετ ανεβαίνει αναλόγως. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα παλαιότερα επεισόδια του Game of Thrones κόστιζαν 6 εκατ. Δολάρια.

Πριν την έκτη σεζόν το προτελευταίο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν με την ονομασία «Blackwater» ήταν και αυτό που είχε κοστίσει και τα περισσότερα χρήματα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο πρόβαλε μια εντυπωσιακή ναυμαχία με ακριβά σκηνικά, μεταξύ των οποίων και μια κανονικού μεγέθους απομίμηση πολεμικού πλοίου του 14ου αιώνα. Το επεισόδιο είχε κοστίσει 8 εκατ. δολάρια.

game-of-thrones-season-3-blackwater

Μία πραγματική μάχη έδωσαν οι παραγωγοί ώστε να βρεθούν τα 2 επιπλέον εκατ. δολάρια που έλειπαν. Το HBO προς όφελός του κατάλαβε ότι το ποσό ήταν απαραίτητο για να γυριστεί το επεισόδιο όπως έπρεπε. Και τελικά δεν λάθεψαν στην επένδυση τους μιας και το «Blackwater» είναι μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο επιτυχημένα επεισόδια της σειράς και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της.