Το βρετανικό συγκρότημα της ροκ Radiohead αποφάσισε να αψηφήσει τις εκκλήσεις να ακυρώσει τη συναυλία που είναι προγραμματισμένο να δώσει σήμερα Τετάρτη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας μποϊκοτάζ για να καταγγελθεί η συνεχιζόμενη κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, όπως για παράδειγμα ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd ή ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, είχαν καλέσει το διάσημο συγκρότημα να ακυρώσει τη συναυλία. Όμως ο επικεφαλής του συγκροτήματος, ο τραγουδιστής Τομ Γιορκ, απέκρουσε τις επικρίσεις αυτές.

Σε ένα μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα ο τραγουδιστής υπογράμμισε ότι το «να παίζεις σε μια χώρα δεν σημαίνει ότι προσυπογράφεις την πολιτική της κυβέρνησής της».

«Δώσαμε συναυλίες στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετίας», επί διαφόρων κυβερνήσεων, «ορισμένες από τις οποίες ήταν πιο φιλελεύθερες από άλλες. Όπως και στην Αμερική. Δεν υποστηρίζουμε περισσότερο τον (πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν) Νετανιάχου από τον (ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ, αλλά θα συνεχίσουμε τις συναυλίες στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η μουσική, η τέχνη, συνίσταται στο να ρίχνεις τα τείχη, όχι να τα υψώνεις», συμπλήρωσε ο Τομ Γιορκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιτέχνες έχουν πάρει μέρος στην εκστρατεία μποϊκοτάζ εναντίον της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που κρατάει πάνω από πενήντα χρόνια. Η συναυλία των Radiohead προσέλκυσε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το συγκρότημα είναι πολύ γνωστό διότι έχει πάρει θέση για πολλά πολιτικά θέματα, ιδίως για το ζήτημα του περιβάλλοντος.

Το 2003, το άλμπουμ Hail to the Thief είχε εκληφθεί ως μια αντίδραση στην προεδρία του Τζορτζ Μπους στις ΗΠΑ. Πέραν όμως των πολιτικών του θέσεων, το συγκρότημα παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα στον κόσμο.