Στην Κίνα η ρίζα της δενδρώδους παιώνιας χρησιμοποιείτο για την εξουδετέρωση της πήξης του αίματος (βρέθηκε μάλιστα το 1972 μια ιατρική συνταγή του 105 π.χ σ’ ένα τύμβο).

Γράφει η Χαρά Κιούση

Αργότερα τα πανέμορφα άνθη της ήταν τα ευνοούμενα «βασιλικά λουλούδια» στη δυναστεία των  Tang μέχρι το τέλος της δυναστείας των Song (618 – 1279). Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας «επικρατούσε φρενίτιδα», οι άνθρωποι ήταν μαγεμένοι από την παιώνια. Συγγραφείς και καλλιτέχνες απέδωσαν τις χάρες της μένοντας εκστατικοί στα ονειρεμένα πάρκα.

Σε μια τέτοια παγόδα, πνιγμένη στην ευωδιά των όμορφων αυτών λουλουδιών, αναπτύχθηκε ένας δυνατός έρωτας που έγινε ένα ποιητικό μουσικό δράμα. Το έργο που γράφτηκε τον 16ον αιώνα από τον Ταν Σιάντσου, ανέβηκε στο Ηρώδειο στα πλαίσια της Κινεζο-Ελληνικής χρονιάς πολιτιστικών ανταλλαγών, φέρνοντας κοντά «την» κληρονομιά δύο λαών.

«Το περίπτερο με τις παιώνιες», μιλά για την αιώνια αγάπη που κάνει θαύματα προστατευμένη από τα πνεύματα και τη θεά των λουλουδιών. Δοξασίες και ήθη αποδόθηκαν από την Όπερα Κούντσου, μια από τις παλαιότερες μορφές όπερας στην Κίνα.

Σε έξι σκηνές με λιτότατη σκηνογραφία και τους μουσικούς επί σκηνής ,τραγούδια, ποιήματα, χορός και μουσική ενσωματώθηκαν σε μια συγκινητική εικόνα. Μουσικοί συμβολισμοί που αντιστοιχούν στα πέντε στοιχεία της φύσης (ήχοι του νερού, του αέρα στα φύλλα, των πουλιών) σκόρπισαν μια γλυκιά ηρεμία και  συμπαντική αρμονία. Η μουσικότητα των διαλόγων και το ιδιότυπο στη φωνή, οι κώδικες στις κινήσεις και στη μουσική, οι ερμηνευτικές τεχνικές και  η δεξιοτεχνία ύφους δημιουργούν ένα αδιαίρετο σύνολο απαράμιλλης ομορφιάς.

Πανέμορφα κοστούμια αισθητικής απόλαυσης με κυματοειδής πτυχές, τα μακριά μανίκια που παραπέμπουν  στην εποχή του Κομφούκιου, περίτεχνα στολίδια στο κεφάλι, έντονο μακιγιάζ με υποδηλωτικό χαρακτήρα όλα μαζί γίνονται θεατρική εμπειρία, εντελώς διαφορετική από την ρεαλιστική μορφή αντίστοιχης τέχνης στη Δύση.

Με κυρίαρχη τη θεατρικότητα και τη μουσική που δραματοποιεί τα δρώμενα,  η δεκαεξάχρονη Du Liniang μ’ ένα περίπατο  στον κήπο με τα στολίδια  της άνοιξης, ταράζεται από τον έρωτα.

Η ψυχή της προστατευμένη από τη θεά των βουνών φεύγει από το σώμα της περιμένοντας την αναγέννηση. Στο πρόσωπο ενός νεαρού σπουδαστή  που θα συγκλονισθεί από τον έρωτα, η ίδια συναντιέται  με την ψυχή της και ξαναγεννιέται  με τη δύναμη της αγάπης. Τι μελωδικός τρόπος να υμνήσει κανείς  το μεγαλείο της αγάπης και την ομορφιά της φύσης!

Συντελεστές

Ερμήνευσε η Κινεζική Όπερα Κουν της Επαρχίας Τζιανγκσού

Διεύθυνση: Lyv Fuhai
Φωτισμοί: Wong Choo Yean
Ηχοληψία: Shi Zuhua
Κοστούμια: Ma Xiaoqing
Μακιγιάζ: Fu Xiaoling
Κατασκευές: Li Qiang, Yan Yunxiao

Παίζουν: Shen Fengying (Ντου Λινιάνγκ), Yu Jiulin (Λιου Μενγκμέι), Shen Guofang (Το άρωμα της άνοιξης), Tao Hongzhen (αδελφή Πέτρα), Chen Lingling (κυρία Ντου), Tang Rong, Liu Yu, Hu Chunyan, Miao Dan, Zhou Xiaoyue, Xu Chao, Li Jierui, Xu Jiawen, Xu Hanjing, Yang Han, Zhou Jing (Πνεύματα των λουλουδιών)
Ορχήστρα: Zou Jianliang (φλάουτο), Xin Shilin (κρουστά), Zhou Mingjun (σενγκ), Wang Yingying (πίπα), Qian Yuchuan (άρπα), Zhang Cuicui (ζενγκ), Yao Shenxing (γκαόχου), FuHao (έρχου), Yang Lei (ζόνγκου), Xu Chenhao (τσέλο), Su Zhiyuan, Liu Changbin (μικρό γκονγκ)