Το Φεστιβάλ Αθηνών άρχισε προ ημερών το πλούσιο πρόγραμμά του, όμως όπως δείχνει μέχρι στιγμής η μικρή συμμετοχή του κόσμου δεν είναι ό,τι πιο αισιόδοξο και πιο ελπιδοφόρο σε μια Ελλάδα που υποφέρει και σε μια «Ευρώπη που νοσεί».

Γράφει η Χαρά Κιούση

Το τελευταίο είναι παρμένο από το κείμενο της Πολωνής Μάρτα Γκορνίτσκα, γνωστή από το «Φεστιβάλ Transitions» 2015 της Στέγης.

Ο «Ύμνος στον έρωτα» αποτελεί το τελευταίο τμήμα της τριλογίας «Μάνα κουράγιο» όπου η καλλιτέχνης επιχειρεί να κόψει τα συρματοπλέγματα του ψεύδους που «ξεσκίζουν τα άχρηστα έθνη».

Η εναλλακτική καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει μια σύγχρονη μορφή του χορού της αρχαίας τραγωδίας με άτομα διαφόρων ηλικιών και των δύο φύλων. Στο ιδιότυπο αυτό σώμα συμμετέχει και απολαμβάνει αυτό που κάνει ένα κορίτσι με σύνδρομο down, ένα μικρό αγόρι και κάποιοι υπερήλικες όλοι πολίτες ενός κόσμου όπου κακοποιούνται και παραβιάζονται οι ανθρώπινες αξίες.

Η σκηνοθέτης ευρισκόμενη ανάμεσα στους θεατές διευθύνει εκ του μακρόθεν τον χορό που κινείται με ηχητικό τοπίο από ήχο βομβών, πυροτεχνημάτων, στρατιωτικών παραγγελμάτων, εμβατηρίων και πατριωτικών τραγουδιών.

Ο χορός εναλλάσσει τραγούδι και κίνηση με ορμητικό βηματισμό πότε πίσω, πότε μπρος, πότε στο πλάι. Συχνά θυμίζει παρέλαση στρατιωτικής μπάντας με αυστηρό στυλιζαρισμένο ύφος. Οι ετερόκλητοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές με βοή όχλου, πολεμικές ιαχές, φωνές γεμάτες πάθος, οργή και αποφασιστικότητα υποστηρίζουν πως «η αληθινή τρομοκρατία είναι η αδικία».

Πως η πολιτική υποκρισία της Πολωνίας και κατ’ επέκταση η Ευρώπη και όλος ο κόσμος είναι ένα ποτάμι αίμα.

Η μουσική ενορχήστρωση της Teoniki Rozynek ενισχύει τη δύναμη της φωνής της παράστασης -αντίστασης στον πόλεμο και στον προκλητικό εμπαιγμό της εξουσίας, όπου όλα γίνονται «εις το όνομα του θεού».

Συντελεστές

Συγγραφέας: Μάρτα Γκουρνίτσκα
Σκηνοθεσία: Μάρτα Γκουρνίτσκα
Σκηνικά: Robert Rumas
Κοστούμια: Anna Maria Karczmarska
Μουσική: Teoniki Rożynek
Φωτισμοί: Artur Sienicki
Χορογραφία: Anna Godowska
Παίζουν: Sylwia Achu, Pamela Adamik, Anna Andrzejewska, Maria Chleboś, Konrad Cichoń, Piotr B. Dąbrowski, Tymon Dąbrowski, Maciej Dużyński, Anna Gierczyńska, Paula Głowacka, Maria Haile, Wojciech Jaworski, Borys Jaźnicki, Katarzyna Jaźnicka, Ewa Konstanciak, Irena Lipczyńska, Kamila Michalska, Izabela Ostolska, Filip Piotr Rutkowski, Michał Sierosławski, Ewa Sołtysiak, Ewa Szumska, Krystyna Lama Szydłowska, Kornelia Trawkowska, Anastazja Żak