Στο πρόγραμμα του Istanbul Modern Cinema με τίτλο «Η Δυνατότητα της ευτυχίας» οι σινεφίλ της Κωνσταντινούπολης έχουν την ευκαιρία από χθες και για έντεκα ημέρες να παρακολουθήσουν ταινίες μεγάλων σκηνοθετών, οι οποίες έχουν συμμετάσχει και βραβευθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.

Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν είναι η ταινία «Το μέλλον» της Μία Χάνσεν-Λαβ, καθώς και η ταινία του νοτιοκορετάτη Παρκ Τσαν -γουκ «Η υπηρέτρια» η οποία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών. Θα προβληθεί επίσης η ταινία «Η Βοηθός» («Personal Shopper») του Ολιβιέ Ασαγιάς, βραβευμένου με το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη πέρυσι στις Κάννες. Η ταινία μας διηγείται την ιστορία της βοηθού ενός μοντέλου στο Παρίσι, ενώ η πρωταγωνίστρια Κρίστεν Στιούαρτ μαγεύει το κοινό ήδη από τις πρώτες σκηνές. Για τον ρόλο αυτό βραβεύθηκε με το γαλλικό βραβείο Σεζάρ, αντίστοιχο των Όσκαρ.

Η ταινία «Η υπηρέτρια» του νοτιοκορεάτη Παρκ Τσαν-γουκ ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα πέρυσι στο Φεστιβάλ των Καννών. Πρόκειται για ένα ερωτικό θρίλερ που διαδραματίζεται στην Κορέα στη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής, τη δεκαετία του 1930. Βλέπουμε τις σχέσεις μεταξύ μίας πλούσιας νεαρής Γιαπωνέζας, ενός Κορεάτη ο οποίος προσπαθεί να την κατακτήσει και να αποκτήσει πρόσβαση στα πλούτη της και μίας κορεάτισσας υπηρέτριας την οποία προσλαμβάνει.

Το «On Body and Soul» της Ουγγαρέζας Ίλντικο Ενιέντι είναι η ιστορία της μυστικής αγάπης μεταξύ ενός εσωστρεφούς άντρα και μίας γυναίκας στη σημερινή Βουδαπέστη. Συνδυάζοντας μια ποιητική αφήγηση με μια σκληρή πραγματικότητα η ταινία κέρδισε φέτος τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το γνωστό και σε εμάς «Paterson» είναι η πιο πρόσφατη ταινία του κορυφαίου σκηνοθέτη του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου Τζιμ Τζάρμους στην οποία αφηγείται την αθόρυβη και βαθιά ιστορία του Πάτερσον, ο οποίος ζει στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ. Το μεγαλύτερο πάθος του Πάτερσον, ο οποίος είναι ένας εσωστρεφής οδηγός λεωφορείου σε αυτή την ήσυχη πόλη, είναι η ποίηση. Η ταινία κέρδισε μία υποψηφιότητα το 2016 στο Φεστιβάλ των Καννών.

Η ταινία «I am not your Negro» του Ραούλ Πεκ παρουσιάζει με ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ βασισμένο στο ημιτελές βιβλίο του Τζέιμς Μπάλντουιν «Remember This House». Η ταινία περιέχει σκηνές από παλιά τοκ σόου, αρχειακές εικόνες, παλιές φωτογραφίες και άρθρα και ιδέες των ακτιβιστών ηγετών, Μέντγκαρ Έβερς, Malcolm X και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η ταινία δείχνει πώς όλα όσα είπε ο Μπάλντουιν για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα.

Το «Spoor» είναι η ιστορία μίας φανατικής με την αστρολογία, χαρισματικής γυναίκας και ενός ελκυστικού ηλικιωμένου ο οποίος ζει μία μοναχική ζωή σε ένα ορεινό χωριό κατά μήκος των συνόρων της Πολωνίας. Μία μέρα που περπατάνε στο δάσος ανακαλύπτουν το πτώμα ενός γείτονά τους και γύρω του ίχνη από ελάφια. Σε λίγο ανακαλύπτουν ότι συμβαίνουν παρόμοιοι θάνατοι και τότε ένα μυστήριο αρχίζει να στοιχειώνει τους κατοίκους του χωριού.

Η ταινία «Afterimage» του κορυφαίου Πολωνού σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, μας δείχνει μία ενοχλητική εικόνα της χώρας του από το παρελθόν της Πολωνίας. Η ταινία εστιάζει σε μία συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του Πολωνού αντισυμβατικού καλλιτέχνη, κορυφαίου στον χώρο της avant garde τη δεκαετία του 1920, Βλαντισλάβ Στρεμίνσκι. Ο καλλιτέχνης, ο οποίος αρνήθηκε να συνεργασθεί με το κομμουνιστικό καθεστώς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διώχθηκε, με αποτέλεσμα να περιπέσει σε ένδεια ενώ παράλληλα πάλευε για την καλλιτεχνική του ελευθερία.

Το «Σαφάρι» του Ούλριχ Ζάιντλ, γνωστού για τη μεταφορά στην οθόνη των πιο αμφιλεγόμενων πτυχών της ανθρώπινης φύσης, είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον «τουρισμό του σαφαριού». Ένα γκρουπ Ευρωπαίων πάει για σαφάρι στην Αφρική και κυνηγάει διάφορα άγρια ζώα. Η ταινία δείχνει με ωμό τρόπο όλες τις λεπτομέρειες, σοκάροντας ενίοτε το κοινό.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  η ταινία «Το δίχτυ» του νοτιοκορεάτη Κιμ Κι-ντουκ είναι η ιστορία ενός φτωχού ψαρά από τη Βόρεια Κορέα ο οποίος ξεκινά κάθε πρωί για ψάρεμα. Το δίχτυ του πιάνεται στη μηχανή και η βάρκα του παρασύρεται στα ύδατα της Νότιας Κορέας. Το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό το ατυχές γεγονός στην κορεατική χερσόνησο θα φανεί αμέσως μετά, όταν στην ελεύθερη πλευρά της, στη Νότια Κορέα, καλοθελητές αξιωματικοί κάνουν τα πάντα για να τον χρίσουν κατάσκοπο του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. Ανακρίσεις και βασανιστήρια θα κάνουν έναν αγράμματο ψαρά να αναζητά το νόημα στον πολιτισμό και στην ελευθερία που διατείνονται και οι δύο πλευρές ότι κυριαρχούν στη χώρα τους.