Δεν χρειάζεται να απομακρυνθούμε από το κέντρο της Αθήνας για να μυρίσουμε θάλασσα. Στην καρδιά της πόλης βρίσκουμε από κλασικά εστιατόρια μέχρι ψαροταβέρνες και αυθεντικά ουζερί που ξεχωρίζουν για τις εκλεκτές γεύσεις τους και αποτελούν σταθερή επιλογή για απολαυστική ψαροφαγία. Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς Μπορεί να μην είναι παραθαλάσσια, όμως προσφέρουν τα πάντα όπως πρέπει: φρέσκο ψαράκι απευθείας από το καΐκι, εξαιρετικούς μεζέδες με άρωμα ιωδίου, αλλά και πιο γκουρμέ πιάτα με σπαρταριστές πρώτες ύλες. Αυτές είναι οι στάσεις που πρέπει να κάνετε για καλό ψάρι και υπέροχα θαλασσινά στο κέντρο της Αθήνας.

Fish Point

fish_point01 Σε κεντρικό σημείο του Παγκρατίου, λίγα βήματα από την Πλατεία Πλαστήρα, το Fish Point δημιουργήθηκε για να σας κάνει ειδικούς στο ψάρι. Πρωτότυπο και έξυπνο concept, καθώς στους χώρους του λειτουργούν ιχθυοπαντοπωλείο (όπως το αποκαλεί ο ιδιοκτήτης του κύριος Ιουλιανός Ηλιάδης), εστιατόριο και sushi bar. Σε καθημερινή βάση και πάντα ανάλογα την εποχή και τις καιρικές συνθήκες καταφθάνουν στο ιχθυοπωλείο ολόφρεσκα ψάρια από την Αίγινα και την Κάλυμνο (ως επί το πλείστον), την Κρήτη και τη Ρόδο. Αυτά, είτε μπορείτε να τα προμηθευτείτε για το σπίτι είτε να τα παραγγείλετε για να γευματίσετε/ δειπνήσετε στο χώρο του εστιατορίου, ακόμη και για να τα πάρετε έτοιμα ψημένα take away για το γραφείο. Το εστιατόριο, επιπλέον, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο μενού τόσο για lunch break όσο και για δείπνο, ενώ στην είσοδο υπάρχει delicatessen που προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επιλεγμένων προϊόντων σχετικών με το ψάρι (καπνιστό σκουμπρί, τόνο, ταραμοσαλάτα, σολομοσαλάτα, ρεγγοσαλάτα, χαβιάρι ελληνικό, ιταλικό και ρώσικο, αυγοτάραχο κ.α.)

Πληροφορίες

Αρχιμήδους 8, Παγκράτι, τηλ. 210 7565321, www.fishpoint.gr, fb page: Fish Point

Milos (Ηilton)

milos1 To εστιατόριο που βρίσκεται εντός του ξενοδοχείου Hilton Athens έχει ως πυξίδα του την ποιότητα των πρώτων υλών. Σε ένα περιβάλλον εκλεπτυσμένης αισθητικής θα απολαύσετε ίσως το πιο γευστικό ψάρι στην Αθήνα, σε συνδυασμό πάντα με τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που προσφέρονται στο εστιατόριο Milos. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια με παγκόσμια φήμη, βραβευμένο και με το βραβείο ελληνικής γεύσης, που βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων επισκεπτών αλλά και κατοίκων της πόλης.

Πληροφορίες

Βασιλίσσης Σοφίας 46, Αθήνα, τηλ. 210 7244400, www.hiltonathens.gr

Μπαρμπουνάκι

barbounaki01 Μετά τα νότια (Γλυφάδα) και τα βόρεια (Νέα Ερυθραία), το μεζεδοπωλείο με την υπογραφή του Γιώργου Παπαϊωάννου ήρθε και στο Κολωνάκι για να γίνει στέκι. Οι λάτρεις των ψαριών και των θαλασσινών μεζέδων απολαμβάνουν σε έναν χώρο με ωραία ατμόσφαιρα πλήθος από νοστιμιές με έμφαση στη φρεσκάδα, την ποιότητα των πρώτων υλών και το καλό ψήσιμο. Στα συν η μεγάλη ποικιλία σε αποστάγματα.

Πληροφορίες

Χάρητος 39B, Κολωνάκι, τηλ. 210 7242717, fb page: Μπαρμπουνάκι – Barbounaki

Το Ουζερί του Λάκη

ouzeri01 Στο τέρμα του πεζόδρομου της Ελπίδος, δίπλα στην Πλατεία Βικτωρίας, το μικρό και ανεπιτήδευτο Ουζερί του Λάκη είναι χρόνια στέκι. Ο ευγενέστατος ιδιοκτήτης σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την Κύμη, νόστιμα μαγειρευτά, ωραία σαλάτες και ρακή από την Κρήτη. Θα σας υποδεχτεί εγκάρδια και θα σας προτείνει ό,τι πιο φρέσκο του έφερε ο ψαράς.

Πληροφορίες

Ελπίδος 16 (πεζόδρομος), Πλατεία Βικτωρίας, τηλ. 210 8213776, fb page: Το Ουζερί του Λάκη

Παπαδάκης

Δημοφιλές στέκι στο Κολωνάκι και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην πόλη. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι αυτή που δίνει το δικό της στίγμα στην ελληνική κουζίνα του. Το προσεγμένο περιβάλλον και ο ατμοσφαιρικός μίνιμαλ χώρος αντικατοπτρίζουν την ποιότητα και την κομψότητα που κυριαρχούν. Φημίζεται για τα θαλασσινά και τα ψάρια του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα πιάτα υστερούν. Πληροφορίες Βουκουρεστίου 47 & Φωκυλίδου, Κολωνάκι, τηλ. 210 3608621, www.papadakisrestaurant.com

Τράτα

Κοντά στην Ομόνοια, στην οδό Θεμιστοκλέους, βρίσκεται η ψαροταβέρνα Τράτα. Μια κλασική αξία του κέντρου για πλούσιους και γευστικούς μεζέδες που μυρίζουν ιώδιο, ολόφρεσκα ψάρια, πεντανόστιμη ψαρόσουπα και ωραίες θαλασσινές μακαρονάδες. Ο χώρος είναι λιτός και με όμορφη διακόσμηση. Πληροφορίες Θεμιστοκλέους 8 & Νικηταρά, Αθήνα, τηλ. 210 3838531, www.trataathens.gr

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς

Αυτό το κρυφό ταβερνείο κοντά στο Σύνταγμα προκαλεί μόνο ευχάριστες εκπλήξεις σε όσους το ανακαλύπτουν. Βρίσκεται μέσα σε στοά στην οδό Λέκκα και σου δίνει τη δυνατότητα να κάτσεις στα εξωτερικά -εντός της στοάς- τραπέζια, είτε στα εσωτερικού χώρου. Φρέσκο ψαράκι και μεζέδες σκέτες γκουρμεδιές, ιδανικές για συνοδεία ούζου ή κρασιού, θα γεμίσουν το τραπέζι σας. Πληροφορίες Λέκκα 22, Σύνταγμα, τηλ. 210 3227298, fb page: Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς