Μεταγραφή σε Μουσική Κωμωδία της Oπερέτας «Η Ωραία Ελένη» των Jacques Offenbach, Henri Meilhac & Ludovic Halevy από την «Ομάδα Θεατρικής Άσκησης».

Το έργο

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία, μεταγραφή της πασίγνωστης οπερέτας του Οffenbach «La Belle Hélène». Η τεράστια επιτυχία της «Belle Hélène», όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 1864 σηματοδοτεί την αρχή μιας περιόδου μέχρι την πτώση της Δεύτερης Αυτοκρατορίας το 1870, κατά την οποία δεν πέρασε ούτε μία βραδιά στο Παρίσι χωρίς παράσταση ενός έργου του Offenbach.

Αυτή την χρονική περίοδο, ο Alphonse Daudet την χαρακτήρισε ως «Offenbachiade» -ορίζοντας και το απόγειο της καριέρας του συνθέτη. Από την πρεμιέρα της, «La Belle Hélène» ήταν το θριαμβευτικό αποτέλεσμα της πρώτης συνεργασίας μεταξύ εκείνων που θα γίνουν αχώριστοι συνεργάτες: ο μουσικός, Offenbach, δύο ταλαντούχοι στιχουργοί, ο Ludovic Halévy και ο Henri Meilhac, και η αξέχαστη Hortense Schneider η οποία πρωτοερμήνευσε το ρόλο της Ωραίας Ελένης.

Αυτή η ανατρεπτική παρωδία της απαγωγής της Ελένης από τον Πάρι- αρχή του Τρωικού Πολέμου- ήταν το έναυσμα για μια καυστική κριτική της κοινωνίας της Δεύτερης Αυτοκρατορίας, με την έλλειψη ηθικής και την αχαλίνωτη δίψα για ηδονή.

Η «κριτική» στο καθεστώς γίνεται με την προβολή των μύθων με τις μοιχείες και τους έρωτες της ωραίας Ελένης, μιας «ελαφρούλας», όπως την θέλει το λιμπρέτο. Η τρομερή επιτυχία του έργου δεν μπορεί να εξηγηθεί απλώς και μόνο λόγω του φαρσικού της οίστρου ή την μίμηση της grand-opera.

Ο πλούτος της μελωδίας, η πλοκή, η μουσική ισορροπία μεταξύ της συγκίνησης, χλευασμού, αισθησιασμού είναι αυτά που κάνουν την «Belle Hélène» ένα σπουδαίο θεατρογράφημα, μία οπερέτα αντάξια του «σοβαρού» μελοδράματος.

Θέατρο «ΔΑΪΣ» για 4 παραστάσεις

  • Κυριακή – 14/05 – ώρα 7.00 Απογευματινή
  • Κυριακή – 14/05 – ώρα 9.30 Βραδινή
  • Δευτέρα – 15/05 – ώρα 9.30 Βραδινή
  • Τρίτη – 16/05 – ώρα 9.30 Βραδινή

Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ

Κείμενα, Σκηνοθεσία, Εικαστικό περιβάλλον: Δημήτρης  Βλάσσης

Μουσική διδασκαλία: Γιάννης Παπαδημητρίου

Κίνηση: Αλίκη Καζούρη

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, Δήμητρα Δανδόλου

Συμμετέχουν (αλφαβητικά):

Εβίτα Ασημακοπούλου, Κατερίνα Γεωργιάδου, Μαρία Γρηγοριάδου, Διδώ Δημητριάδου,

Μυρτώ Κανελλάκη, Κωνσταντίνα Καλαϊντζή, Ρένα Κυριαζή, Ρένα Λάβδα, Τίτσα Λάβδα,

Φώτης Λαγανόπουλος, Μιχάλης Μανιάρας,  Αλεξάνδρα Μητσέλου, Βασιλική Μουρίκη,

Γιάννος Οικονομίδης, Μάριος Παύλου, Τζέλλα Πλέσσα, Θύμιος Πρεσβύτης, Αλέξανδρος Ραντάν, Βάσος Χατζηπαναγιώτου.

rktn2