Ένα από τα πιο «πρόχειρα», εύκολα και γρήγορα γλυκά, που ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στον υγιεινό τρόπο διατροφής των σύγχρονων Ελλήνων. Η ονομασία του χαλβά προέρχεται από την αραβική λέξη halwa, που σημαίνει γλυκό, ενώ τα είδη που συναντάμε σήμερα στην ελληνική αγορά είναι κυρίως τρία: σησαμένιος, σιμιγδαλένιος και χαλβάς Φαρσάλων. Γνωστός και ως ο «χαλβάς του μπακάλη», λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται σε όλα τα παντοπωλεία και πλέον καταστήματα με είδη delicatessen αλλά και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ο σησαμένιος χαλβάς έχει μαστιχώδη υφή, ενώ αποτελείται από ταχίνι (πολτός σησαμιού) συνδυασμένο με σιρόπι ζάχαρης, μέλι ή πετιμέζι. Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο είδος και στο εμπόριο τον βρίσκουμε σε διάφορες παραλλαγές γεύσεων όπως βανίλια, σοκολάτα, ανάμεικτο με βανίλια και σοκολάτα, με διάφορους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, σταφίδες) κ.α. xalvas2_shutterstock_535245460 Ο χαλβάς Φαρσάλων (ή σαπουνέ) είναι ο πιο μαλακός από όλα τα είδη χαλβά και έχει αρκετά λιπαρή γεύση. Αποτελεί παραδοσιακό γλυκό των Φαρσάλων (εξ ου και η ονομασία του), ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του είναι το νισεστέ, το βούτυρο το νερό και η ζάχαρη. Τέλος, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς αποτελεί την πιο εύκολη και γρήγορη επιλογή που έχουμε κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε ένα υγιεινό και ταυτόχρονα γευστικό γλυκό στο σπίτι. Παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και βούτυρο ή λάδι, σιρόπι ζάχαρης και νερό. xalvas3_shutterstock_319474040 Σημειώστε ότι η ιστορία του χαλβά είναι μεγάλη, καθώς η τέχνη του εισήχθη και εξαπλώθηκε στην Ελλάδα μετά την μικρασιατική καταστροφή από μικρασιάτες με μεράκι. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα διατηρούν μέχρι και σήμερα το μυστικό της επιτυχίας τους κρυφό, προσφέροντάς μας υγιεινές και γευστικές, γλυκές μπουκιές που λιώνουν στο στόμα. Πιο επίκαιρος από ποτέ, λοιπόν, αφού πρόκειται και για μία από τις πιο διαδεδομένες νηστίσιμες τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, ο χαλβάς συναντάται σχεδόν σε όλα τα παντοπωλεία και deli καταστήματα της Αθήνας. Πού θα βρούμε, ωστόσο, τον καλύτερο στην πόλη;

Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη- Γαβρίλη

drapetsonas4_edited Με ιστορία που μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο 1924 όταν ο Μικρασιάτης Κώστας Μεζαρντάσογλου άνοιγε το εργαστήριό του στη Δραπετσώνα, ο Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη- Γαβρίλη θεωρείται ένας από τους καλύτερους αλλά και πιο παραδοσιακούς στην πόλη. Ξεχωρίζει για την μαλακή υφή του, ενώ διατίθεται σε διάφορες γεύσεις όπως βανίλια, ανάμεικτος, με φυστίκι, με κακάο και μπισκότο, αμυγδάλου κ.α. Εκσυγχρονίζοντας τις προτάσεις του, μάλιστα, συμπεριλαμβάνει σε αυτές χαλβά με στέβια, με cranberries κ.α. Αν η Δραπετσώνα σας πέφτει μακριά σαν περιοχή, μπορείτε να προμηθευτείτε τα καλούδια του και online μέσω του e-shop του. Πληροφορίες Αγίου Δημητρίου 1, Πειραιάς, τηλ. 210 4616448, http://halvas-drapetsonas.gr, fb page:

Παπαγιαννόπουλος

Είναι κυλινδρικός, προέρχεται από το Βόλο και παρασκευάζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από το 1919. Ο παππούς των σημερινών ιδιοκτητών έφερε την τέχνη από την Κωνσταντινούπολη, δημιουργώντας ένα εργαστήριο πρότυπο για τα τότε δεδομένα. Οι μετέπειτα γενιές εξελίξανε τόσο την διαδικασία όσο και τις γεύσεις. Επιλέξτε οπωσδήποτε εκείνον με αμύγδαλο “περιτυλιγμένο” με μαύρη σοκολάτα, αλλά και γεύσεις όπως φουντούκι, κακάο και σταφίδα. Στην Αθήνα θα τον βρείτε σε Πληροφορίες Βασσάνη 2 και Παπαδιαμάντη, Βόλος, τηλ. 24210 21340

Χαλβάς Κωνσταντινουπολίτικος- Κρητικός

Με την τρίτη γενιά ιδιοκτητών να βρίσκεται σήμερα στα ηνία της επιχείρησης συνεχίζοντας την παράδοση με σεβασμό και μεράκι, ο συγκεκριμένος χαλβάς είναι αυθεντικός Κωνσταντινουπολίτικος και παρασκευάζεται μέχρι σήμερα χειροποίητα. Βανίλια, με σοκολάτα και αμύγδαλο στις επιλογές που έχουμε. Μαλακή και απαλή υφή στα βασικά χαρακτηριστικά τους. Εκτός από το εργαστήρι στον Πειραιά τον βρίσκουμε σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, καθώς και σε καταστήματα στην κεντρική αγορά Αθηνών. Πληροφορίες Νταλιάνη 10 Πειραιάς, τηλ. 210 4926326

Χαλβάς Μαραθώνος

Παρόλο που η λειτουργία της Χαλβαδοποιίας Μαραθώνος δεν μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, η οικογένεια Χατζηγαβριήλ έχει καταφέρει να παρασκευάζει έναν από τους πιο γευστικούς χαλβάδες στο λεκανοπέδιο. Με πρότυπό τους το μεράκι και την δεξιοτεχνία του Μικρασιάτη παππού τους, οι ιδιοκτήτες του παρασκευάζουν τον χειροποίητο χαλβά τους με τις καλύτερες ποικιλίες σουσαμιού, το οποίο μάλιστα αλέθεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο. Γεύσεις όπως βανίλια, μπίτερ σοκολάτα με αμύγδαλα, κακάο, αμύγδαλο, ολικής αλέσεως, φυστίκι αράπικο, μαστίχα κ.α. βρίσκονται στη διάθεσή σας. Πληροφορίες Λεωφόρος Μαραθώνος, Νέα Μάκρη, τηλ. 22940 90273, www.halvas-marathonos.gr

Αργουδέλης

Με την τέταρτη γενιά ιδιοκτητών να βρίσκεται πλέον στα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, η χαλβαδοποιία Αργουδέλης διανύει μία πορεία στο χρόνο από το 1850 με σταθμούς τη Μυτιλήνη, τη Σύρο και τη Μύκονο πριν εδραιωθεί για τα καλά στον Πειραιά το 1905. Ο χαλβάς του παρασκευάζεται με ταχίνι παραγωγής τους και ζυμώνεται στο χέρι. Εκτός από τις κλασικές γεύσεις αμυγδάλου, βανίλια και κακάο, διαθέτει χαλβά με στέβια, με φυσική μαστίχα Χίου, με καφέ, ολόκληρο φουντούκι κ.α. Πληροφορίες Δ.Γούναρη 21-23 (Στοά Πολίτου), Πειραιάς, τηλ. 210 4179469, www.argoudelis.com

1001 Γεύσεις

Στην καρδιά της παλιάς Αθήνας, στην κεντρική είσοδο της Βαρβακείου Αγοράς, το κατάστημα 1001 Γεύσεις αποτελεί σημείο αναφοράς γεύσεων και αρωμάτων από όλο τον κόσμο. Με παραπάνω από 1.000 μοναδικά προϊόντα, στις 1001 Γεύσεις θα βρείτε μεταξύ άλλων βότανα, super foods, χύμα ταχίνι εξαιρετικής ποιότητας, σοκολάτες, εξαιρετικά ελαιόλαδα και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας! Εδώ βρίσκουμε χειροποίητο χαλβά από τη χαλβαδοποιία Κρητικού. Κλασική, αμυγδάλου, σοκολάτας, με μέλι και καρύδι, πραλίνα και φουντούκι ή κουβερτούρας, οι γεύσεις που βάζουν σε πειρασμό. Πληροφορίες Αθηνάς 42, Βαρβάκειος Αγορά, τηλ. 210 3224948, fb page: 1001 Γεύσεις

Αφοί Χαΐτογλου- Μακεδονικός Χαλβάς

Από τους πιο γνωστούς χαλβάδες του εμπορίου, καθώς συναντάται σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας. Μετρά περισσότερα από 90 χρόνια ιστορίας, η καταγωγή του είναι από τη Θεσσαλονίκη, έχει μαλακή υφή και διατίθεται σε όλες τις αγαπημένες μας γεύσεις: βανίλια, σοκολάτα, ανάμεικτη, αμυγδάλου. Στις νέες γεύσεις η μαστίχα Χίου, το σησάμι ολικής άλεσης και εκείνη με το μέλι. Πληροφορίες Καλοχώρι, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 389700, www.macedonianhalva.gr, fb page: Μακεδονικός Χαλβάς

Χαλβάς Κυργίων

Η οικογενειακή επιχείρηση ιδρύθηκε από τον παππού Αβραάμ Παπαδόπουλου, όταν έφτασε στη Δράμα από το Εσκί Σεχίρ (όπου και έμαθε την τέχνη του χαλβά) της Μικράς Ασίας, το 1918. Έκτος ο Χαλβάς Κυργίων φημίζεται για την γλυκιά γεύση και το πλούσιο άρωμα σουσαμιού. Σήμερα, τον συναντάμε σε διάφορες εκδοχές όπως βανίλια, φιστίκι, αμύγδαλο, κακάο, κουβερτούρα υγείας, ολικής άλεσης, φιστίκι Αιγίνης και ταχίνι. Πληροφορίες Μ. Αλεξάνδρου 11, Κύργια Δράμας, τηλ. 25210 68100 & 25210 71208, halvaskirgion.gr