Παρόλο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και δίπλα, μάλιστα, από στάση μετρό (Πλατεία Κλαυθμώνος) αλλά και πολύ κοντά στην Πλατεία Καρύτση, η Πλατεία των Αγίων Θεοδώρων μέχρι την προηγούμενη άνοιξη δεν είχε απασχολήσει δυναμικά την νυχτερινή, και όχι μόνο, ζωή της πόλης. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Αντιθέτως, θα λέγαμε ότι μέχρι πριν ένα χρόνο επρόκειτο για μία παραμελημένη και ανεκμετάλλευτη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, που δεν περνούσε καθόλου από το μυαλό μας ότι είχε την δυναμική να αναδειχθεί στην πιο πολυσυζητημένη πιάτσα της πόλης, συγκεντρώνοντας στα λίγα τετραγωνικά της δύο από τα πιο αξιόλογα στέκια στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

odori5_edited
Εσωτερική άποψη από τον εντυπωσιακό χώρο του Odori
Η μοναδική επιχείρηση που έδινε και δίνει σταθερά το παρών τα τελευταία 6 χρόνια -ιδιαιτέρως γνωστή σε εκείνους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή κυρίως- το μαγειρείο «Το Καλντερίμι», των αδερφών Χρήστου και Νίκου Λατσώνα. Πρόκειται για ένα διαμαντάκι της γνήσιας σπιτικής ελληνικής κουζίνας που τον τελευταίο καιρό παίζει και δημιουργικά με κάποια πιάτα. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα, αν αναζητάτε στέκια που προσφέρουν σπιτικό φαγητό υψηλής ποιότητας. Όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Χρήστος Λατσώνας «ήμασταν οι πρώτοι (από τους εναπομείναντες) που δώσαμε ζωή στη συγκεκριμένη πλατεία όταν ήρθαμε το 2011, καθώς φέραμε τον δικό μας κόσμο που ακολούθησε από το προηγούμενο μαγειρείο στην Αιόλου». Όταν τον ρωτάω τi ήταν αυτό που τους έκανε να επιλέξουν τη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς δεύτερη σκέψη μου απαντάει «η αύρα της πλατείας και η γραφικότητα της εκκλησίας», για να μου προσθέσει λίγο μετά πως «πρέπει να δεις τι γίνεται εδώ μετά το Πάσχα, που βγάζουμε όλοι τραπέζια στον πεζόδρομο και γεμίζει με κόσμο η περιοχή. Τότε θα καταλάβεις για την μαγεία που σου λέω».
quartier1_edited
Quartier d’ Athenes, το μοντέρνο μπιστρό που πρόσθεσε γαλλική φινέτσα στην πλατεία
Ο «κρυμμένος θησαυρός», ωστόσο, εκείνων που αγαπάνε τα μαγειρευτά δεν ήταν αρκετός για να δώσει εκείνο το δυναμικό πουσάρισμα που θα έκανε τους πάντες να μιλάνε για την συγκεκριμένη πλατεία. Η μεγάλη «ανατροπή» πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη όταν το Μάιο του 2016 εμφανίστηκε στη bar σκηνή της πόλης το Odori, η πρώτη βερμουτερία στην Ελλάδα που έδωσε και το δικό της στίγμα στην πλατεία. Ο κ.Λατσώνας μου κάνει και ο ίδιος ξεκάθαρο ότι «τα παιδιά από το Odori κατάφεραν να αναγεννήσουν την περιοχή, καθώς με το opening τους καταφέρανε να προσελκύσουν μια μεγάλη μερίδα του κοινού». Μάλιστα, δεν διστάζει να διευκρινίσει και να τονίσει ότι «από τότε το επίπεδο του κόσμου έχει ανέβει αρκετά». Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.greekguide.com