Δύο οι διακρίσεις χθες για τον θρυλικό μουσικό της ροκ Ντέιβιντ Μπάουι στα βρετανικά μουσικά βραβεία BRIT. Ο Μπάουι κέρδισε το βραβείο για τον καλύτερο καλλιτέχνη της χρονιάς και το άλμπουμ Blackstar, που κυκλοφόρησε πριν το θάνατό του τον Ιανουάριο του 2016, βραβεύτηκε ως το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς.

«Ήταν πάντα εκεί, υποστηρίζοντας άτομα που πίστευε πως ήταν λίγο παράξενα ή λίγο περίεργα, λίγο διαφορετικά, και βρισκόταν πάντα στο πλευρό τους», είπε ο γιος του Μπόουι, ο Ντάνκαν Τζόουνς, ενώ δεχόταν το βραβείο εκ μέρους του πατέρα του. «το βραβείο είναι για όλους τους λοξούς και όλα τα άτομα που δημιουργούν τους λοξούς», πρόσθεσε.

2017-02-22T220637Z_1870960210_LR1ED2M1PEK4N_RTRMADP_3_AWARDS-BRITS
Ο Noel Gallagher παρουσιάζει το βραβείο για τον Ντέιβιντ Μπάουι

Τα βραβεία BRIT, η τελετή των οποίων μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την αρένα Ο2 του Λονδίνου, αποτελούν τα σημαντικότερα μουσικά βραβεία της καθιερωμένης βρετανικής μουσικής βιομηχανίας.

Στην τελετή τραγούδισαν η Κέιτι Πέρι, ο Ρόμπι Ουίλιαμς, ο Μπρούνο Μαρς, και ο Εντ Σιράν, ενώ οι διοργανωτές απέτισαν φόρο τιμής και στον Τζορτζ Μάικλ, ο οποίος πέθανε τον Δεκέμβριο, με τον τραγουδιστή Κρις Μάρτιν να τραγουδά το τραγούδι του «A Different Corner». Ενώ τραγουδούσε ο Μάρτιν προβάλλονταν στη σκηνή ο Μάικλ να μιλά και να τραγουδά το ίδιο τραγούδι.

robbie

Μεταξύ άλλων βραβευθέντων, η Αντέλ, της οποίας το άλμπουμ «25» θριάμβευσε στα περσινά BRIT και τα βραβεία Grammy, κέρδισε το «βραβείο BRIT για παγκόσμια επιτυχία» για τις διεθνείς πωλήσεις του ίδιου άλμπουμ που κατέκτησε τα τοπ τσαρτ.

adele

Το γυναικείο συγκρότημα Little Mix κέρδισε το βραβείο Βρετανικού σινγκλ για το «Shout Out to My Ex», η τραγουδίστρια Έμελι Σαντέ κέρδισε ως καλύτερη καλλιτέχνης της Βρετανίας και το βραβείο καλύτερου συγκροτήματος πήγε στο The 1975.

mix
Little Mix
sande
Έμελι Σαντέ

Ο τραγουδοποιός Rory Graham των Rag’n’Bone Man, ο οποίος είχε ήδη κερδίσει την «Επιλογή Κριτικών» για τα φετινά βραβεία, κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου μουσικού. Ο μουσικός Σκέπτα που είχε προταθεί σε τρείς κατηγορίες δεν πήρε κανένα βραβείο.

2017-02-22T211833Z_62518008_LR1ED2M1N6M25_RTRMADP_3_AWARDS-BRITS
Ο τραγουδιστής Rory Graham των Rag’n’Bone

Ενώ η διοργάνωση αφορά κυρίως Βρετανούς περιλαμβάνει και κατηγορίες για διεθνείς άνδρες και γυναίκες μουσικούς και για διεθνή μουσικά συγκροτήματα. Φέτος τα αντίστοιχα βραβεία πήγαν στον Ντρέικ, την Μπιγιονσέ και τους A Tribe Called Quest.

2017-02-22T212644Z_839936036_LR1ED2M1NI22O_RTRMADP_3_AWARDS-BRITS
Κέιτ Πέρι

Μετά από την περσινή σφοδρή κριτική που υπέστησαν οι διοργανωτές για την ελλειπή παρουσία μη-λευκών καλλιτεχνών στα βραβεία, τον Νοέμβριο είπαν ότι είχαν καλέσει πάνω από 700 πιθανούς ψηφοφόρους για να συμμετάσχουν στην Ακαδημία Ψήφων της BRIT, σε μια προσπάθεια να «επιτύχουμε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των φύλων καθώς και αυξημένη αντιπροσωπεύσεις από μαύρους, ασιάτες, και μέλη εθνικών μειοψηφιών».