Ο Marivaux είναι ο σημαντικότερος δραματουργός του 18ου αιώνα, ένας αστός που έζησε στη Γαλλία την περίοδο που μεσουρανούσε η τέχνη του Ροκοκό και οι μεγάλοι δημιουργοί του θεάτρου, ήταν οι πρωταγωνιστές της Commedia dell’ Arte.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Τη δόξα τους τη ζήλεψαν κάποιοι καλόπιστοι υπηρέτες που -καθώς φιλοδοξούν να δρέψουν χειροκρότημα- υποκύπτουν στις προτάσεις του συναδέλφου τους Μερλέν. Ο υποφαινόμενος, κρυφό σκηνοθετικό ταλέντο και ψωνισμένος με την τέχνη, αφήνει για λίγο τα υπηρετικά του καθήκοντα και καταπιάνεται με το ανέβασμα του έργου του. Οι υπόλοιποι υπηρέτες πέταξαν από χαρά τη σκούφια τους άφησαν τα μαγειρέματα, τις δουλειές και όλες τις ασχολίες τους στο σπίτι της Madame Αργκάντ στη μέση και άρχισαν τις πρόβες.

Κι όλα αυτά ενώ ετοιμάζεται ο γάμος της κόρης της Αντζελίκ με τον Εραστ, του οποίου καμαριέρης είναι ο ανοικονόμητος Μερλεν. Έτσι καθώς προχωρά η πρόβα βγαίνουν ζήλιες, ανασφάλειες, ερωτικές λογομαχίες κι ένας τρικούβερτος καυγάς ξεσπάει. Αφέντες και δούλοι, ευγενείς και λαϊκοί έρχονται στα χέρια, γίνονται μαλλιά κουβάρια. Ευτυχώς όμως ο βασιλιάς -όπως πάντα- σαν από μηχανής θεός, θα δώσει τη λύση και θα τελεστούν οι γάμοι.

Ο Ν. Καμτσής παίζει σκηνοθετικά με τον έρωτα και «τη μεταφυσική της καρδιάς» με διάθεση ευχάριστη. Οι επίδοξοι και «καλοπροαίρετοι θεατρίνοι» του, με ελεύθερο ηθικολογικό στοχασμό αναζητούν την ευτυχία, την αναγνώριση, τη δόξα παρόλο που ξέρουν πως χωρίς χρήματα καμιά παράσταση δεν ανεβαίνει. Εκείνοι όμως σε πείσμα των καιρών θα μετατρέψουν τη σκηνή σε καμαρίνια όπου βάφονται, φορούν τις περούκες τους και ετοιμάζονται ν’ ανέβουν στη σκηνή.

Με θέατρο στο θέατρο που κινείται μεταξύ ρεαλισμού, κωμωδίας ηθών, κουκλοθέατρο και τεχνικές της Commedia dell’ Arte, η θεατρική ομάδα μάς αιφνιδιάζει με κεφάτες δοκιμασίες, κομψευόμενους τρόπους, εξεζητημένες ερμηνείες και εκφραστική λεπτότητα.

Η μετάφραση και η απόδοση του έργου ενώνει το χθες με το σήμερα, κάνοντας υπαινιγμούς και σύγχρονες αναφορές στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα. Οι ηθοποιοί άνετοι, με απλοχεριά στην ορμή και στη ζωντάνια, μεταμφιέζουν τις φιλοδοξίες τους σ’ ένα παιχνίδι ανάμεσα στην γκροτέσκο θεατρικότητα και την «αισθηματικότητα».

Ο θρίαμβος του θεάτρου και του έρωτα, με μια αλληγορία πάνω στο γάμο, αποδόθηκε σε ατμόσφαιρα εποχής με το ανάλογο ύφος των όμορφων κοστουμιών και της μουσικής.

Το αποτέλεσμα ένα χαμόγελο στα χείλη των θεατών.

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές
Μετάφραση: Άντας Κουγιά
Τελική απόδοση, σκηνοθεσία, φωτισμοί: Νίκος Καμτσής
Σκηνικά-Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Χρήστος Ξενάκης
Έντυπα: Τόπος Άρτε

Παίζουν: Βίκυ Αθανασίου, Ειρήνη Καζάκου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά, Μυρσίνη Μορέλλι, Ανδρέας Παπαγιαννάκης, Μαρκέλλα Στάμου, Σακης Τσινιάρος, Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Παρασκευή και Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 19.30

Κράτηση εισιτηρίων στα τηλέφωνα 210-8656004 και 210-8679535, καθώς και στα mail: [email protected] και [email protected].