Το 2016 φεύγει σε μερικές ώρες και όλοι ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη νέα χρονιά.

Παραμονή πρωτοχρονιάς σήμερα, και η Google αφιερώνει το Doodle στην ημέρα αυτή.

Με ένα ωραίο animation, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει, η Google ετοιμάζεται να υποδεχτεί το νέο έτος. Με αυτό τον τρόπο η Google αποχαιρετάει το έτος 2016, καθώς αυτό είναι το τελευταίο Doodle για αυτή τη χρονιά. Η Google, Παραμονή πρωτοχρονιάς, δίνει το σύνθημα για την μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου, σε όλο τον κόσμο.

Η Πρωτοχρονιά και η παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπως αυτή διαμορφώθηκε κάτω από την επίδραση της Εκκλησίας και τη σύνδεσή της με τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου, διαιωνίστηκε μέχρι σήμερα σαν λαϊκή γιορτή. Τα σημαντικότερα έθιμα αυτής είναι τα ακόλουθα:

  • Η διανομή στα παιδιά δώρων, τα οποία οι νοικοκυρές παρασκευάζουν στα σπίτια. Αυτά κυρίως είναι γλυκίσματα, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα κ.ά.
  • Συντροφιές μικρών παιδιών από την παραμονή ψάλλουν τα κάλαντα στα σπίτια και στα μαγαζιά και μαζεύουν φιλοδωρήματα.
  • Τα μεσάνυχτα της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, λίγα δευτερόλεπτα πριν από τις 12, σβήνουν τα φώτα και οι οικογένειες γύρω από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ψάλλουν ύμνους, ανταλλάσσουν φιλιά και κόβουν την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα. Εκείνος μάλιστα που βρίσκει στο κομμάτι του το νόμισμα, που είναι κρυμμένο μέσα σ’ αυτήν, θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα

Στο Θησείο, με φόντο την Ακρόπολη, θα υποδεχθεί ο δήμος Αθηναίων το 2017. Στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, στη συμβολή με την Ηρακλειδών, το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αποχαιρετά το 2016 και υποδέχεται τον καινούργιο χρόνο με μία γιορτή μουσικής, σε δύο σκηνές, που θα ξεκινήσει στις 22:00 και θα κορυφωθεί στη 01:00 της νέας χρονιάς.

Η βραδιά ξεκινά στις 22:00 στη μικρή σκηνή με τη Μαριέττα Φαφούτη ενώ στις 22:50 τη σκυτάλη θα πάρει η Μαρίζα Ρίζου. Στη μεγάλη σκηνή με φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη στις 23:45 οι Dreamy Whispers δίνουν τον ρυθμό για την αλλαγή του χρόνου με χριστουγεννιάτικα τραγούδια ενώ στις 23:50 η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης ανεβαίνουν στη σκηνή για να παρουσιάσουν το εορταστικό καλωσόρισμα για το 2017.

Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα ο δήμαρχος Αθηναίων θα παραλάβει τη σκυτάλη για την υποδοχή του νέου έτους. Πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον αθηναϊκό ουρανό και η γιορτή θα συνεχιστεί.

Αμέσως μετά ο Κωστής Μαραβέγιας συναντά τη Big Band του δήμου Αθηναίων ενώ στη συνέχεια η Big Band θα παραμείνει στη σκηνή μαζί με τους Βικτωρία Ταγκούλη, Άννα Φιλιππάκη, Νίκο Ζαδέ και Ιάσωνα Μανδηλά.

Στις 00:40 ο Τάκης Ζαχαράτος ανεβαίνει στη μικρή σκηνή σε μία εμφάνιση έκπληξη, ενώ αμέσως μετά στη μεγάλη σκηνή θα στηθεί λαϊκό πάλκο με την Orchestra Laou Laou (Βίκυ Καρατζόγλου, Ειρήνη Αναστασίου, Λεωνίδας Μαριδάκης, Μέλιος Κατσαμάκης).