Τι ήχο κάνει άραγε μια οικογενειακή τραγωδία; Πόσο θόρυβο παράγει ένα δράμα που έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα τριών αποξενωμένων ανθρώπων;

Αυτά είναι τα κεντρικά ερωτήματα που θέτει το χαμηλών μεν τόνων, όχι όμως και έντασης, φιλμ «Ο ήχος της σιωπής» («Louder than bombs»), παρακολουθώντας τον αγώνα μιας οικογένειας να ξαναβρεί τα πατήματά της στον φόντο μιας τραγικής απώλειας.

Τρία χρόνια μετά τον αναπάντεχο θάνατο μιας πολεμικής ανταποκρίτριας σε τροχαίο δυστύχημα, μια εκδήλωση που γίνεται στη μνήμη της θα φέρει και πάλι κοντά τον σύζυγό της και τους δυο τους γιους, βγάζοντας στην επιφάνεια ένα βαθιά κρυμμένο μυστικό και αναγκάζοντας τους τρεις τους να επανακαθορίσουν τις σχέσεις τους αλλά και τους εαυτούς τους τελικά.

lloooddurbboonnssrfd2

Με τον αέρα του Φεστιβάλ Καννών στο τσεπάκι του, το αγγλόφωνο ντεμπούτο του νορβηγού δημιουργού Γιόακιμ Τρίερ τσαλαβουτά σε αχαρτογράφητες περιοχές της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, φέρνοντας τους πρωταγωνιστές αντιμέτωπους με τη διαχείριση ενός ένοχου μυστικού αλλά και του δυσαναπλήρωτου κενού της μητρικής απώλειας.

Όσο το εξιδανικευμένο παρελθόν δίνει τη θέση του στο σκληρό παρόν, τόσο πιο υποχρεωμένοι είναι οι τραυματισμένοι συναισθηματικά ήρωές μας να ξεσκεπάσουν τα ψέματα της σχέσης τους και να επικοινωνήσουν με ειλικρίνεια.

lloooddurbboonnssrfd1

Επικοινωνία σαν αυτή που θέλει η Nova με τους συνδρομητές της. Τώρα μας φέρνει υπηρεσίες όπως το Nova On Demand και μάλιστα χωρίς καμία επιπλέον χρώση. Όλα γίνονται εξάλλου με μια απλή κίνηση: συνδέετε τον αποκωδικοποιητή με το internet και ξενοιάζετε μια και καλή με την οικιακή ψυχαγωγία!

Στον απόηχο λοιπόν της οικογενειακής συμφοράς, μεγάλος πρωταγωνιστής ξεπηδά η σιωπή. Όχι όμως σιωπή όπως λέμε απουσία λόγου, αλλά μια σιωπή εκκωφαντική σε ένταση και επικοινωνιακό σφρίγος, που δίνει χώρο στα βλέμματα και τις χειρονομίες να μιλήσουν δυνατότερα από τις λέξεις. Αυτή είναι η μεγάλη γοητεία του «Ήχου της σιωπής», ότι χωρίς εκρήξεις και συναισθηματικές κορόνες, χωρίς βαρύγδουπες εξάρσεις και εξομολογήσεις ψυχής, καταφέρνει να φωτίσει το προσωπικό δράμα με ένα αχνό φως μελαγχολίας και αινίγματος.

Μιλώντας βέβαια για γοητεία, εξίσου γοητευτικός είναι και ο Nova τρόπος να βλέπουμε τις ταινίες που λαχταράμε. Η τηλεοπτική εμπειρία αλλάζει επίπεδο με πάμπολλες δυνατότητες, όπως το Rewind ή το Pause & Play, δίνοντας στο τηλεχειριστήριό μας κάτι από τη μαγεία του κινηματογράφου. Μόνο που εδώ δεν είναι ψευδαίσθηση, αλλά απτή πραγματικότητα! Πραγματικότητα είναι ακόμα και η προγραμματιζόμενη εγγραφή που μας παρέχει η Nova.

lloooddurbboonnssrfd4

Μη χάσετε αυτό το ευαίσθητο, ανατρεπτικό και πάντα χαμηλόφωνο ταξίδι αυτογνωσίας που μας φέρνουν σε αποκλειστικότητα τα Novacinema, εξερευνώντας τη μνήμη και το πένθος τριών ανθρώπων που φτάνουν να αμφισβητήσουν τελικά την ίδια τους την ύπαρξη. Και δεν το κάνουν με ουρλιαχτά, εκρήξεις και μελοδραματισμούς, αλλά με ψιθύρους…