Πανσέληνος, εαρινή ισημερία αλλά κυρίως… Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής η αποψινή και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ως … «καθ’ ύλην αρμόδιο» επιστρατεύει διαφορετικές μορφές τέχνης και διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων ποικίλου περιεχόμενου με δωρεάν είσοδο για τους θεατές.

Με κορύφωση των εκδηλώσεων την ερμηνεία, στις 11.00 μ.μ., στην αυλή του Μεγάρου Μουσικής, του «Μεγάλου ερωτικού» του Μάνου Χατζιδάκι – ενός από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής μουσικής (1972), τη συναυλία του οποίου οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ακόμη και πλαγιάζοντας σε υπνόσακους -στο δάπεδο, οι εκδηλώσεις του Μεγάρου ξεκινούν στις 8 το βράδυ και θα ολοκληρωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ήχοι και χορογραφημένες κινήσεις, αρχιτεκτονικές κατασκευές, αυτοσχεδιασμοί και οργανωμένες νότες θα αρχίσουν να δίνουν, λίγο πριν δύσει ο ήλιος του θερινού ηλιοστασίου.

Αναλυτικότερα, οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει για σήμερα ο ΟΜΜΘ, συνολικής διάρκειας πέντε ωρών, είναι οι εξής:

Στις 8.00 μ.μ., στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η οποία αναπτύσσεται μεταξύ των δύο κτιρίων, θα παρουσιαστεί η κινητική performance με τίτλο «Co-topia II». Πρόκειται για προσδιορισμένη στο χώρο παράσταση, διάρκειας 30 λεπτών, η οποία αποτελεί προϊόν επιτόπιας έρευνας των διαφόρων στοιχείων του υπαίθριου χώρου του ΟΜΜΘ (δομικών, λειτουργικών και αισθητικών).

Στις 8.30 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου σύνθεσης και κατασκευής αντικειμένων αστικής χρήσης με τίτλο «WOW│Σχεδιάζοντας στο Μέγαρο», που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.

Στις 8.40 μ.μ., επίσης στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής, θα εμφανιστεί η ομάδα κρουστών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, η οποία θα συνδυάσει και θα συνδέσει τους ήχους των μουσικών οργάνων με τους ήχους των αντικειμένων του αρχιτεκτονικού εργαστηρίου “WOW-Σχεδιάζοντας στο Μέγαρο”. Η ομάδα αποτελείται από πέντε μαθητές του Κ.Ω.Θ, οι οποίοι, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αλέξανδρου Ιωάννου, θα παρουσιάσουν αυτοσχεδιαστική παράσταση, διάρκειας 20 λεπτών.

Στις 9.00 μ.μ., στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του κτηρίου Μ1, οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) θα συναντήσουν επί σκηνής τους καταξιωμένους συναδέρφους τους από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Οι δύο ορχήστρες θα παρουσιάσουν, υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, έργα των Μπαχ, Λαλό, Ραβέλ, Τζιαμπιέρι, Μπετόβεν και Μάρκες. Σολίστ στο βιολί θα είναι η Ευαγγελία Χατζηπέτρου και στο κλαρινέτο ο Γεώργιος Καραγκούνης. Η διάρκεια της συναυλίας είναι 2 ώρες.

Στις 11.00 μ.μ., στην αυλή του Μεγάρου Μουσικής, θα παρουσιαστεί ο «Μεγάλος Ερωτικός».

Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη συναυλία, διάρκειας σχεδόν δύο ωρών, ακόμη και πλαγιάζοντας στο δάπεδο του προαύλιου χώρου του ΟΜΜΘ, φέρνοντας μαζί τους υπνόσακους ή στρώματα, για να ονειροπολήσουν, αναζητώντας μία θέση κάτω από τα αστέρια του θερινού ουρανού της πόλης. Τα ηχοχρώματα του Μάνου Χατζιδάκι θα αποδώσουν η Τατιάνα Ζωγράφου και ο Ανδρέας Καρακότας, συνοδευόμενοι στο πιάνο από τoν Νίκο Πλατύραχο.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Τατιάνα Ζωγράφου και ο Ανδρέας Καρακότας θα ερμηνεύσουν δημοφιλή τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τους κύκλους «Αθανασία», «Αντικατοπτρισμοί», «Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς« και «Τα Παράλογα».

Στην ταράτσα του νέου- δεύτερου κτιρίου του Μεγάρου, τέλος, συνεχίζεται το «Σινεμά με Θέα». Στις 9.30 μ.μ. προβάλλεται η ταινία «Το λιμάνι της Χάβρης» («Le Havre») σε σκηνοθεσία- σενάριο του Άκι Καουρισμάκι, διάρκειας 93 λεπτών, (παραγωγή 2011). Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 4€ (γενικής είσοδος) και 3€ (μαθητικό, φοιτητικό, κάρτα ανεργίας, CineΚάρταF). Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.