Μεγάλες παραγωγές αναμένεται να φιλοξενήσει και αυτό το καλοκαίρι το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, σε ένα πρόγραμμα που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ηλειακού κοινού που θεωρείται από τα καλύτερα της Ελλάδας. Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το φετινό πρόγραμμα που πραγματικά ξεπερνά κάθε προσδοκία. Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας ως ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς πανελλαδικά, έχει ως στόχο την προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομίας, καθώς και την ανάδειξη της σύγχρονης και τοπικής πολιτιστικής έκφρασης. Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης που έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης του Φεστιβάλ, Αριστείδης Παναγιωτόπουλος και ο οργανωτικός διευθυντής Βασίλης Καψής, μαζί με τους συνεργάτες τους, εργάζονται πυρετωδώς ώστε να προσθέσουν τις τελευταίες «πινελιές» στο πολύ προσεγμένο και ποιοτικό φετινό πρόγραμμα. Οι δύο μεγάλοι κρατικοί πολιτιστικοί οργανισμοί το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας συμμετέχουν στο φετινό εξαιρετικό πρόγραμμα, που πάντοτε έχει ως βάση την αρχαία ελληνική δραματουργία.

Οι πρώτες ημερομηνίες

Η αρχή φαίνεται πως θα γίνει στις 13 Ιουλίου με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη όπου πρωταγωνιστούν ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Γιάννης Μπέζος και ο Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος σκηνοθετεί και το έργο. Επόμενη παράσταση Αρχαίου δράματος είναι η παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του γνωστού Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. Ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει –σε διπλή διανομή με τον πρωταγωνιστή του ΚΘΒΕ Χρίστο Στυλιανού– τον ρόλο του Ετεοκλή. kno Σε μια εμφάνιση-έκπληξη η Νάντια Κοντογεώργη στον ρόλο της Αντιγόνης. Τη σκυτάλη παίρνουν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στην «Ορέστεια» του Αισχύλου και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά. Τον κύκλο του Αρχαίου Δράματος κλείνει η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε μία νέα σκηνοθετική πρόταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού και με πρωταγωνιστές τον ζωντανό μύθο της υποκριτικής Γιάννη Βογιατζή, τον Αιμίλιο Χειλάκη και αρκετά ακόμα νέα ταλαντούχα παιδιά, μεταξύ των οποίων και η «δική μας», Ελένη Μπούκλη, από τον Πύργο. Επίσης, θα φιλοξενηθούν οι παραστάσεις «Συρανό» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Δήμητρα Ματσούκα, καθώς και η «Ερωφίλη» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νικολαΐδη και με πρωταγωνίστρια την Φωτεινή Φιλοσόφου.

Μουσικές Παραγωγές

Το Φεστιβάλ, όμως, τηρώντας την παράδοση να φιλοξενεί μεγάλες ποιοτικές συναυλίες, αναμένεται να φιλοξενήσει αυτό το καλοκαίρι, τον Σωκράτη Μάλαμα, την τριάδα Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Γιώτα Νέγκα, καθώς τους Γιάννη Κότσιρα και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε μια μοναδική μουσική συνάντηση. malamas Η «Λίμνη των Κύκνων», το γνωστό αριστούργημα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, αποτελεί την έκπληξη του φετινού καλοκαιριού, σε μία διεθνή συνεργασία του Φεστιβάλ με το βραβευμένο και διάσημο «Russian Ballet Theater».

Παιδική σκηνή

Επίσης, δύο πολύ σημαντικές παραγωγές φιλοξενούνται στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Πρόκειται για την παράσταση «Πινόκιο» του Κάρλο Κολόντι σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη που χρόνια τώρα ξεχωρίζει για τις ποιοτικές του δουλειές στον χώρο του παιδικού θεάτρου. Η παράσταση «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, η γνωστή νουβέλα που από το 1918 για πολλά χρόνια ήταν από τα βιβλία της δημοτικής εκπαίδευσης και φέτος παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Ακροπόλ, αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Σύγχρονη τοπική πολιτιστική παραγωγή και έκφραση

Το Φεστιβάλ, στο πλαίσιο της υποστήριξης της τοπικής πολιτιστικής έκφρασης θα φιλοξενήσει και τοπικές πολιτιστικές παραγωγές, θέλοντας πάντοτε να αναδείξει τη σύγχρονη τοπική πολιτιστική ταυτότητα με πρωταγωνιστές νέους και μεγάλους που αγαπούν την καλλιτεχνική δημιουργία. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τη θεατρική παράσταση «Ένας Ήρωας με παντούφλες» από τη Θεατρική Ομάδα Πύργου, την παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, ως θεματοφύλακας της παραδοσιακής μουσικής και χορού της περιοχής μας, καθώς και την παιδική θεατρική ομάδα του Νηπιαγωγείου «Ρήγας» με τίτλο «Μνήμες και Αρώματα της Σμύρνης». Τις επόμενες μέρες αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις του Φεστιβάλ για το τελικό πρόγραμμα, τις ημερομηνίες και λοιπές λεπτομέρειες. Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού, «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις και ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη με τον Γιώργο Κιμούλη σε διπλό ρόλο, πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη, είναι μερικές από τις «δυνατές» θεατρικές παραστάσεις της φετινής χρονιάς. Ο Σωκράτης Μάλαμας, φαίνεται ότι φέτος θα τα καταφέρει να τραγουδήσει στην Ολυμπία, ενώ από τις συναυλίες που ξεχωρίζουν είναι αυτή που θα δώσουν οι Δήμητρα Γαλάνη, Γιώτα Νέγκα και Ελένη Τσαλιγοπούλου. Το Φεστιβάλ θα έχει και φέτος θεατρικές παραστάσεις για παιδιά. Περισσότερα νέα για την Ηλεία στο patrisnews.com