Ο φημισμένος χορευτής και συνεργαζόμενος χορογράφος του κορυφαίου διεθνώς χορευτικού οργανισμού Sadler’s Wells, Ράσελ Μάλιφαντ, επιστρέφει στη χώρα μας, με το νέο του έργο «Απόκρυψη | Αποκάλυψη» («Conceal | Reveal») και με πρωταγωνίστρια την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του, πρώην πρώτη χορεύτρια του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου, Ντάνα Φούρας.

Το «Conceal | Reveal» αποτελεί την επετειακή χορογραφία του Μάλιφαντ για να γιορτάσει τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ομάδας του αλλά και τη συνεργασία του με τον διάσημο σχεδιαστή φωτισμού, Μάικλ Χαλς. Η παράσταση ανεβαίνει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 19 και 20 Μαρτίου (στις 20.00), και αποτελεί φόρο τιμής στην ιδιαίτερη μορφή επικοινωνίας που ανέπτυξαν οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες μεταξύ τους, τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

«Για μένα, η κίνηση και η άρθρωση έχουν μία απόλυτα λογική σχέση με τη ροή, τη βαρύτητα, τη δυναμική, τη φόρμα, τον ρυθμό και το χώρο» δηλώνει ο Μάλιφαντ. «Αυτά τα στοιχεία συνδέονται, όχι μόνο με το σώμα, αλλά και με την κατεύθυνση και την ένταση του φωτός. Τόσο ο Μάικλ (στα φώτα) όσο και εγώ, θεωρούμε ότι το φως αλληλεπιδρά με έναν μοναδικό τρόπο στην κίνηση. Πάνω σε αυτό το δεδομένο δουλεύουμε κάθε μας χορογραφία γι’ αυτό εξάλλου πολλές φορές τον έχω αποκαλέσει και “συν-χορογράφο”».

Καινοτόμος δημιουργός και εκφραστής της μεταμοντέρνας βρετανικής σκηνής, ο Ράσελ Μάλιφαντ άνοιξε νέους δρόμους στον σύγχρονο χορό και επινόησε το δικό του χορογραφικό λεξιλόγιο, μέσα από το πάντρεμα στοιχείων και τεχνικών του κλασικού μπαλέτου με τη γιόγκα, την καποέιρα και το τάι-τσι. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ έχει συνεργαστεί ως πρώτος χορευτής και χορογράφος με το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου, το Batsheva Ensemble, το Μπαλέτο της Λωραίνης και το Μπαλέτο της Όπερας της Λυόν. Επίσης, έχει συμπράξει με διακεκριμένους καλλιτέχνες (Ρομπέρ Λεπάζ, ‘Ανταμ Κούπερ, Άγκνες Όουκς), ενώ επί μία δεκαετία υπήρξε βασικός χορογράφος της Συλβί Γκιγιέμ.

Για τις δύο εμφανίσεις του στην Ελλάδα, ο Μάλιφαντ δημιούργησε μια νέα παράσταση που βασίζεται σε νέες αλλά και παλαιότερες «κλασικές» χορογραφίες του, όπως το διάσημο «Broken Fall» σε μουσική Μπάρυ Άνταμσον, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Συλβί Γκιγιέμ και την ομάδα BalletBoyz και απέσπασε το βραβείο Olivier ως η καλύτερη νέα χορογραφία του 2004.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τη νέα χορογραφία «Piece No. 43», ένα μοναδικό κουιντέτο διάσημων χορευτών που αποτελεί τη συνδετική γέφυρα ανάμεσα στην κλασική και τη σύγχρονη κίνηση. Η χορογραφία διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η δυναμική αρχιτεκτονική του φωτισμού μπορεί να πλαισιώσει την κίνηση του σώματος και να τροφοδοτήσει τη σχέση τους, μέσα από τον ρυθμό αλλά και μέσα από το συναίσθημα και την ενέργεια που εκπέμπει η μουσική.

Η παράσταση ολοκληρώνεται με το σόλο «Both, and» που σηματοδοτεί την επιστροφή στη σκηνή, της συζύγου του Μάλιφαντ, Ντάνα Φούρας, ύστερα από 10 χρόνια απουσίας. Η Φούρας έχει χορέψει μερικές από τις πιο σημαντικές χορογραφίες του, όπως το «Sheer» και το «Two», και έχει συνεργαστεί μαζί του σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Το νέο σόλο βασίζεται σε μουσική του πρωτοποριακού συνθέτη Mukul, ενώ τα κοστούμια υπογράφει η διάσημη σχεδιάστρια Στίβι Στιούαρτ.