Στην Ελλάδα έρχεται για πρώτη φορά το συγκρότημα Σαμπά (Saba) που ασχολείται από το 1990, οπότε και ιδρύθηκε, με την παραδοσιακή περσική μουσική. Την ερχόμενη Τετάρτη 16 Μαρτίου, το Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) θα πλημμυρίσει με ήχους που συνδυάζουν τη θρησκευτικότητα, τον μυστικισμό, αλλά και τον νόστο της Ανατολής. Οι Σάμπα θα βρεθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο του Κύκλου Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, θα παρουσιάσει στο κοινό ένα μεγάλο φάσμα οργανικών και φωνητικών συνθέσεων της ιρανικής μουσικής, μιας μουσικής που οι ρίζες της χάνονται στο χρόνο.

Το μουσικό συγκρότημα Saba ιδρύθηκε το 1990 και ασχολείται με την παραδοσιακή περσική μουσική. Ύστερα από πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις στο Ιράν, έλαβε μέρος το 2003 για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ουζμπεκιστάν αποσπώντας πρώτο βραβείο, ενώ συμμετείχε στην ίδια καλλιτεχνική διοργάνωση το 2005 και το 2009. Έχει επίσης συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ταϊβάν, το 2005 και το 2011.

Το συγκρότημα αποτελείται από πέντε διακεκριμένους ιρανούς μουσικούς.

– Ταρ παίζει ο Αράς Αχμαντινασάμπ (Arash Ahmadi Nasab), ο οποίος έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο και έχει συνθέσει τη μουσική για το άλμπουμ «Βαπασίν Μπεντρούντ – Ο τελευταίος χαιρετισμός». Είναι απόφοιτος της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης.

– Μέλος του συγκροτήματος είναι επίσης ο Σαμάν Μπαρζί (Saman Barzi) που παίζει ούτι. Ο Σαμάν Μπαρζί συμμετείχε το 2013 σε συναυλίες του συγκροτήματος παραδοσιακής περσικής μουσικής Χατανέ στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, ενώ το 2014 πραγματοποίησε εμφανίσεις στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με το παραδοσιακό συγκρότημα Ντελ Αβά.

– Στον κεμεντσέ είναι ο Σιαβάς Αχμαντινασάμπ (Siavash Ahmadi Νasab), ο οποίος σπούδασε στη Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης και έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις με το βραβευμένο σχήμα παραδοσιακής περσικής μουσικής Ραβάκ.

– Τραγουδιστής και μαέστρος του συγκροτήματος Σαμπά είναι ο Φαζέλ Τζαμσιντί (Fazel Jamshidi). Στα έργα του συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, Η φωνή της πατρίδας, ο Κρυφός σύντροφος και η Συνάντηση δύσης και Ανατολής.

– Στο συγκρότημα Σαμπά ντέφι παίζει ο Μαχντί Αγιουγί Πουρναφτί (Mahdi Ayoughi Pournafti) που έχει τιμηθεί με δεύτερο βραβείο στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ του Ουζμπεκιστάν (2009), στο οποίο συμμετείχαν σχήματα από 54 χώρες. Ο Μαχντί Αγιουγί Πουρναφτί έχει κερδίσει ακόμη πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ της Ταϊβάν (2012). Έχει εμφανιστεί στην Κύπρο, την Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, την Ταϊβάν, την Ισπανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι διευθυντής του Ωδείου «Ναβάγιε Μεχρ» και επικεφαλής του συγκροτήματος Ράντχα από το 2004.

Στο ιρανικό μουσικό συγκρότημα Σαμπάς συμμετέχουν επίσης ο Αμιρμαχμούντ Σαφαρπούρ (Amirmoahmoud Safarpour) και ο Νασερέ Ασγαρί (Nasereh Asgari) που παίζουν αντίστοιχα τονμπάκ και σαντούρι.