Έχουν περάσει κάτι παραπάνω από τρία χρόνια από τότε που το Παγκράτι άρχισε να ακούγεται έντονα και να καθιερώνεται στη συνείδηση και στις επιλογές του κοινού ως η εναλλακτική επιλογή του κέντρου και των κορεσμένων στεκιών του. Εξαιρώντας τις σταθερές αξίες της περιοχής –Σπονδή, Κατσούρμπος, Μαγεμένος Αυλός, Μαύρο Πρόβατο κ.α.– η αρχή και το μεγάλο «μπαμ» έγινε τον Αύγουστο του 2013 με το Small 8*, λίγο πιο πάνω από την πλατεία Προσκόπων. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Με ευρωπαϊκό αέρα, η ονομασία του οφείλεται στον αριθμό 8 όπου και βρίσκεται επί της Αρχελάου και στο γεγονός ότι όταν πρωτολειτούργησε στεγαζόταν στο μισό περίπου μαγαζί απ’ ό,τι σήμερα. Όπως μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης του κύριος Επιθυμιάδης (σ.σ. ο ιθύνων νους και του επιτυχημένου Budoo στη Λέκκα, στο κέντρο της Αθήνας) «μετά από το δικό μας ακολούθησαν πολλά openings τόσο στην Αρχελάου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Παγκρατίου». Ζωή στην Πλατεία Πλαστήρα έδωσε την ίδια περίοδο με το Small 8 και το μποέμ Chelsea Hotel, ένα χρωματιστό και χαρούμενο στέκι με artistic ατμόσφαιρα και χαμηλές τιμές, που με το πέρασμα του χρόνου αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο «most wanted» στέκια της περιοχής, με τα τραπέζια του να γίνονται περιζήτητα όλες τις ώρες της ημέρας. Τα παραδείγματά τους ακολούθησαν κι άλλα cafes, εστιατόρια, μπαράκια και street food τόσο στην Πλατεία Προσκόπων (Musique, Τρίγωνο) και την Πλατεία Πλαστήρα (Αρbarόριζα, Tortuga), όσο και στην Πλατεία Βαρνάβα (Super Fly), λίγο ψηλότερα. Σήμερα, λοιπόν, το Παγκράτι συνεχίζει να προσελκύει το κοινό της πόλης που αναζητά ποιοτικές επιλογές μακριά από τη βουή του κέντρου, με αποτέλεσμα τα openings να διαδέχονται το ένα το άλλο. Συγκεντρώσαμε τις πιο πρόσφατες αφίξεις της περιοχής, που συμπληρωματικά με τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, αναδεικνύουν το Παγκράτι ως την πλέον ανερχόμενη γειτονιά της πόλης.

Mystic Pizza & Pasta

Ένας πολυχώρος γεύσης και Τέχνης, αυτός είναι ο προσδιορισμός που ταιριάζει, στο νέο κατάστημα της Mystic Pizza & Pasta, στο Παγκράτι πίσω από το Καλλιμάρμαρο, που λειτουργεί με την ολοκληρωμένη του μορφή από τον Δεκέμβριο του 2015. Φιλοξενείται στο κτήριο όπου για δεκαετίες ολόκληρες βρισκόταν η ταβέρνα Μεγαρίτης, μία από τις πιο ιστορικές του Παγκρατίου με πολλές δεκαετίες λειτουργίας στην «πλάτη» της. Μάλιστα «δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται (μεγαλύτερης ηλικίας) και την αναζητούν ακόμα», μας αποκαλύπτει ο κύριος Μπάμπης Ανανιάδης, εμπνευστής και ιδιοκτήτης του. Με την φιλοσοφία του να διατηρείται η ίδια με το ομώνυμο κατάστημα των Εξαρχείων και τις φημισμένες πίτσες από αλεύρι βιολογικής κάνναβης (πρωτοτυπία σε ολόκληρη την Ελλάδα) να αποτελούν σημείο αναφοράς του, η λειτουργία του ενισχύεται και με το «μπακαλάκι», ένα μικρό μπακάλικο στην είσοδο του μαγαζιού γεμάτο με επιλεγμένα προϊόντα μικρών παραγωγών από διάφορα σημεία της Ελλάδας –καβουρμάς και λουκάνικο Έβρου, κρόκος και υποφαές Κοζάνης, ανθότυρο Σύρου, κασέρι Ξάνθης, καπνιστό τυρί γίδινο Νάουσας, καπνιστό απάκι Χανίων κ.α. Μερικά από αυτά, μάλιστα, χρησιμοποιούνται και σε κάποια πιάτα του καταλόγου, ενώ μπορείτε, φυσικά, να τα προμηθευτείτε και για το σπίτι. Κάτι ακόμα που μας κίνησε το ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο κύριος Ανανιάδης δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην Τέχνη, καθώς σε όλους τους χώρους του φιλοξενούνται εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που διοργανώνονται και live events κυρίως με jazz και εναλλακτικά, μουσικά ακούσματα. Αγαπημένο μας σημείο το υπόγειο κελάρι με τους πέτρινους τοίχους –διατίθεται για πιο prive στιγμές και διοργανώσεις. Στα συν η ιδιαίτερη cocktail list (προτείνουμε τα Mystic Bramble και Mystic Passion, €7) που έχει δημιουργηθεί για εκείνους που θέλουν απλώς να επισκεφτούν το χώρο για ένα χαλαρό ποτό. Στα προσεχώς αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία το opening της ταράτσας.

Info

Τιμές: από €6-7/ μεζές με τσίπουρο/άτομο, από €12-16/άτομο με χύμα κρασί Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά από τις 10.00, κουζίνα 13.00-01.00 Φερεκύδου 2, τηλ. 210 9592092, www.mystic.com.gr, facebook page

Ababa

Όσοι είμαστε λάτρεις των Χανίων, δεν χρειαζόμαστε συστάσεις για ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ψαγμένα μπαράκια του. Ο λόγος για το Ababa, στο γραφικό σοκάκι της οδού Εισοδίων, κάτω ακριβώς από τη μητρόπολη της πόλης. Ο μαγικός κόσμος του Δημήτρη (Αστερίου), λοιπόν, δημιουργού του και ανήσυχου πνεύματος (καλλιτέχνης στο επάγγελμα) από το Δεκέμβριο του 2015 συναντάται και στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Παγκρατίου, στον πεζόδρομο της Τιμοθέου. Με ίδια ακριβώς φιλοσοφία –όλα εδώ μέσα είναι χειροποίητα φτιαγμένα από τη διακόσμηση και τις τοιχογραφίες, τις ζωγραφισμένες παπαρούνες στα σκαλιά που οδηγούν στο παταράκι, μέχρι τους πίνακες ζωγραφικής, τα φωτιστικά και τις καρέκλες– ο Δημήτρης με την συνεργάτιδά του Κατερίνα (Χατζηκυριάκου) δημιούργησαν έναν μοναδικό χώρο, που μόνο τον καλύτερο εαυτό μας μπορεί να μας βγάλει. Χρωματιστό και ευδιάθετο, το Ababa ξεχωρίζει για την παιχνιδιάρικη «διάθεσή» του η οποία ανανεώνεται ανά εποχή από τον Δημήτρη –ανήσυχος καλλιτέχνης που ασχολείται κυρίως με τη ζωγραφική αλλά και τις πρωτότυπες κατασκευές). Cafe- bar στην ευρύτερη φιλοσοφία του, σε καμία περίπτωση δεν θα το συγκαταλέγαμε στις mainstream επιλογές μας. Εδώ, εκτός του ότι ερχόμαστε για να απολαύσουμε την παρέα των ιδιοκτητών του, επιλέγουμε το Ababa για τα άκρως πρωτότυπα cocktails –με χιουμοριστικές ονομασίες όπως «Μνημόνιο Ι», «Χρεωκοπία», «Μερκοζίν»– αλλά και για τις jazz, swing και rock μουσικές επιλογές, και αυτές, των ιδίων. Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, επιλέγουμε και προτείνουμε το Ababa για τον αυθεντικό του χαρακτήρα, κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα στέκια της κατηγορίας του. Tip: Στο παταράκι του Ababa διοργανώνονται εκθέσεις με την πρώτη να φιλοξενεί ζωγραφικές δημιουργίες του Δημήτρη Αστερίου, καθώς και μία εντυπωσιακή κατασκευή.

Info

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: από τις 10.00 Τιμοθέου 3, Παγκράτι, τηλ. 6945 187807, facebook page

Αθηναϊκό Γαλακτομπούρεκο Τριανταφύλλου

Στην κεντρική Πλατεία Πλαστήρα το Αθηναϊκό Γαλακτομπούρεκο Τριανταφύλλου έκανε την εμφάνισή του τέλη Ιανουαρίου του 2016 και μοσχομύρισε όλη την περιοχή με τα αρώματα που αναδύονται από το εργαστήριό του. Με open εργαστήριο για να παρατηρείτε την διαδικασία παρασκευής του καθετί ανά πάσα στιγμή, τα σιροπιαστά τύπου Βηρυττού έχουν την τιμητική τους με το γαλακτομπούρεκο (τόσο με απλό φύλλο όσο και με φύλλο από κανταΐφι, δοκιμάσαμε και τα δύο το ένα καλύτερο από το άλλο) να αποτελεί και συνώνυμό του. Τα σαββατοκύριακα, μάλιστα, η ουρά του κοινού για να το προμηθευτεί φτάνει μέχρι το πεζοδρόμιο. Η οικογενειακή επιχείρηση –στα ηνία της η Άννα Τριανταφύλλου, με την μητέρα της Κατερίνα και τα αδέρφια της Γιώργο και Μαίρη να βρίσκονται στο πλευρό της– δίνει μεγάλη έμφαση στις αγνές πρώτες ύλες, οι οποίες είναι όλες ελληνικές (το βούτυρο που χρησιμοποιείται, μάλιστα, είναι ζωικό και προέρχεται από την Μυτιλήνη), όπως μας διαβεβαιώνει η κυρία Κατερίνα. Εκτός από το γαλακτομπούρεκο δοκιμάσαμε σαραγλί και μπακλαβαδάκι και στην κυριολεξία γλείφαμε τα δάχτυλά μας. Στις βιτρίνες του θα βρείτε, επίσης, γιαννιώτικο, κανταΐφι, σοκολατόπιτα, πορτοκαλόπιτα κ.α.

Info

Τιμές: €1,80/μερίδα Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 09.00-22.30 Ευτυχίδου 2, Πλατεία Πλαστήρα, τηλ. 210 7565288

Italia

Αυθεντικές ιταλικές γεύσεις με βάση τους το φρέσκο ζυμαρικό, ο βασικός γνώμονας στην κουζίνα του άρτι αφιχθέντος τον Ιανουάριο του 2016 ιταλικού εστιατορίου Italia στο Καλλιμάρμαρο. «Αδερφάκι» του Tinos Italia στο χωριό Κρόκος της Τήνου (στο κυκλαδίτικο νησί λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2012), δημιουργήθηκε από τον εμπνευστή και σεφ Ονούφριο Ιωακειμίδη με σκοπό να μας μυήσει στα γαστριμαργικά μονοπάτια της Ιταλίας. Το μενού διαθέτει μια επιλογή περίπου 15 διαφορετικών προτάσεων με βασικό συστατικό τους τα φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά –ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε τις ταλιατέλες boscaiola (guanciale, ανάμεικτα μανιτάρια και porcini, ντοματίνια), funghi porcini (σκόρδο, καυτερή πιπεριά, μανιτάρια mix & porcini, gorgonzola), pesto di pistaccio (φυστίκια με προσούτο και σκόρδο)– καθώς και κάποιες προτάσεις με βάση το κρέας όπως saltinbocca alla romana (φιλετάκια μοσχαρίσια με δυόσμο και προσούτο), pollo yoghurt e capperi (φιλετάκια κοτόπουλου με κάπαρη και γιαούρτι), fegato con funghi (μοσχαρίσιο συκώτι, μανιτάρια, σκόρδο, κρεμμύδι, λεμόνι). Η wine list διαθέτει επιλεγμένες ετικέτες από τον ιταλικό αμπελώνα, ενώ οι λάτρεις της μπύρας μπορείτε να επιλέξετε από τις ιταλικές προτάσεις του εστιατορίου.

Info

Τιμές: από €15-18/άτομο (χωρίς ποτό) Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή: 19.00-23.00, Σάββατο- Κυριακή: 14.00-23.00 Ηρώνδα 8, Καλλιμάρμαρο, τηλ. 210 7252003, www.tinositalia.gr, facebook page

t&toggs

Το Σεπτέμβριο του 2015 στην Πλατεία Βαρνάβα ο Ηλίας δημιούργησε αυτό το all day cafe-bar, εμπνευσμένος από ένα στέκι λίγο έξω από το Southampton στην Αγγλία. Με ονομασία που προέρχεται από τις λέξεις tea (τσάι) και toggs (στα νορβηγικά σημαίνει τρένο), το t&toggs είναι παρεΐστικο, με φιλική ατμόσφαιρα και ζεστασιά και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται στα χειροποίητα προϊόντα. Ο Ηλίας ετοιμάζει σπιτική λεμονάδα, οινόμελο και ρακόμελο, φρεσκοψημένη βάφλα (με ή χωρίς παγωτό) και πλούσιο club sandwich για να μας καλομάθει με τον καλύτερο τρόπο. Κάθε σαββατοκύριακο, μάλιστα, μαζί με τον καφέ μας, μας κερνάει σπιτικά γλυκά όπως cheesecake, πορτοκαλόπιτα, καρυδόπιτα, κορμό, μπανόφι κ.α. Οι στιγμές εδώ συνοδεύονται κυρίως με ροκ μουσικές, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι και η καθιέρωση θεματικής μουσικής βραδιάς με Balkan ακούσματα. Tip: Αν επιλέξετε τα εξωτερικά τραπέζια μην φοβηθείτε το κρύο, ακόμη και τις χειμωνιάτικες ημέρες, καθώς προσφέρονται κουβερτούλες! Updated: Μέσα στο Φεβρουάριο ο χώρος θα αλλάξει λίγο καθώς δίπλα και πάνω από το μπαρ θα τοποθετηθεί μια χειροποίητη κατασκευή με χοντρά σχοινιά και λάμπες που θα δώσουν ακόμη πιο ευρωπαϊκό χαρακτήρα στο μαγαζί. Επιπλέον, από το Μάρτιο στον κατάλογο θα προστεθούν και σαλάτες.

Info

Τιμές: €3 (cappuccino), €2,20 (λεμονάδα), €5/ ρακόμελο ή οινόμελο (200ml) Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από τις 07.30 Πλατεία Βαρνάβα 9, Παγκράτι, τηλ. 270 7564967, facebook page

Blame the Butcher

Η ονομασία του παραπλανητική, καθώς με το άκουσμά της –τουλάχιστον εμείς– υποθέσαμε ότι πρόκειται για μπεργκεράδικο. Κάναμε λάθος όμως. Το Blame the Butcher είναι ένα all day cafe- cocktail bar που προστέθηκε στο δυναμικό της Αρχελάου τον Ιούλιο του 2015. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η διαμόρφωση και η διακόσμηση του χώρου του, εμπνευσμένη από την προηγούμενη χρήση του –παλαιότερα λειτουργούσε ως κρεοπωλείο. Έτσι, ο χώρος του μπαρ είναι επενδυμένος με άσπρα, μικρά πλακάκια που θυμίζουν εκείνα κρεοπωλείου, τα παλιά τσιγκέλια του έχουν μετατραπεί σε φωτιστικά, ένας μπαλτάς έχει κορνιζαριστεί ως διακοσμητικό στοιχείο, ενώ στους μαύρους τοίχους του είναι ζωγραφισμένες funky αγελάδες! Η έμφαση έχει δοθεί κυρίως στο ποτό και το cocktail –δοκιμάσαμε το ομώνυμο με το μαγαζί με τσίπουρο, ροδάκινο και prosecco– ενώ διατίθενται και κάποια πιάτα όπως πλατό τυριών και αλλαντικών καθώς και κάποια σάντουιτς.

Info

Τιμές: από €7 (cocktail) Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: από τις 10.00 Αρχελάου 9-11, Παγκράτι, τηλ. 2130 356014, facebook page  

Baba Ganoush Falafel Shop

Από πέρυσι το Πάσχα το Baba Ghanoush (που στα αραβικά σημαίνει κακομαθημένος μπαμπάς και στην ουσία είναι η μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι) στην Πλατεία Βαρνάβα κατόρθωσε να προσελκύσει όλους τους λάτρεις του φαλάφελ και να τους κάνει φανατικούς οπαδούς του. Ο λόγος; Φυσικά οι αυθεντικές αραβικές γεύσεις που παντρεύονται νόστιμα με μαροκινά στοιχεία, ο χώρος που αποπνέει αισθητική παρά το μικρό του μέγεθος και οι λογικές τιμές. Το φαλάφελ εδώ σερβίρεται είτε στο πιάτο, είτε σε πίτα. Αν προτιμήσετε την πρώτη περίπτωση θα το απολαύσετε συνοδευμένο από χούμους, κους κους, χαρίσα και πιτούλες. Στην δεύτερη έχετε δύο επιλογές. Είτε με Baba Ghanoush, ταχίνι, και σαλάτα, είτε με σος γιαούρτι, πράσινη σαλάτα, καρότο και χαρίσα (καυτερή σάλτσα). Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το πιάτο ημέρας, ιδίως τις σούπες που γίνονται ανάρπαστες. Tip: Η Νάντια, βασική μαγείρισσα της κουζίνας, κατάγεται από το Μαρόκο εξ’ου και οι έντονες επιρροές στις γεύσεις του Baba Ghanoush.

Info

Τιμή: από €2,70 Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 13.00-00.00 Εμπεδοκλέους 25-27, Παγκράτι, τηλ. 212105 0351, facebook page 

Σκούφιας

Από την άνοιξη του 2015 ο φημισμένος Σκούφιας –οι φανατικοί οπαδοί του τον ακολουθούν για πολλά χρόνια τόσο από τα Πετράλωνα όπου πρωτολειτούργησε όσο και από το Ρουφ αργότερα– μεταφέρθηκε στο Παγκράτι, μόλις λίγα βήματα από την Πλατεία Βαρνάβα. Καφέ- μπαρ και μεζεδοπωλείο, λειτουργεί από τις 10.00 και σερβίρει καφέ, ποτό και γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, ελαφρώς πιο πειραγμένες και εναλλακτικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε την σφακιανή πίτα και την πίτα Καισαρείας με παστουρμά, τους μυζηθροκεφτέδες (με ανθότυρο και μυρωδικά) και τη σαλάτα Σκούφιας (με λάχανο, καρότο, ξινόμηλο, ρόδι, πατάτα βραστή, αγριοράπανο και σάλτσα γιαουρτιού). Best seller πιάτο του καταλόγου το μελωμένο κότσι. Ο Σκούφιας διαθέτει μεγάλη γκάμα σε κρασιά και ρακή, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον επιλέγουν και για cocktails. Το πρωί σερβίρει καφέ και αποτελεί ιδανική επιλογή για δουλειά με το laptop.

Info

Τιμές: Από €10/ άτομο με ποτό Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά: 10.00-02.00, κουζίνα: 13.00-01.00 Εμπεδοκλέους 9-13, Πλατεία Βαρνάβα, τηλ. 215 5055849  

*Small 8

Με ευρωπαϊκό αέρα, προσεγμένη industrial αισθητική και βερολινέζικες αναφορές, περίτεχνα έπιπλα και χαρακτηριστικά έργα τέχνης –όλο η διαμόρφωση του χώρου αποτελεί έργο του ιδιοκτήτη του κυρίου Μίλτου Επιθυμιάδη και της συζύγου του Κατερίνας– το Small 8 είναι ένα (καθιερωμένο πλέον) all day στέκι που με το πέρασμα του χρόνου έχει διαμορφωθεί σε πολυσύχναστο cocktail bar. Στον κατάλογό του βρίσκουμε signature και classic cocktails, καθώς και γευστικές προτάσεις όπως τριών ειδών μπρουσκέτες, τάρτα και γλυκό ημέρας, σαλάτες και σάντουιτς. Οι μουσικές ακολουθούν την αισθητική του χώρου με funk, soul, jazz ακούσματα να κυριαρχούν στις επιλογές του εκάστοτε dj.

Info

Τιμές: από €8 (cocktail) Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από τις 10.00 Αρχελάου 8, τηλ. 215 5308846, facebook page