Μετά τη διεισδυτική μαύρη κωμωδία «Birdman» που έκλεψε τις εντυπώσεις το 2015 αποσπώντας, μεταξύ άλλων, 4 βραβεία Όσκαρ, η εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, υποψήφια για 12 Όσκαρ και βραβευμένη με 3 Χρυσές Σφαίρες, «Επιστροφή» («The Revenant») του Αλεχάντρο Γ. Ινιαρίτου- που βγαίνει σήμερα (21/1) στις κινηματογραφικές αίθουσες- έρχεται να βάλει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο σε τροχιά για το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του.

Μέχρι σήμερα, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο έχει υποδυθεί ένα ευρύ φάσμα πλούσιων χαρακτήρων – από τον Χάουαρντ Χιουζ του «The Aviator» και τον Τζέι Γκάτσμπι του «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι» ως τον Κάλβιν Κάντι του «Django Unchained» και τον Τζόρνταν Μπέλφορτ του «Λύκου της Wall Street».

Ο ρόλος του θρυλικού εξερευνητή Χιου Γκλας που υποδύεται ήταν μια εντελώς διαφορετική πρόκληση, για τον ηθοποιό. Σύμφωνα με τον ίδιο «η ταινία αυτή μιλάει για τη θέληση για ζωή και τη σχέση μας με τη φύση. Έπρεπε να εξερευνήσει τα πιο εσωτερικά στοιχεία του ενστίκτου της επιβίωσης».

Εδώ και δύο αιώνες, η ιστορία του Χιου Γκλας παραμένει μία από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες επιβίωσης. Πέρα από το γεγονός ότι γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια το 1773 και ότι για κάποια χρόνια ταξίδευε στη θάλασσα ως πειρατής, ξέρουμε ελάχιστα για τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του. Το 1823 πήρε μέρος σε μια αποστολή για την εξερεύνηση του ποταμού Μιζούρι. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, ο Γκλας δέχθηκε την επίθεση αρκούδας και εγκαταλείφθηκε από τους συντρόφους του, οι οποίοι υπέθεσαν, λανθασμένα, ότι θα πέθαινε. Όταν εμφανίστηκε ζωντανός, ο Τύπος της εποχής διέδωσε την ιστορία του σε όλη τη χώρα, η οποία έκτοτε έχει εμπνεύσει βιογραφίες και μυθιστορήματα. Το 2002 ο συγγραφέας (και πρέσβης των Η.Π.Α. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου) Μάικλ Πανκ έγραψε το βιβλίο «The Revenant: A Novel of Revenge», πάνω στο οποίο βασίστηκε το σενάριο της ταινίας.

Ο Αλεχάντρο Γκ. Ινιαρίτου είδε πίσω από τον θρύλο του Γκλας μια σειρά υπαρξιακών ερωτημάτων, εντυπωσιασμένος από τον τρόπο με τον οποίο ο τεράστιος κίνδυνος ξεθάβει ένστικτα που θα παρέμεναν μυστικά αν δεν είχαμε πλησιάσει στον θάνατο: «Ποιοι είμαστε όταν δεν μας μένει τίποτα; Από τι είμαστε φτιαγμένοι και για τι είμαστε ικανοί; Προσπαθήσαμε να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που περνούσαν τότε οι άνδρες αυτοί. Και περάσαμε πολλές σωματικές και τεχνικές δυσκολίες για να βγάλουμε κάθε ειλικρινές συναίσθημα από την απίστευτη αυτή περιπέτεια» σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Τα εξωτερικά γυρίσματα της «Επιστροφής» έγιναν στον Καναδά και την Αργεντινή σε μεγάλα υψόμετρα, εν μέσω χιονιού και ανέμων, σε συνθήκες που θύμιζαν εκείνες των ανθρώπων που ζούσαν το 1823.