Η δημιουργία του χρονολογείται επί ρωμαιοκρατίας και αποτελούσε προνόμιο των λίγων, καθώς τα μπαχαρικά που το συνόδευαν προέρχονταν από μακρινές χώρες και η τιμή του ήταν στα ύψη. Σήμερα, το gluhwein ή ζεστό κρασί, αποτελεί μία από τις αγαπημένες συνήθειες, κυρίως για το χειμώνα και δη την εποχή των Χριστουγέννων, των κατοίκων των χωρών της βόρειας Ευρώπης. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Εμείς, έχοντας ήδη μπει σε εορταστικό κλίμα ψάξαμε, ανακαλύψαμε και δοκιμάσαμε τα στέκια στο κέντρο της Αθήνας που σερβίρουν αρωματικό gluhwein. Κόκκινο κρασί αναμεμειγμένο με αρώματα κανέλας, γαρίφαλο και πορτοκαλιού η πιο κλασική εκδοχή του. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές του, οι οποίες του προσδίδουν μια ευχάριστη σπιρτάδα που σίγουρα θα σε ικανοποιήσει γευστικά, αν δεν είσαι από τους κλασικούς που δεν θέλουν να πειραματίζονται. Η επιλογή, άλλωστε, είναι δική σου! Εις υγείαν λοιπόν.

Blue Bird

Στο μικροσκοπικό και εξωτικό Blue Bird στον πεζόδρομο της Ηπίτου, απολαμβάνουμε gluhwein (€6) σε γυάλινη κούπα, με φρούτα –μήλο, πορτοκάλι–, ζεστά μπαχαρικά –κανέλα, γαρύφαλλο, αστεροειδή γλυκάνισο– και μέλι. Η βάση του είναι ένα κρασί με σώμα, ένα πολύ καλό Syrah Merlot, γι αυτό και στα αρώματά του δεν διακρίνουμε πουθενά κάποιο άλλο αλκοόλ (πχ. κονιάκ). Το περιβάλλον του με τη vintage διακόσμηση και τις αναφορές σε γαλλικό bistrot μετατρέπεται στο τέλειο σκηνικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Barreldier

Φημίζεται για τα παλαιωμένα cocktails και την ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα που έφερε στο κέντρο της Αθήνας. Ξεχωρίζει, επίσης, για την ιδιαίτερη αγάπη και την αφοσίωση που δείχνει ο Mario Basso –ο άνθρωπος κλειδί πίσω από την μπάρα– σε αυτό που κάνει (εδώ χρησιμοποιούνται χειροποίητα, δικά του bitters και σιρόπια). To Barreldier (στα ελληνικά ο δρόμος του βαρελιού), στη στοά Μπολάνη, αποτελεί ιδανική επιλογή για after work συνάντηση με τους φίλους, τόσο γι’ αυτούς που δραστηριοποιούνται στο κέντρο, όσο και για εκείνους που βρίσκονται μακριά από αυτό. Το gluwein του παρασκευάζεται με κόκκινο κρασί αγιωργίτικο, φρέσκο χυμό λεμόνι, φρέσκο χυμό πορτοκάλι, γαρύφαλλο, κάρδαμο, ελάχιστο μοσχοκάρυδο και μέλι. Μετά το βράσιμο πασπαλίζεται με κανέλα και έλαια πορτοκαλιού, «διακοσμείται» με αποξηραμένο πορτοκάλι και είναι έτοιμο να το πιείς σερβιρισμένο σε speakeasy ποτήρι (€7). Info Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, Αθήνα, τηλ. 210 3254711

Charlie

Από τις αφίξεις του 2015 που απέσπασαν θετικές εντυπώσεις, το all day Charlie, επί της Κολοκοτρώνη, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη διακόσμηση από αντικείμενα που προέρχονται από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Ανοιχτό από το πρωί αποτελεί ιδανική επιλογή για καφέ, χειροποίητα γλυκά, γευστικό break με προτάσεις της μεσογειακής κουζίνας και φυσικά για ποτό- cocktail το βράδυ. Στον βιομηχανικής αισθητικής χώρο του σερβίρεται gluhwein (€6,50) με κόκκινο αγιωργίτικο κρασί, με αρώματα από κονιάκ, bitters και stick κανέλας. Στα βασικά συστατικά του το φρέσκο πιπέρι και η μαύρη ζάχαρη. Info Κολοκοτρώνη 8, Αθήνα, τηλ. 210 3245308, www.charlie.gr

City Zen

Ποια καλύτερη εμπειρία από το να απολαμβάνεις απεριόριστη θέα στον φωταγωγημένο βράχο της Ακρόπολης και ταυτόχρονα να κρατάς στο χέρι σου ένα ποτήρι ζεστό κρασί; Ναι, βρίσκεσαι στο City Zen, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και ο Άκης Παπαγεωργίου σου σερβίρει ένα αρωματικό gluhwein. Τα μυστικά του; Κόκκινο κρασί Merlot, bitter cranberry και κανέλα δικής του παραγωγής, λικέρ Apricot και bitter κεράσι infused με βανίλια Μαδαγασκάρης. Για γαρνίρισμα, συμπληρώνει με μια φέτα αποξηραμένου πορτοκαλιού (€7).

Monk

Με κάβα που αριθμεί 100 και πλέον επιλεγμένες ετικέτες κρασιού από όλο τον κόσμο (Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική) για όλους τους ουρανίσκους και κάθε στυλ, προσαρμοσμένη σε όλα τα budget, το Monk αδιαμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέρονται wine bars του κέντρου. Ο sommelier Βαγγέλης Παπαδόπουλος προτείνει Falernum & Wine, που δεν είναι άλλο από ζεστό κόκκινο κρασί με τζίντζερ, λάιμ, berries και ποικιλία μπαχαρικών (€10).

Γιασεμί

Τι να πει κανείς για το πιο ρομαντικό καφέ στην Πλάκα; Χειμώνα- καλοκαίρι το Γιασεμί θα βρίσκεται πάντα στις αγαπημένες μας επιλογές. Με το εσωτερικό του να θυμίζει φιλόξενο σπίτι, πιάνουμε τραπέζι δίπλα στο τζάκι και απολαμβάνουμε το ατμοσφαιρικό περιβάλλον του με ένα ποτήρι ζεστό κρασί (€6). Αρωματικά γαρύφαλλα, κανέλα και φλούδα πορτοκαλιού του δίνουν έντονα αρώματα, την ώρα που στο σερβίρισμα τελειοποιείται η εικόνα του με topping αμύγδαλο φιλέ. Σημείωσε ότι συνοδεύεται από ξερά φρούτα, στραγάλια και σταφίδες.

Ζάχαρη & Αλάτι

Bistro- bar αλά ελληνικά, όπως το χαρακτηρίζουν και οι ιδιοκτήτες του, το Ζάχαρη & Αλάτι στεγασμένο σε ένα παλιό, διώροφο αρχοντικό στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου φημίζεται για την ρομαντική, εσωτερική αυλή του με το υπέροχο μωσαϊκό, που μας γυρίζει πίσω στο χρόνο, στα καλά χρόνια της Παλιάς Αθήνας. Υπό τους ήχους jazz, oldies, rock, blues και romance ballads τις νύχτες του Δεκέμβρη απολαμβάνουμε gluhwein (€5) με φρούτα, μπαχαρικά και stick κανέλας. Τα τραπέζια δίπλα στο πιάνο μας θυμίζουν την αγαπημένη γωνιά του σπιτιού μας. Info Βαλτετσίου 47, Εξάρχεια, τηλ. 210 3801253, zaxarialati.gr, facebook page

Τρανζίστορ

Από τα μαγαζιά που ξεχωρίζουν στου Ψυρρή, το Τρανζίστορ αποτελεί αφορμή να βρεθούμε στην περιοχή για καφέ ή ποτό. Με βιομηχανικό design, χειροποίητα έπιπλα και καλλιτεχνικές αναφορές υπηρετεί την vintage αισθητική και μας κάνει να αισθανόμαστε οικεία και ευχάριστα κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε. Στον cozy χώρο του απολαμβάνουμε με την παρέα ζεστό οινόμελο με κόκκινο κρασί, φρούτα, μέλι και κανέλα σε ποτήρι ή καραφάκι (€5/ποτήρι, €9/καραφάκι 250 ml).

Αμπάριζα

Μικρό, cozy και ατμοσφαιρικό, το all day Αμπάριζα στη Λέκκα αποτελεί αγαπημένη επιλογή, κυρίως τώρα που το κρύο έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του. Πίσω από την ξύλινη μπάρα του ετοιμάζονται εξαιρετικά cocktails, γι’ αυτό και δεν χάνουμε ευκαιρία να το προτιμούμε κάθε φορά που βρισκόμαστε στο κέντρο. Τις κρύες νύχτες του χειμώνα, ωστόσο, παραγγέλνουμε ζεστό κόκκινο κρασί με ρούμι με άρωμα βανίλιας, λικέρ κεράσι και μέλι (€7). Στα συν οι soul, jazz, funk και indie μουσικές που δένουν ιδανικά με το όλο σκηνικό. Info Λέκκα 14, Αθήνα, τηλ. 210 3257644