Το πολυβραβευμένο έργο του Αυστραλού Μπόβελ. «Σκοτεινές γλώσσες» (γράφτηκε το 1996 κι έγινε ταινία με τον τίτλο «Lantana»), το εμπνεύσθηκε, όπως δηλώνει ο ίδιος, μετά από ένα συζυγικό εκβιασμό όταν η γυναίκα του τον απείλησε με διαζύγιο, εάν δεν την συνόδευε στα μαθήματα σάλσα. Κάτι που τους βγήκε βέβαια σε καλό, αφού η ζωή του ζευγαριού μπήκε σε άλλο δρόμο.

Γράφει η Χαρά Κιούση

«Οι σκοτεινές γλώσσες», σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, φώτισαν ελάχιστα όσα ελπίζει κανείς να δει και να προβληματισθεί, παρακινούμενος από εκείνα που διάβασε.

Στην Α’ πράξη δυο ζευγάρια άγνωστα μεταξύ τους διηγούνται μικροσυμβάντα που αφορούν άλλους τέσσερις ανθρώπους, που θα εμφανισθούν στη Β’ πράξη, προκειμένου να μην πουν ευθέως όσα θέλουν.

Προφασίζονται μια ξένη ιστορία λέγοντας δήθεν έκπληκτοι «άκου να δεις τι μου έτυχε», επιδιώκοντας έμμεσα να προϊδεάσουν ή και να παραπλανήσουν τους συντρόφους τους. Καθότι αναζητώντας να αυτοπροσδιοριστούν και να διαχειρισθούν τις ψευδαισθήσεις τους, καταφεύγουν δια της πλαγίας οδού να ξεστομίσουν, όσα δεν τολμούν για τους ίδιους. Ερωτικές επιθυμίες και παρασπονδίες, σεξουαλικές σχέσεις του ποδαριού, λαγνεία, φόβος, η αγωνία του κινδύνου, αδυναμία, καχυποψία, εξαπάτηση, απώλεια και υπαρξιακή ανασφάλεια εμπλέκουν στον ιστό τους τέσσερα ζευγάρια. «Συναισθηματικά και εγκεφαλικά είναι ολομόναχοι» και μέσα από παράλληλους βίους επιδιώκουν την «αυτοσυνείδηση».

Ένας αστυνόμος και μια ψυχίατρος είναι τα βασικά πρόσωπα, που ανοίγονται σ’ ένα κλίμα δραματουργικό, σκοτεινό και αδιέξοδο. Τα όρια ανάμεσα στην ευθύνη και στην ανευθυνότητα, στην ενοχή και στην αθωότητα δεν είναι ξεκάθαρα στις διαλυμένες ζωές των ηρώων. Οι ηθοποιοί που τους ερμηνεύουν, σύμφωνα με τις σκηνοθετικές οδηγίες εκφράζονται μέσα από επάλληλους διαλόγους, μιλούν όλοι μαζί ή συνεχίζει ο ένας εκεί όπου σταματά ο άλλος, δυσκολεύοντας τα πράγματα.

Γενικά είναι μια μπερδεμένη κατάσταση με πολλές δυσκολίες απόδοσης, που δεν μπόρεσαν να σώσουν οι καλές ερμηνείες των καλλιτεχνών. Ο θεατής αργεί να αντιληφθεί την εξέλιξη των διαπλοκών, όσο προσηλωμένος κι’ αν είναι. Έτσι η παράσταση – με τις εικόνες που προβάλλονται κατατοπιστικά ως προς τον χώρο, από 4 επί της σκηνής οθόνες, παρά τις καλές προθέσεις των συντελεστών, δεν ικανοποίησε στο αναμενόμενο.

Συντελεστές

Μετάφραση, σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Φλατσούσης
Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Χανδρά
Ερμηνεύουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Χρήστος Λούλης, Άννα Μάσχα, Γιώργος Χρυσοστόμου

Τετάρτη 20:00, Πέμπτη έως Σάββατο 21:15, Κυριακή 18:30

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 15 ευρώ
Φοιτητικό, AMEA, άνω των 65, Πολυτέκνων: 10 ευρώ
Ανέργων: 8 ευρώ

Θέατρο Πόρτα
Μεσογείων 59, Αθήνα 11526
Τηλ.: 2107711333, 21077805118