Ο μονόλογος του Πάτρικ Ζίσκιντ με γοήτευσε. Από τη μια το εκπληκτικό κείμενο με τις νοηματικές του προεκτάσεις, κι’ από την άλλη ένα κομψό και υποβλητικό σκηνικό όπου περίοπτη θέση καταλαμβάνει «το πιο ακαλαίσθητο, κακόμορφο μουσικό όργανο» το Κοντραμπάσο. Πίσω του κάποιες ακέφαλες  χαλαρές φιγούρες με σμόκιν, με τα χέρια λίγο ανυψωμένα, προφανώς σολίστες του βιολιού. Ο ευρηματικός φωτισμός διευρύνει το ανάστημά τους τονίζοντας την μειονεκτική θέση του μουσικού κοντραμπασίστα, που πάντα βρίσκεται στο τρίτο αναλόγιο με την πικρία του υποδεέστερου

Γράφει η Χαρά Κιούση

Με τον σπόρο της μουσικής βαθιά ριζωμένο  στο είναι του αναπτύσσει μαζί της μια σχέση ερωτική, που τον περικλείει σε μια εσωτερική ερημιά και ατολμία. Ο ανομολόγητος έρωτας που αισθάνεται  για τη σοπράνο Σάρα, η μονότονη καθημερινή του ρουτίνα που υπονομεύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του, τον εγκλωβίζουν ολοκληρωτικά στην παθιασμένη σχέση του με το κοντραμπάσο.

Ο Β. Ευταξόπουλος ως κοντραμπασίστας ξέρει που πατά και που βρίσκεται. Η ευγενική του καλλιτεχνική φυσιογνωμία γεμίζει τα περάσματα, απλώνεται στην έκταση των ηχών της κλίμακας, ισορροπώντας υποκριτικά ανάμεσα στο δράμα και στο στιγμιαίο κωμικό.

Εκφραστικός, σεμνός, πονεμένος, αλαφροΐσκιωτος στο μουσικό του ταξίδι, ταμένος θαρρείς κι’ αφοσιωμένος «σε κολασμένους θορύβους», συγκλονιστικά μπλοκαρισμένος, αναποφάσιστος κι’ ανασφαλής παλεύει με την επιθυμία της φυγής. Υποταγμένος στην αντοχή του ήχου και στην επιβολή του οργάνου, που μοιάζει με κακοφτιαγμένη γυναίκα, αντισταθμίζει τη φυσική ερωτική του δειλία με κείνο. Όσο κι’ αν φαντασιώνεται τη σοπράνο, το πνεύμα της μουσικής μπαίνει εμπόδιο σαν τρίτος άνθρωπος ανάμεσά τους. Η ερημιά επαυξάνει την εξάρτησή του και την κοινωνική του απομόνωση. Ο ηθοποιός καθώς αγκαλιάζει το βαθύχορδο, σαν σώμα λατρεμένο με κινήσεις τρυφερές, πέφτει σε έκσταση. Στη μεστή του ερμηνεία που περιβάλει ο μεταφυσικός χαρακτήρας της κλασσικής μουσικής, ο θεατής συμμετέχει σ’ ένα ύμνο  στη μουσική και συνειδητοποιεί  την αναγκαιότητα του μέτρου στη ζωή.

Συντελεστές

Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνικά: Όλγα Ντέντα

Κοστούμια: Δομνίκη Βασιαγεώργη

Μουσική: Κώστας Ξενόπουλος

Παραγωγή: Παναγιώτα και Κώστας Ξενόπουλος

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θανάσης Τσαλταμπάσης

Φωτογραφίες παράστασης: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

Παίζει ο Βασίλης Ευταξόπουλος

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων:

Σάββατο-Κυριακή: 19:15

Τιμές Εισιτηρίων

14 ευρώ, 10 ευρώ, 5  ευρώ

Προπώληση Εισιτηρίων

ΤΑΜΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ

Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια, τηλ. 210 7223010

και

TICKET SERVICES – ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Online: www.ticketservices.gr

Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

Τηλεφωνικά: 210 7234567

Ώρες λειτουργίας εκδοτηρίου και τηλ.κέντρου:

Δευτέρα-Τετάρτη: 9:00-17:00

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9:00-20:00

Σάββατο: 10:00-14:00