«Μία παράσταση που θα μείνει στη μνήμη του κοινού και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ξένες μεγάλες παραγωγές» φιλοδοξεί για τον «Μπίλι Έλιοτ», ο Δημήτρης Λιγνάδης, που σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην καριέρα του μιούζικαλ. «Είναι ένα είδος που δεν γνωρίζω σε εύρος» παραδέχεται ο ίδιος, δηλώνοντας ωστόσο ότι η φλόγα και ο αυθορμητισμός των μικρών πρωταγωνιστών της παράστασης τον γεμίζουν χαρά και ελπίδα για το μέλλον του ελληνικού θεάτρου.

Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Λι Χολ που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2005 στο Γουέστ Εντ, θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στη σκηνή του Παλλάς, για να μας μυήσει στο χορευτικό σύμπαν του πιο μικρού και ταλαντούχου χορευτή μέσα από την πρωτότυπη μουσική του Έλτον Τζον. «Είναι ένα αριστούργημα που μιλάει για την πίστη στις επιθυμίες κόντρα σε αντίξοες κοινωνικές συνθήκες. Για το δικαίωμα στο όνειρο, αλλά και για τη διαφορετικότητα… Ο Μπίλι Έλιοτ είναι ένας μαχητής των ονείρων και αποδεικνύει ότι ακόμα κι αν ο κόσμος γύρω μας καταρρέει, όταν υπάρχει πίστη, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά μας», επισημαίνει ο σκηνοθέτης για το δύσκολο και απαιτητικό αυτό εγχείρημα, σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που παρέχονται σε χώρα εκτός Βρετανίας τα δικαιώματα να ανέβει το μιούζικαλ με ντόπιους ηθοποιούς». Όπως ξεκαθαρίζει άλλωστε, στόχος του δεν είναι να εφεύρει εκ νέου τον Μπίλι Έλιοτ και ν’ απομακρυνθεί από την αγγλική εκδοχή του έργου. «Πατήσαμε πάνω στην αγγλική παραγωγή, τη μετασχηματίσαμε εκεί που νομίζαμε ότι πρέπει και βάλαμε και τις δικές μας πινελιές» συμπληρώνει.

Βασισμένο στην ταινία του Στίβεν Ντάλντρι, «Μπίλι Έλιοτ: Γεννημένος Χορευτής» με τον Τζέιμι Μπελ, το θρυλικό μιούζικαλ αφηγείται την ιστορία ενός εντεκάχρονου αγοριού που, μέσα σε μια κοινωνία κατάρρευσης από την οικονομική κρίση, προσπαθεί να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα. Η υπόθεση μας μεταφέρει στο 1984, όταν η τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ κλείνει τα ορυχεία και οι ανθρακωρύχοι προχωρούν σε απεργία διαρκείας. Ο μικρός Μπίλι το σκάει από το μάθημα του μποξ για να ανακαλύψει τυχαία σε μια αίθουσα μπαλέτου το πάθος του για χορό, ένα πάθος που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα.

«Ένα έργο επίκαιρο όσο ποτέ, μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να βρεθούν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα του σήμερα, την οικονομική κρίση, την ανεργία και την αβεβαιότητα για το αύριο» αναφέρει ο Δ. Λιγνάδης, προσθέτοντας πως «παρ’ όλα αυτά, ο Μπίλι Έλιοτ είναι ένα μιούζικαλ αισιοδοξίας, ένα έργο τρυφερό που παρά τη σκληρή πραγματικότητα κάνει τους ανθρώπους να ξεδιπλώσουν τα αληθινά τους αισθήματα και να δώσουν μαθήματα ανθρωπιάς, σεβασμού στη διαφορετικότητα και ελευθερίας έκφρασης».

Η προετοιμασία της παράστασης ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες, ενώ για την επιλογή του μικρού πρωταγωνιστή, έγιναν πολυάριθμες οντισιόν, από τις οποίες προέκυψαν τρεις μικροί Μπίλι Έλιοτ (Πέτρος Ζαμπάκας, Ανδρέας Καρτσάτος και Σωτήρης Πιερράκος), που θα ερμηνεύουν τον ρόλο εναλλάξ ακολουθώντας τις οδηγίες της Λίας Βίσση που ανέλαβε τη φωνητική διδασκαλία της παράστασης. «Σε μια χώρα που δεν έχει την κατάλληλη υποδομή ώστε να επιτρέψει σε παιδιά ν’ ασχοληθούν σοβαρά με το κλασικό μπαλέτο, τον χορό και τις τέχνες γενικότερα, ήταν πολύ δύσκολο για εμάς ν’ ανακαλύψουμε τον Έλληνα Μπίλι Ελιοτ. Ελπίζω στο μέλλον να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που να το επιτρέπουν αυτό», υποστηρίζει ο Δ. Λιγνάδης

Στον θίασο που αποτελείται από 29 ηθοποιούς, 14 μικρούς χορευτές και 10 μουσικούς συναντάμε ονόματα γνωστών πρωταγωνιστών όπως τους Αιμίλιο Χειλάκη, Αθηνά Μαξίμου, Αποστόλη Τότσικα, Νίκη Παλληκαράκη, Γιώργο Ψυχογιό και Τιτίκα Στασινοπούλου.

Την μετάφραση υπογράφει ο Αντώνης Γαλέος, τις χορογραφίες ο Δημήτρης Παπάζογλου, τους φωτισμούς ο Γιώργος Τέλλος, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια που ξεπερνούν σε αριθμό και όγκο την αγγλική παραγωγή επιμελήθηκε η Εύα Νάθενα.

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 19:00. Σάββατο: 17:00 & 21:00. Κυριακή: 18:00 – Εισιτήρια από 12 ευρώ.