Είδη διατροφής, όπως ρύζια, ζυμαρικά αλλά και τυριά, συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ, διανεμήθηκαν δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες πολιτών το 2011, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από αυτά ωφελήθηκαν περίπου 250.000 δικαιούχοι, κοινωφελή ιδρύματα, προγράμματα της εκκλησίας και των δήμων, άποροι, άστεγοι και πολύτεκνες οικογένειες.

Το πρόγραμμα της διανομής δωρεάν τροφίμων, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, πρόκειται να συνεχισθεί και φέτος μετά από επιμονή της Ελλάδας κι άλλων χωρών -εξαίρεση αποτελεί η Γερμανία που ήθελε κατάργηση του προγράμματος.

Το φετινό πρόγραμμα θα είναι επίσης ύψους 20 εκατ. ευρώ, αν και το υπουργείο έχει ζητήσει με παρέμβασή του στην Ε.Ε. αύξηση του ποσού αυτού αλλά και τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν κι άλλα βασικά προϊόντα διατροφής, όπως το ελαιόλαδο.

«Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι έκφραση ηθικού πολιτισμού. Στη σημερινή δύσκολη κατάσταση, η δωρεάν διανομή βασικών τροφίμων σηματοδοτεί τη φροντίδα στους πιο αδύναμους κρίκους της κοινωνίας που απειλούνται ιδιαίτερα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.

«Με την ευαισθησία όλων, της πολιτείας, των φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης και τους καθενός μας προσωπικά, πρέπει κατ’ αρχήν να προστατεύσουμε το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, την πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και υγιεινή διατροφή, αλλά και το δικαίωμα σε μια καλύτερη ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα αυτών που το έχουν ανάγκη» προσθέτει.