Σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απευθύνονται οι δύο εκθέσεις, «Η χαρακτική και οι τεχνικές της» και «Γνωρίζω το νόμισμα», που παρουσιάζονται έως το Μάιο στο Ναύπλιο.

Στόχος των εκθέσεων είναι η εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη της χαρακτικής και τα αρχαία νομίσματα.

Οι εκθέσεις διοργανώνονται από τα Τμήματα Συλλογής Έργων Τέχνης και Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.

H έκθεση με τίτλο «Η χαρακτική και οι τεχνικές της» έχει σκοπό να επεξηγήσει τις τρεις βασικές χαρακτικές μεθόδους: την ξυλογραφία, τη χαλκογραφία και τη λιθογραφία. Σε τρεις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, εκτίθενται τα αντίστοιχα έργα που προέρχονται από τη Συλλογή της Τράπεζας καθώς και εργαλεία και πλάκες χαρακτικής, ενώ επεξηγηματικά κείμενα και φωτογραφίες περιγράφουν αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθείται για τη χάραξη και εκτύπωση ενός χαρακτικού έργου. Παράλληλα, σε ειδική αίθουσα παρουσιάζεται σε συνεχή προβολή η ταινία με τίτλο «Το χαρακτικό έργο», παραγωγή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που καταγράφει τη δημιουργία ενός χαρακτικού έργου μέσα στο εργαστήριο χαρακτικής. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, που αναπαριστά τη δημιουργία ενός χαρακτικού, σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με οθόνη αφής.

Η έκθεση με τίτλο «Γνωρίζω το νόμισμα» παρουσιάζει την ιστορία του αρχαίου νομίσματος από την εποχή της εφευρέσεώς του και την εξέλιξή του κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας. Ο μαθητής – επισκέπτης καλείται να μάθει τα μέσα συναλλαγής στην προκερματική εποχή, να γνωρίσει το πρώτο νόμισμα της ιστορίας, τις τεχνικές κοπής, την εικονογραφία και την κυκλοφορία των αρχαίων νομισμάτων. Μαθαίνει να καλλιεργεί την παρατηρητικότητα και την κρίση του και παίρνει πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκτίθενται είκοσι πέντε αρχαία νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank, ενώ προβάλλεται και η ταινία με τίτλο «Η Ιστορία του Νομίσματος», παραγωγή της Τράπεζας. Στο τέλος της επίσκεψης στα παιδιά δίδεται ως δώρο ένα εκπαιδευτικού περιεχομένου βιβλίο για τα αρχαία νομίσματα με κείμενα και παιχνίδια.

Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως την 29 Μαΐου 2011.

(φωτογραφία αρχείου)