Ένα σπίτι, μία ιστορία, μία προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και η αδιαφορία του κράτους… Το σπίτι όπου μεγάλωσε η Μαρία Κάλλας, στην οδό Πατησίων 61, στο κέντρο της Αθήνας, τελεί υπό κατάληψη και μέρα με τη μέρα καταρρέει.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται γι’ ακόμη μια φορά, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον θλιβερό τρόπο ότι η Ελλάδα ξεχνάει τα παιδιά της. Ακόμα και αυτά που την ανέβασαν στα ουράνια.

Η Μαρία Κάλλας γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1923 στη Νέα Υόρκη και στα 14 χρόνια της, αμέσως μετά τον χωρισμό των γονιών της, μετακόμισε στην Αθήνα. Στο σπίτι της οδού Πατησίων 61, η διεθνούς φήμης Ελληνίδα υψίφωνος διέμεινε με τη μητέρα και τη μεγαλύτερη αδελφή της, την Υακίνθη, μέχρι το 1945, οπότε και έφυγε ξανά για τη Νέα Υόρκη.

Η επιβλητική Πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, όπου έζησε τα νεανικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας, οικοδομήθηκε το 1925, σε σχέδια του αρχιτέκτονα καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Κιτσίκη.

Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, το 1989, και επί υπουργίας της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη, το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων.

Ωστόσο το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), στο οποίο ανήκει το εν λόγω κτίριο από το 1950, δεν υλοποίησε ποτέ τη μελέτη ανακατασκευής, επικαλούμενο έλλειψη κονδυλίων. Έτσι, το μεγάλο όνειρο για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου εγκαταλείφτηκε πρόωρα.

Και σαν να μην έφταναν η κωλυσιεργία και η αδιαφορία του κράτους, τα τελευταία χρόνια ομάδα αντιεξουσιαστών κατέλαβε την πολυκατοικία.

Ακόμη και το μοναδικό στοιχείο που θύμιζε ότι κάποτε διέμενε εκεί η Μαρία Κάλλας, μία αναμνηστική πλακέτα, απομακρύνθηκε και αυτή…

Όπως ενημερωθήκαμε, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να της αποσταλεί ενημερωτικό σημείωμα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το κτίριο της οδού Πατησίων, αλλά και δεκάδες άλλα διατηρητέα κτίρια στα οποία μεγάλωσαν κορυφαίοι Έλληνες.

Πολύ σύντομα, ίσως και εντός της ημέρας, το Υπουργείο θα έχει στη διάθεσή του όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα ώστε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αναστήλωση της πολυκατοικίας όπου έζησε τα εφηβικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας.

Ελπίζουμε ότι παρόλο που τα χρόνια κύλησαν ανεκμετάλλευτα, σύντομα η πολυκατοικία της οδού Πατησίων 61 θα αποκτήσει την εικόνα που της αρμόζει.