«Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» θα βρεθούν από την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου και ως τα μέσα Μαρτίου και οι σύγχρονοι Θεσσαλονικείς.

Η «Μύρτις» – η 11χρονη Αθηναία κόρη τότε – ηλικίας 2.500 ετών σήμερα, εκτός από το ταξίδι στο χρόνο που έκανε με τη βοήθεια της επιστήμης, συνεχίζει το ταξίδι της στο χώρο. Μεταφέρθηκε από την Αθήνα (Μουσείο Ακρόπολης – Μουσείο Γουλανδρή και Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) στη Θεσσαλονίκη (Αρχαιολογικό Μουσείο) και τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να βγει και εκτός συνόρων.

Η αναπλασμένη κόρη θα εκτεθεί στο αρχαιολογικό μουσείο της Ποντγκόριτσα (του γνωστού παλιότερα Τίτογκραντ) – πρωτεύουσας σήμερα του Μαυροβουνίου.

Κεντρικό έκθεμα είναι το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε και αυτή, όπως και ο Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ.

Η έκθεση αποτελείται από ενότητες: στην πρώτη παρουσιάζεται η ανασκαφή του Κεραμεικού, στη δεύτερη η ιατρική έρευνα στην Ελλάδα για τον εντοπισμό του παθογόνου παράγοντα που προκάλεσε το λοιμό των Αθηνών και στην τρίτη η βήμα προς βήμα ανάπλαση του προσώπου και οι τεχνικές της. Η ανάπτυξη της έκθεσης «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε τα προβλήματα του χώρου τελικά να εμφανίζονται ως πλεονεκτήματα στην περιήγηση της έκθεσης.