Το Εθνικό Θέατρο αφιερώνει τον Ιανουάριο σε τέσσερις από τις πιο ταλαντούχες νεανικές ομάδες. Τους παραχωρεί κάθε Παρασκευή την αίθουσα εκδηλώσεών του. Το μίνι φεστιβάλ «Διάδρομος απογείωσης» είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει. Αφενός στεγάζει τη δημιουργική τους διάθεση και αφετέρου δίνει μια πρόγευση από την παραγωγή του πιο ζωντανού μέρους του θεάτρου μας ως εργασία εν εξελίξει.

H αρχή έγινε χθες με την ομάδα «Ασίπκα» («Λάθος» στα ρωσικά) του Δημήτρη Μπίτου και της Ειρήνης Δράκου, που παρουσίασε ως ανοιχτή πρόβα τις «Στοές». Βασισμένοι στον πρόσφατο εγκλωβισμό των μεταλλωρύχων της Χιλής, μέσα από δημοσιογραφικά κείμενα σε αντίστοιξη με την ποίηση του Σουηδού Τόμας Τρανστρόμερ, επιχείρησαν να μεταφέρουν κάτι από την «ηχώ» του παράλληλου σύμπαντος των 33 παγιδευμένων εργατών. Μακριά από την αναπαράσταση. Η φράση «Σκάβω σα ποιητής, γράφω σα μεταλλωρύχος», διά στόματος ενός εργάτη που ανακάλυψε στη διάρκεια του εγκλεισμού πως είναι ποιητής, είναι χαρακτηριστική του έργου που προέκυψε και που η ομάδα θα συνεχίσει να δουλεύει.

Πολλά υποσχόμενη ακούγεται η δουλειά του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της νεοσύστατης ομάδας «osmosis». Οφείλει το όνομά της στην πρώτη πειραματική της πρόταση, τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο σκηνοθέτης της συναντήθηκε με τους περφόρμερ Τατιάνα Μπρε, Σίμο Πατεριάδη και Καλλιόπη Σίμου, στου Ψυρρή. Βασισμένη στην επαναληπτικότητα και τον μινιμαλισμό, η νέα τους παράσταση αποτελεί ένα πιο εξελιγμένο τμήμα της πρώτης και έχει τον… μαγκριτικό και άκρως υπαινικτικό τίτλο «Αυτό δεν είναι μια Πίπα».

Σκυτάλη παίρνουν (από 21 Ιανουαρίου) οι πάντα ανήσυχοι και ήδη γνωστοί στους κύκλους του πειραματικού θεάτρου Nova Melancholia, με τον «Πειρασμό του Αγίου Αντωνίου: Μια παράσταση για το Έθνος». Στην περφόρμανς, που δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο έργο του Φλομπέρ, θα δημιουργηθεί ένα ελεύθερο ανοιχτό τοπίο, που θα μετατοπιστεί από το θέατρο και θα προσεγγίσει περισσότερο τον χορό και την κίνηση.

Επιδίωξή τους; «Να μιλήσουμε για την Ελλάδα του σήμερα, επιχειρώντας μια αλληγορία της ως βαλλόμενο τοπίο “πειρασμών”. Μέσα σ’ αυτό, το ανάστημα ενός ανθρώπου (αγιος) αμφιταλαντεύεται μεταξύ αντίστασης και πλήρους παράδοσης», μας εξηγεί από την Ολλανδία ο Μανώλης Τσίπος, που αυτό τον καιρό συμμετέχει στο ερευνητικό μάστερ για τις τέχνες DasArts. «Η παράσταση πηγάζει από ένα αίσθημα θυμού, πνιγμού, τόσο για την κατάσταση της χώρας όσο και για τους λόγους που μας οδήγησαν σ’ αυτήν», λέει στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Αυλαία στον «Διάδρομο απογείωσης» θα ρίξει στις 28 Ιανουαρίου η ομάδα Mkultra με το «Εορτασμοί σε πρώτο ενικό», σε σκηνοθεσία και δραματουργία Γκίγκης Αργυροπούλου και Πέντερ Κιρκ.

Είσοδος: 5 ευρώ