Η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε πως στη γκάμα των «καθαρών» της μοντέλων, ταυτόχρονα σχεδόν με το εμπορικό ντεμπούτο του νέου RAV4 EV, θα προστεθεί και εκείνο του ηλεκτρικού iQ.

Η Toyota έχει πλέον ξεκάθαρα βάλει… ρότα, ώστε στο άμεσο μέλλον όλο και περισσότερα μοντέλα της γκάμας της να συμπληρώνονται και από μια υβριδική ή και ηλεκτρική ακόμα έκδοση. Για την περίσταση, η Toyota επιβεβαίωσε και επίσημα πλέον ότι από το 2012 και εξής θα είναι διαθέσιμη στις αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μία έκδοση με μηδενικές εκπομπές ρύπων όσον αφορά στο λιλιπούτειο iQ, το οποίο θα κινείται στη συγκεκριμένη του παραλλαγή αποκλειστικά με τη βοήθεια ενός ηλεκτροκινητήρα.

Το αυτοκίνητο αυτό θα απευθύνεται, όπως είναι φυσικό με βάση τις προδιαγραφές και τις δυνατότητες του, αποκλειστικά σε όσους κινούνται σε καθημερινή βάση στα αυστηρά όρια των μεγαλουπόλεων, καθώς η αυτονομία κίνησης που θα εξασφαλίζει δεν θα υπερβαίνει τα 100-105 χλμ. με μια πλήρη φόρτιση.

Μπορεί η τιμή πώλησης του ηλεκτρικού iQ να μην έχει ακόμα ανακοινωθεί, ωστόσο οι ιθύνοντες της Toyota διαβεβαίωσαν πως το κόστος του θα είναι αρκετά χαμηλότερο από εκείνο των μεγαλύτερων Mitsubishi i-MiEV και Nissan Leaf. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην περίπτωση του ηλεκτρικού RAV4, το οποίο παρουσιάστηκε υπό τη μορφή πρωτοτύπου στην Έκθεση του Λος Άντζελες ως προϊόν συνεργασίας των Ιαπώνων με την αμερικάνικη Tesla Motors, το ηλεκτρικό iQ θα εξελιχθεί και θα παράγεται από την ίδια την Toyota.

Όσον αφορά στο ηλεκτρικό RAV4, τα σχέδια της ιαπωνικής εταιρείας αφορούν –προς το παρόν τουλάχιστον- στο εμπορικό λανσάρισμά του αρχικά στην αγορά των Η.Π.Α. μέσα στο 2012. Tο νέο RAV4 EV είναι ένα μόλις από τα 11 νέα «καθαρά» μοντέλα, που ο ιαπωνικός κολοσσός σχεδιάζει να λανσάρει επίσημα στις κατά τόπους αγορές έως τα τέλη του 2012!

Ήδη, τα μοντέλα που θα στελεχώνουν την… εντεκάδα αυτή είναι τα ηλεκτρικά RAV4 και iQ, το Prius Plug in Hybrid και το υβριδικό Yaris. Δε μένει παρά να περιμένουμε να δούμε ποια ακριβώς θα είναι και τα υπόλοιπα μέλη της νέας αυτής οικογένειας οικολογικών μοντέλων της Toyota.

Πηγή: 4troxoi.gr