Σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι οδηγοί σίγουρα τα βρίσκουν σκούρα όταν αναγκάζονται να δώσουν αρκετά χρήματα για να διορθώσουν μια βλάβη στο αυτοκίνητο τους. Γι’ αυτό το λόγο οι εγγυήσεις… σώζουν τα νοικοκυριά. Εξάλλου παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί αγοραστές να έχουν ως κριτήριο αγοράς του νέου τους αυτοκινήτου την εγγύηση που δίνεται από την εκάστοτε εταιρία.

Οι εγγυήσεις συνήθως αφορούν τη βαφή, τη σκουριά και την τεχνική εξυπηρέτηση που σχετίζεται με βλάβες στον κινητήρα ή στα ηλεκτρικά μέρη (π.χ. μπαταρία). Βέβαια κάθε εταιρία στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου αναγράφει (και είναι υποχρεωμένη να το κάνει) σε ποιες περιπτώσεις ισχύει η εγγύηση.

Συνήθως εάν το αυτοκίνητο έχει αλλοιωθεί στα μηχανικά μέρη από τεχνικό που δεν είναι αρμόδιος από την εταιρία, ή έχει επιβληθεί κάποια επέκταση στους ίππους κ.λπ. η εγγύηση δεν ισχύει. Ακόμα δεν καλύπτεται ζημιά, η οποία προήλθε από χρήση ακατάλληλου ή νοθευμένου καυσίμου, υγρών ή λιπαντικών.

Η περίοδος της εγγύησης ξεκινά την ημέρα παράδοσης του αυτοκινήτου στον πρώτο αγοραστή και για να μη χαθεί η εγγύηση πρέπει να τηρούνται τα χιλιομετρικά ή χρονικά όρια των service που ορίζει η κατασκευαστική εταιρία.

Τη μεγαλύτερη εργοστασιακή εγγύηση δίνει η Kia (7 χρόνια), ενώ η Opel, Toyota και Lexus δίνουν εγγύηση 6ετών στα μηχανικά μέρη. Δύο χρόνια εργοστασιακή εγγύηση από την Opel και 4 χρόνια πρόσθετη εγγύηση για ορισμένες μηχανικές βλάβες. Οι Toyota και Lexus παρέχουν εργοστασιακή εγγύηση 3 χρόνων και εκτεταμένη εγγύηση 3 χρόνων.

Τα μοντέλα που καλύπτονται από 5ετή εγγύηση και πάνω είναι τα : Τα Kia Picanto, Venga, Soul, Ceed, Magetis, Sportage και Sorento.

Τα Opel Agila, Corsa, Astra, Insignia, Meriva, Zafira και Antara.

Τα Toyota Aygo, iQ, Yaris, Auris, Corolla, Prius, Verso, RAV4, Land Cruiser.

Τα Lexus IS, LS, GS και RX. Ακόμη στη κατηγορία της 5ετούς εγγύησης και πάνω είναι τα Hyundai i30, SH Auto CEO και Jac Rein.